Kropkó Márta: A magyar triatlonos vegyesváltónak ott lenne a helye Párizsban

Vágólapra másolva!
2024.05.23. 14:18
Kropkó Márta következő célja Los Angeles (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
A sérüléséből lábadozó triatlonos Kropkó Márta szerint a magyar vegyesváltónak ott lenne a helye a párizsi olimpián, és sajnálja, hogy bár versenyzőtársai nagyot küzdöttek és mindent megtettek, nem sikerült kiharcolniuk a kvótát a múlt héten Mexikóban rendezett kvalifikációs viadalon.

A 21 éves sportoló lehetett volna a csapat másik női indulója a francia fővárosban Kuttor-Bragmayer Zsanett mellett, ez volt az egyik oka annak, hogy nagyon szurkolt a Lehmann Csongort, Bicsák Bencét és Horváth Karolina Helgát is felvonultató négyesnek. A váltó végül harmadik lett a huatulcói versenyen, kicsivel több mint 10 másodperccel lemaradva a még ötkarikás indulási jogot érő, második helyen végző hollandoktól.

„A teljes kvalifikációs időszak alatt többször is balszerencsések voltunk, hiszen tavaly Montréalban elmaradt egy futam, aztán a párizsi tesztversenyen triatlon helyett duatlont rendeztek, idén pedig a világbajnoki sorozatba tartozó abu-dzabi viadalt törölték, a végére pedig én sérültem meg" – összegzett Kropkó, és azt mondta, ha bármilyen okból mégis elindulhatna a magyar vegyesváltó az olimpián, akkor ő készen áll majd, az utolsó pillanatig mentálisan készül erre az eshetőségre.

„Megérdemelték, megérdemeltük volna a kvótát, hiszen az elmúlt években voltak nagyon szép eredményeink, amelyek alapján kijelenthető, hogy olyan váltó marad ki a párizsi indulók közül, amelyik odavaló lenne. Ha valamit nyertünk ebben a kvalifikációs időszakban, akkor az az, hogy a következőnek nagy önbizalommal vághatunk neki” – jelentette ki Kropkó, aki nyolc hete egy atlétikaedzés közben rosszul lépett, s bár először nem érezte komolynak a sérülését, később kiderült, hogy elrepedt egy csont a lábában.

„Azóta kéthetente megyek röntgen- és CT-vizsgálatra, eddig minden alkalommal csak annyit mondtak az orvosok, hogy a következő héten már jó lesz, de egyelőre a futóedzéseket még nem kezdhettem el. Szerencsére egy ideje már fájdalommentes a lábam, nagyon mennék már edzeni, de édesanyám igyekszik visszatartani, hogy csak akkor induljak el, amikor már az orvosok is engedélyezik” – mondta, és hozzátette, úszó- és kerékpáredzéseket az elmúlt nyolc hétben is végzett, így ezekben a versenyszámokban „jól áll”.

„Nagyon remélem, hogy a jövő hét keddi vizsgálatok alkalmával zöld lámpát kapok, és minél előbb visszatérhetek a versenyzéshez. Természetesen mértékkel kell visszatérni, de vannak még nagy terveim az idei szezonra, úgyhogy biztos, hogy a szurkolók még látnak versenyezni az idén. Alig várom, hogy ott lehessek a rajtnál” – fogalmazott Kropkó Márta.

Tavaly a lengyelországi Európai Játékokon a vegyesváltó tagjaként bronzérmes triatlonos nagyon szeretett volna ott lenni a párizsi olimpián, de kijelentette, „fejben már sikerült átállni” a 2028-as Los Angeles-i játékokra.

„Tudom, hogy négy év van még hátra, az pedig ezerötszáz nap, amelynek során fájni fog még, hogy nem sikerült kijutni Párizsba, de a következő célom Los Angeles” – fogalmazott.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik