Elismerés: Krizsán Xénia és Koch Máté lett az év sportolója a TF-n

Vágólapra másolva!
2024.02.16. 18:49
Krizsán Xénia a vb-n elért negyedik helyével érdemelte ki az elismerést (Fotó: Szabó Miklós)
Krizsán Xéniát és Koch Mátét választották az év sportolójának a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen (TF). Az elismeréseket péntek délután, az oktatási intézmény hagyományos téli oklevélátadó ünnepségének keretében nyújtották át.

Krizsán Xénia azzal érdemelte ki az elismerést, hogy a tavaly augusztusi budapesti atlétikai világbajnokságon negyedik lett hétpróbában. Koch Máté párbajtőröző annak köszönheti a díjat, hogy tavaly csapatban Európa-, egyéniben pedig világbajnoki címet nyert.

A diplomaosztón részt vett Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, aki beszédében hangsúlyozta: a felsőoktatás állami támogatása 2022-ben a 2010 előtti összeg duplájára emelkedett és a támogatás 2023-ban sem csökkent. Köszöntője végén kiemelte: a felsőoktatásba befektetett minden forint százszoros hasznot hoz Magyarországnak, hiszen a most felavatott képzett szakemberek adják át majd a tudást a felnövekvő generációknak, akik erős és kitartó közösségeket hoznak létre, és a reményei szerint még évtizedeken át vállukon viszik a nemzet sikerét.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a magyar sport további sikere ezentúl a friss diplomásokon is múlik majd. Véleménye szerint ehhez a folyamatosan megújuló tudás mellett arra is szükség van, hogy a választott szakmájukra ne egyszerű munkaként, hanem hivatásként, küldetésként és a magyar sportért végzett szolgálatként tekintsenek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány különböző programokon keresztül biztos egzisztenciát igyekszik nyújtani a sportszakembereknek. Egyrészt támogatja a kettős életpálya modellt, az edzők számára kiszámítható jövőt nyújtó programokat indított, míg az egykori sportolókat és sportszakmbereket bevonja a sportról szóló döntésekbe.

A TFSE igazolt sportolói közül 2023-ban a nőknél Ekler Lucát, a paraatlétikai vb háromszoros arany- és egyszeres ezüstérmesét, míg a férfiaknál Nerpel Gergelyt, az U23-as cselgáncs Európa-bajnokság kétszeres bronzérmesét választották a legjobbnak. Az év TF-es csapata díjat egy online szavazás alapján a TFSE női kézilabda-együttese érdemelte ki azzal, hogy az egyetemi Eb-n a második helyet szerezte meg. A díjátadási ceremónián Sterbenz Tamás rektor, Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke és Schmidt Ádám vett részt.

Összesen négy PhD doktori címről szóló oklevelet is kiosztottak, Csurilla Gergely, Dobos Károly, Kincses Gábor és Kovács Krisztina részére. A rendezvény végén 101 végzős hallgató vehette át a diplomáját.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik