Légfegyveres Eb: Mészáros Eszter hatodik lett, lecsúszott a kvótáról

Vágólapra másolva!
2024.03.01. 16:18
Nem sikerült a kvótaszerzés Mészáros Eszternek (Fotó: Árvai Károly)
Mészáros Eszter a fináléban a hatodik helyen végzett, így nem szerzett olimpiai kvótát a Győrben zajló légfegyveres Európa-bajnokságon.

A gödöllőiek tokiói olimpikonja a 60 lövéses alapversenyben egészen parádésan teljesített, és úgy várta a döntőt, hogy 633.9 körös egyéni csúcsot ért el az alapban.

A finálé az érmekről és legalább annyira a két megszerezhető párizsi kvótáról is szólt. Ez utóbbiért Mészáros mellett még négy versenyző, a német Anna Jansen, a francia Océanne Muller, a szerb Teodora Vukojevics és az osztrák Marlene Pribitzer volt harcban.

A döntő két ötös sorozattal kezdődött. Mészáros az elsőben és a másodikban is 42.1 kört ért el, 104.2 körével a hatodik helyről várta a kieséses szakaszt, melynek során két lövésenként kiesett az éppen utolsó helyen álló. Az első kieső az osztrák volt, Mészáros pedig 10.6-os és 10.3-as lövésével visszacsúszott a hetedik helyre, amivel a kiesés szélére sodródott. A 21 éves magyar lövő nehéz helyzetbe került, de ekkor még nagyon sűrű volt a mezőny és a harmadik helyen álló lengyel Julia Ewa Piotrowska is csupán hat tizeddel előzte őt meg.

Mészáros Eszter ekkor előbb 9.9 kört lőtt, ám szerencséjére a szerb puskás csak 9.5-öt, és mivel a magyar 14. lövése 10.4 kör volt, míg riválisáé annál csak egy tizeddel jobb, a második kieső Vukojevics lett.

A versenyben maradás sikerült, ugyanakkor a többi rivális lényegesen jobb duplát produkált, így mindannyian elléptek Mészárostól. Neki ráadásul a 15. lövése csak 10.2 lett, így utána már hiába következett egy tökéletes, 10.9 kör, a kiesést nem tudta elkerülni.

A két kvóta sorsa ezzel eldőlt, a párizsi helynek a német és a francia puskás örülhetett, előbbi, Anna Jansen ráadásul később az aranyéremnek is. Az ezüstérmet Piotrowska, a bronzot a svájci Audrey Gogniat szerezte meg.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik