Evezős Eb: Pétervári-Molnár Bendegúz egyértelműen a kvótáért áll rajthoz Szegeden

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.04.01. 10:01
Pétervári-Molnár Bendegúz (Fotó: Nemzeti Sport)
A kétszeres olimpikon Pétervári-Molnár Bendegúz szerint nem lesz könnyű bekerülni az első háromba a Maty-éren április 25. és 28. között rendezendő európai kvalifikációs regattán, de egyértelműen a kvótáért áll rajthoz Szegeden.

A 31 éves evezős szerint jól sikerült az évkezdés és a szegedi válogató, melyre edzésből érkezett, majd magabiztosan nyert. A szintén Szegeden rendezendő kvalifikáción normálsúlyú egypárban rajthoz álló sportoló több mint egy hónapot töltött Olaszországban, ami edzőtáborozás szempontjából „az abszolút kedvenc” helye. A jól sikerült alapozás pedig ergométeren is megmutatkozott, ugyanis Sabaudiában 5:49.1 perces eredményével nem hivatalos országos csúcsot húzott, ezzel hazai körülmények között megdönthette volna a párosban kétszeres világbajnok Haller Ákos (5:49.2 p) 2004-es rekordját.

Pétervári-Molnár Bendegúz az MTI érdeklődésére elárulta, hogy a kvótaszerzés lebeg a szeme előtt az április 25-én rajtoló olimpiai és paralimpiai kvalifikációs regattán.

„Az olimpiára való kijutás, tehát az első három helyezés az abszolút célom. Ez nyilván nem lesz könnyű, mivel várhatóan az egypárevezősben lesz a legdurvább mezőny, ezt már a nevezők névsora is mutatja. Ebből már kiderült, hogy az én versenyszámom nem sétagalopp lesz, de meg kell csinálni – jelentette ki a Rióban 14., majd Tokióban tizedik versenyző, majd hozzátette, hogy sok erős riválisa lemaradt a kvótáról a belgrádi világbajnokságon. – Az elmúlt évek tapasztalata, hogy a legjobbak sem nagyon lógnak ki, és körülbelül mindenki egy nagy csapatnak számít, melyben nagyon közel vannak egymáshoz a versenyzők és nagyjából az aznapi forma dönti el, ki lesz a jobb.”

A Budapest Evezős Egyesület sportolója kiemelte: az elmúlt években egyértelműen kiderült, hogy ő is ott van az élmezőnyben. Mint mondta, bízik az új felkészülésében, amelyet a szlovénok olimpiai bajnok evezőse, Iztok Cop segít, és szerinte a munka eddig biztatóan alakul.   

„Nem változtattunk óriásit az edzésen, de az élsportban nem is ezen múlnak az eredmények. A csapásdinamikámon változtatott egy kicsit, illetve más módszerrel dolgozunk most, de teljes mértékben bevált eddig. Meghúztam életem eddigi legjobb ergométeres eredményét, ennek húsz éve senki sem volt itthon a közelében. Ezek nagyon biztató dolgok. Jól megy a hajó és jól is érzem magam, erősebb vagyok, mint valaha, tehát csak pozitív dolgokat tudok mondani” – fogalmazott. Azt is megjegyezte, hogy korábban több edzésmódszert is kipróbáltak, amelyek nem működtek. Cop azonban tudja, mi kell ahhoz, hogy eljussanak a csúcsra, ez megnyugvást ad neki, így teljes mértékben rá tudja magát bízni a szlovén szakemberre.

Pétervári-Molnár a hazai kvalifikációt követően két világkupán is szeretne rajthoz állni, a párizsi olimpián pedig igyekszik jobb eredményt elérni, mint a legutóbbin, Tokióban.

A magyarok 1932 óta minden olimpián részt vettek evezésben. 

A jegy- és bérletértékesítés már elkezdődött az olimpiai kvalifikációs regattára és a párhuzamosan zajló Európa-bajnokságra, az ötkarikás játékok előtti egyik legfontosabb sportági versenyre, melyre több mint 30 ország 600 sportolója érkezik Szegedre. A kontinentális kvalifikációs eseményen 13 kvóta talál majd gazdára: normálsúlyú egypárban a nőknél és a férfiaknál is az első három, könnyűsúlyú kétpárban az első kettő, míg a paraevezősöknél csak a győztes teszi biztossá helyét a nyári játékokon.

Magyarország legutóbb 54 éve rendezett felnőtt evezős Eb-t, akkor a tatai Öreg-tó adott otthont a nők küzdelmének.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik