Péni István: Különleges érzés volt hazai környezetben olimpiai kvótát szerezni

PATAI GERGELYPATAI GERGELY
Vágólapra másolva!
2024.03.05. 08:53
Fotó: Árvai Károly
A győri légfegyveres Európa-bajnokságon két érmet és olimpiai kvótát szerző Péni István tavaly ősszel fegyvercserére szánta el magát, és hamar összeszokott az új puskájával.

 

– Hazai rendezésű Európa-bajnokság, ezüstérem, olimpiai kvóta. Mi kell még?
– Ennél csak úgy lehetett volna sikeresebb a verseny, ha aranyérmet szerzek egyéniben, de így is nagyon boldog vagyok, mert a kvótáért mentem Győrbe – mondta lapunknak az UTE 27 éves puskása, Péni István. – Ugyan valószínűsíthető volt, hogy a világranglistáról is kijuthatok az olimpiára, szerettem volna mihamarabb biztossá tenni az indulásomat. Az alapverseny után tudtam, kinek van már kvótája a mezőnyből, és a döntő közben is tisztában voltam az aktuális helyezésemmel. Az első lövésem még nem sikerült jól, de utána sorra jöttek a nagy tízesek.

– Megnyugodott, amikor a döntő közben biztossá vált, hogy kvótát szerez?
– Nem akartam megállni az éremig, de talán kicsit kiengedtem, amit azért bánok, mert távolabb került az arany. Utána viszont kihoztam a versenyből, amit lehetett, összeszedett voltam és jól koncentráltam, ennek köszönhető, hogy a kvóta mellé ezüstérmet is szereztem.

– Az egyéni után a csapatversenyt is tökéletes, 10.9-es lövéssel zárta le, Hammerl Somával és Pekler Zalánnal bronzérmes lett.
– Nagyon fontos volt, hogy a srácok is éremmel mehessenek haza, örülök, hogy sikerült dobogóra állnunk. Barátok vagyunk, szeretünk együtt versenyezni. A németek elleni bronzpárharc nagyon szorosan alakult, sokáig ők domináltak, de folyamatosan zárkóztunk, és a végén mi győztünk. A kvóta- és éremszerzés után már sokkal felszabadultabban léptem lőállásba, jó napot fogtam ki.

– Nem csupán egyszer volt jó napja, az egész Eb-n magabiztosnak tűnt, kiegyensúlyozottan versenyzett. Milyen előzményei voltak a sikeres szereplésnek?
– Az utolsó hetekben kiválóan mentek az edzések, és a világkupa-sorozat granadai állomása is jól sikerült, ezüstérmet szereztem. A tervezettnél fél nappal hamarabb érkeztem meg Győrbe, mert az új puskámban szerettek volna kicserélni még egy alkatrészt, hogy a versenyre kiküszöböljék a hibát. A vegyes páros szempontjából ez nem volt szerencsés, kétszer is állítanom kellett a fegyverem sebességén, de az egyéni edzésen már tizedre odamentek a lövéseim, ahová éreztem.

– Miért érezte úgy, hogy puskát kell cserélnie az olimpia előtt?
– Legutóbb tíz éve, még az ifjúsági olimpia előtt váltottam fegyvert, kétezertizenöt óta ugyanolyan beállításokkal versenyeztem, én viszont azért változtam időközben. Amikor próbáltam állítgatni ezt-azt, idővel mindig visszatértem ahhoz, amit megszoktam, de éreztem, hogy muszáj lépnem valamit, mert nemzetközi szinten egyre jobbak az eredmények. Ha nem cseréltem volna tavaly ősszel, nem is lett volna időm, hogy összeérjek az új puskámmal.

– Már a győri Európa-bajnokságra összeért vele.
– Eleve ez volt a célunk, mert az a legjobb, ha világversenyen szerezhetek kvótát. A harmadik olimpiámra készülök, és harmadszor élhettem át ezt az élményt, ráadásul ezúttal hazai környezetben, Győrben, ami különleges érzés volt. Ennél eredményesebb Európa-bajnokságban nem is reménykedhettem volna.

– Négy és fél hónap múlva kezdődik a párizsi olimpia. Hogyan tovább?
– Egyelőre a pihenésé a főszerep, örülök, hogy nem kell elutaznom a riói olimpiai kvalifikációs viadalra, jó lesz kicsit itthon maradni. Eddig rengeteg versenyre mentünk, a kvóta birtokában nyugodtabb időszak következik, de nem lassítunk, a kikapcsolódás után folytatjuk a felkészülést.

 

Amikorra kellett, minden összeállt. Péni István edzője, Kissné Oroszi Edit szerint tanítványa új fegyverével egyenletesen, kevés hibával versenyzett Győrben, és miután megszerezte az olimpiai kvótát, a következő hónapokban zavartalanul készülhet Párizsra. „Az alapversenyben sok nagy tízest lőtt, és olyan eredményt ért el, amivel az élmezőnyben lehet végezni – mondta versenyzőjéről a puskások szakágvezetője. – A döntő előtt már nem érdemes különösebb tanácsokat adni, az a legfontosabb, hogy pihenje ki magát, és töltődjön fel, amennyire lehet. Úgy néz ki, bejött a fegyverváltás, az első edzések után még voltak kisebb problémáink, de sikerült mindent orvosolni. Nagyon fontos volt, hogy az Európa-bajnokságon meglegyen az olimpiai kvóta, így több időnk van a nyugodt, átgondolt felkészülésre.”

Bejött a fegyverváltás

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik