T. A.
2023.01.15 19:14 Frissítve: 2023.01.15 19:36

Dakar: al-Attijah ötödször, Benavides másodszor!

Nasszer al-Attijah az autós mezőnyben ötödször, Kevin Benavides a motorosok közt másodszor nyerte meg a Dakar ralit, amelyen Kovács Miklós az Experience mezőnyben teljesítette az utolsó szakaszt.

Fotó: dakar.com


Fordulatos, izgalmas verseny. A 45. Dakar ralin a 355 rajthoz álló járműből 235 ért célba, és a győztesek számtalan izgalmas kalanddal gazdagodtak a szaúdi sivatagban.

Az autós mezőnyben Nasszer al-Attijah győzelme nem szerzett különösebb meglepetést, hiszen a legfőbb ellenfelei korán kiestek vagy tetemes hátrányba kerültek, így a második héten már csak be kellett osztania az előnyét ahhoz, hogy megvédje címét, és megszerezze ötödik Dakar-sikerét az elképesztő hajrát bemutató Sébastien Loeb előtt.

„Mindenki számára nehéz volt ez a Dakar, és őrület, hogy sikerült megvédeni a címemet, nagyon boldog vagyok – nyilatkozta a katari sofőr a célban. – Az ötödik győzelmem... Hihetetlen! Ari (Vatanen) mindig is a példaképem lesz, hihetetlen, hogy túlszárnyaltam a győzelmek számában. Most nincs más hátra, mint megvédeni a világbajnoki címemet.”

A motorosoknál a valaha volt legkisebb különbségű győzelem született, ráadásul úgy, hogy Kevin Benavides az utolsó napon előzte meg Toby Price-t a végső sikerért folyó harcban – ilyen sem volt még korábban.

„Reggelre kiürítettem a fejemet, csak kilométerről kilométerre haladtam előre – mondta Benavides. – Hihetetlen, hogy megnyertem ezt az őrült Dakart, ráadásul ilyen kis különbséggel. Büszke vagyok rá, hogy két különböző márkával sikerült nyernem.”

Fotó: dakar.com

A kamionos kategóriában első Dakarján induló Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió élvezetes tengerparti száguldással búcsúzott a világ legnehezebb terepraliversenyétől. A technikai gondok miatt a trió a Dakar Experience mezőnyben teljesítette az utolsó szakaszt.

„Izgalmas szakasz volt, megálltunk, hogy kihúzzuk egy beragadt versenyzőtársunkat, a szakasz végén pedig egy defektünk is volt, de így is nagyon élveztük a tengerparti száguldást – mondta Kovács Miklós. – Ez a verseny volt pályafutásunk legnagyobb próbatétele: nehéz pályákon, hűvös, esős időben, sokszor sártengerben versenyeztünk. Sajnos a technika ördöge kibabrált velünk, de tudjuk, hogy min kell javítani.

Fotó: Qualisport Racing  

 

45. DAKAR RALI
A végeredmény. Motorosok:
1. Kevin Benavides (argentin, KTM) 44:27:20, 2. Price (ausztrál, KTM) 43 másodperc hátrány, 3. Howes (amerikai, Husqvarna) 5:04 perc h., ...27. Gyenes Emánuel (romániai) 7:53:35 óra h. Autósok: 1. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel (katari, francia, Toyota Hilux) 45:03:15, 2. Loeb, Lurquin (francia, belga, BRX Hunter) 1:20:49 ó h., 3. Moraes, Gottschalk (brazil, német, Toyota Hilux) 1:38:31 ó h.,  Kamionosok: 1. Janus Van Kasteren, Darek Rodewald, Marcel Snijders (holland, lengyel, holland, Iveco) 54:03:33, 2. Macik, Tomasek, Svanda (cseh, Iveco) 1:14.34 ó h., 3. Vandenbrink, Mouw, Kofman (holland, Iveco)  2:40:22 ó h.

2023.02.10 23:11:48

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Jelenleg a Ferencváros és a válogatott sikerei tartják az ernyőt az egyébként még messze nem hatékony magyar modell fölé. A győzelmet nyilván nem kell megmagyarázni, s minket, szurkolókat ez érdekel igazán, de ha hosszabb távon nem szilárdul meg az alap, akkor prognosztizálható a ciklikusság: egyszer fent, egyszer lent.

2023.01.12 15:21:42

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

2022.06.08 10:24:02

Egyéb autó-motor K. D.