Vívás: olimpiai kvótás a női kardcsapatunk is!

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2024.03.03. 15:31
A női kardcsapat balról: Szűcs Luca, Márton Anna, Battai Sugár és Pusztai Liza (Fotó: hunfencing.hu)
A férfi kardozók és a férfi párbajtőrözők után női kardozóink is megszerezték a csapatkvótát az olimpiára – az athéni vk-viadal hetedik helyével eldőlt, hogy a két hét múlva esedékes belgiumi vk-versenyre a mieink már párizsi indulóként utazhatnak.

 

Az egyéni küzdelmekhez hasonlóan a vasárnap csapatversenyt sem feltétlenül hordozzuk majd nagy örömmel magunkban a későbbiek során – már ha pusztán a végeredményt nézzük.

Szombaton Pusztai Liza a nyolcaddöntőig jutott, vasárnap szerencsére ezt az akadályt megugrotta a Pusztai, Battai Sugár, Márton Anna, Szűcs Luca összetételű kvartett, s valójában ez volt a legfontosabb, hiszen a nyolc közé jutással máris maguk elé képzelhették a mieink a párizsi Diadalívet. 

Annak ellenére, hogy a negyeddöntőben a lányoknak nem ment Ukrajna ellen, majd kikaptak Dél-Koreától is, és csak az utolsó asszóban állt helyre a világ rendje, vagyis jött a magyar győzelem, azzal meg a hetedik hely, Athént ebből a szempontból mégiscsak sokáig emlegetni fogjuk, hiszen Görögországban vált biztossá, hogy a világbajnok magyar női kardcsapat helye az olimpián, vagyis Tokió után Párizsban is ott lesz a kvartett. 

Azon pedig csöppet sem lepődtünk meg, hogy Görögországban azokban a csapatokban égett leginkább a tűz, amelyek még harcolnak a párizsi kvótáért, így nem kaptuk fel a fejünket az ukránok, a bolgárok és az olaszok remeklésére. 

Márton Anna térde még nem százszázalékos, a fiatalok pedig azért fiatalok, hogy ingadozó legyen a formájuk – nyilatkozta Gárdos Gábor vezetőedző a szövetség honlapjának. – Ez egy hosszú folyamat vége, most már fellélegezhetünk, hiszen nagyot mentünk: a világbajnoki arany mellett három bronzot is szereztünk a világkupaversenyeken, másodikok vagyunk a kvalifikációs rangsorban, vagyis azért van minek örülni.”

VILÁGKUPAVERSENY, ATHÉN
Kard. Nők. Csapat. Nyolcaddöntő: Magyarország–Görögország 45:26 (Szűcs +11, Battai +5, Pusztai +3). Negyeddöntő: Ukrajna–Magyarország 45:31 (Szűcs –2, Márton –3, Pusztai –4, Battai –5). Az 5–8. helyért: Dél-Korea–Magyarország 45:42 (Pusztai +2, Márton +1, Szűcs –2, Battai –4). A 7. helyért: Magyarország–Egyesült Államok 45:39 (Battai +6, Márton +1, Pusztai –1)

Döntő: Franciaország–Ukrajna 4:30. Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Ukrajna, 3. Bulgária, …7. Magyarország (Battai Sugár Katinka, Márton Anna, Szűcs Luca, Pusztai Liza)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik