Asztalitenisz: fájó vereség Brazíliától, ezen akár női csapatunk olimpiai kvótája is elúszhat

SZŰCS MIKLÓS (Puszan)SZŰCS MIKLÓS (Puszan)
Vágólapra másolva!
2024.02.21. 06:45
Póta Georgina mozdulata mindent elárul: csapatunk nem jutott be a legjobb 16 közé (Fotó: WTT)
Női asztalitenisz-válogatottunk a 16 közé jutásért lejátszott mérkőzésen 3:1-es vereséget szenvedett Brazíliától a puszani csapat-világbajnokság szerdai játéknapján – az eredmény azért is fájó, mert ezzel a csapat olimpiai szereplése is veszélybe került.

Asztalitenisz csapat-világbajnokság, Puszan, 6. nap.

Női mérkőzés a 16 közé jutásért: Brazília–Magyarország 3:1…

Csalódás, hideg zuhany...

Pedig most tényleg nehéz lenne azt mondani, hogy Fortuna nem volt kegyes hozzánk hiszen az egyenes kieséses szakasz első körében Brazíliát sodorta női csapatunk útjába.

„A brazilnak például örülnék” – mondta még a sorsolást megelőzően Pink Márk szövetségi kapitány arra a kérdésre, melyik együttes lenne az álomellenfél, aztán nem sokkal később a reményből valóság lett, a szakember pedig már azon gondolkozott, milyen összeállításban küldje asztalhoz együttesét. Szerda reggelre aztán megszületett a döntés, amivel igazából senkit, valószínűleg még a brazilokat sem lepte meg, vagyis a megszokott Póta Georgina (világranglista-88.), Madarász Dóra (90.), Bálint Bernadett (273.) hármas kezdett.

Váratlannal a másik oldal sem tudott szolgálni, a dél-amerikaiak ugyanis mindösszesen három játékost hoztak el Dél-Koreába, s mivel hármójuk közül Bruna Takahashi (22.) kiemelkedik, a kapitányuknak nincs sok mozgástere – történjék bármi, biztos, hogy neki adja az első pozíciót. Bruna Takahashi egyébként az új generáció egyik ígéretes tehetsége, 23 éves és a Puerto Ricó-i Adriana Díaz (11.) után a második legjobb latin-amerikai női játékos. Ő tehát kemény diónak ígérkezett, ám öt évvel fiatalabb húga, Giulia Takahashi (87.) és különösen Bruna Alexandre (227.) verhetőnek tűnt, szóval tényleg nem lehetett panaszunk a sorsolásra, még úgy sem, hogy azért korántsem ígérkezett sétagaloppnak az összecsapás.

Ezzel mindjárt az elején Madarász is szembesült, a jobbik Takahashi ugyanis bebizonyította, hogy nem a lottón nyerte a világranglistás helyét: az első szett még Madarászé volt, de miután a brazil elkapta a ritmust, többnyire már ő irányított. A második párharc ennek a tükörképe volt, itt a fiatalabb Takahashi kezdett jobban, aztán a 19. világbajnokságán szereplő Póta megérezte, mit is kellene játszania, s attól kezdve már nem volt kérdés.

Eddig nagyjából a várakozásoknak megfelelően alakult a párharc, Bálint Bernadett és Bruna Alexandre csatája azonban mindent a feje tetejére állított. A jobb kar nélkül élő és ezáltal játszó 28 esztendős Alexandre ügyes, labdabiztos asztaliteniszező, de nem az a kategória, akitől rettegni kellene. Bálint viszont azzal a teherrel a vállán állt asztalhoz, hogy ezt a meccset mindenképpen hoznia kell, s ezt a terhet most nem bírta el: voltak jó pillanatai, biztató megmozdulásai, de összességében érződött rajta a bizonytalanság, a félelem, márpedig így nem is lehetett más a vége, mint vereség. S mivel ezt követően Bruna Takahashi Madarász után Pótát is legyőzte, fájó véget ért az összecsapás.

Brazília–Magyarország 3:1.

Női csapatunk ezzel nem jutott be a világbajnokság legjobb 16 csapata közé, pedig – valljuk be – a sorsolás ismeretében ebben joggal reménykedtünk.

Csalódás, hideg zuhany…

A nagyobbik baj az, hogy ezzel – bár biztosat csak a vb után megjelenő világranglista alapján mondhatunk – női csapatunk olimpiai kvótája is elúszhat.

Dupla hideg zuhany…

„Természetesen nyerni szerettünk volna, de minden mérkőzésen akadtak apró momentumok, amik ellenünk dolgoztak – értékelt Pink Márk szövetségi kapitány. – Ha ezt a meccset ötször lejátsszuk, öt különböző eredmény születik, de most sajnos a legrosszabb forgatókönyv szerint alakult minden.”

A nyolcaddöntőről lemaradó női válogatottunk ezzel befejezte szereplését a puszani világbajnokságon.

VÉLEMÉNYEK
PÓTA Georgina, világranglista-88.: – A harmadik meccs nagyon fontos volt, azt kötelező lett volna hozni, de nem úgy alakult. A kezdés előtt az volt a fejemben, hogy Dórival megverjük második számú játékosukat, s ha Detti hozza a maga partiját, nagy csatában 3:2-re nyerhetünk. Azért is vagyok csalódott, mert mindenki jól játszott a vb-n, a csoportunk nehéz volt, de továbbjutottunk, szerintem megérdemeltük volna a nyolcaddöntőt. Ez volt a tizenkilencedik, de nem tudom, lesz-e huszadik világbajnokságom. Elég szép kerek számnak hangzik, de előre nem mondanék semmit. Szeretek pingpongozni, ez kristálytisztán látszik, a döntő szettes meccseket még mindig nagyon szeretem megnyerni.
MADARÁSZ Dóra, világranglista-90.: – A sorsolás kedd este készült el, ezért kevés időnk volt ráhangolódni a mérkőzésre, de mindenkitől azt hallottuk, ez kedvező párosítás, és ezt el is hittük. A Bruna Takahashi elleni meccsen a negyedik szettben éreztem rá igazán, mit kellene játszani, akkor négy meccslabdát is hárítottam, de végül apró dolgok miatt mégiscsak a brazil nyert. Kicsit csalódott vagyok, mert a vb-n jól játszottunk, voltak szép győzelmeink. Azért is jó lett volna bejutni a nyolcaddöntőbe, mert kíváncsi lettem volna, mire megyünk Dél-Korea ellen.
BÁLINT Bernadett, világranglista-273.: – Éreztem, hogy az én meccsem akár az egész csapatmérkőzést eldöntheti. Egyszerűen nem tudtam fogást találni az ellenfelemen. Előfordul, hogy valamit meg tudnék csinálni, de túlgondolom, és olyankor ez történik. Nagyon sajnálom, ez volt életem talán legfontosabb meccse és nem sikerült nyernem. Ki kell mondanom, ez sajnos rajtam ment el.

56. ASZTALITENISZ CSAPAT-VILÁGBAJNOKSÁG, PUSZAN
Nők. A 16 közé jutásért
Brazília–Magyarország 3:1
B. Takahashi–Madarász Dóra 3:1 (–3, 7, 7, 10)
G. Takahashi–Póta Georgina 1:3 (9, –1, –8, –5)
Alexandre–Bálint Bernadett 3:0 (9, 8, 12)
B. Takahashi–Póta 3:0 (9, 6, 9)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik