Tékvandó: Salim Omar Gergely olimpiai kvótát szerzett – hivatalos!

K. B.K. B.
Vágólapra másolva!
2024.01.15. 10:09
null
Salim Omar Gergely olimpiai kvótát szerzett (Fotó: Imago Images)
A Nemzetközi Tékvandószövetség (WTF) hivatalos levélben értesítette a Magyar Olimpiai Bizottságot (MOB), hogy a férfiak 58 kilogrammos kategóriájában olimpiai kvótát szerzett a nemzet a párizsi ötkarikás játékokra – írja az olimpia.hu.

 

Ahogy az várható volt, a világranglista év végi zárását követően Salim Omar Gergely a világranglistáról kvalifikálta Magyarországot az olimpiára, ahol az 58 kg-osok között a 7. helyen zárt. Súlycsoportonként a legjobb hat jutott kvótához, de egy ország csak egy versenyzőt indíthat. Omar előtt pedig két spanyol és két dél-koreai is van a listán, így a lajstromban ötödikként váltotta meg a repülőjegyét a párizsi járatra.

Salim Omar 2021-ben selejtezőn vívta ki az ötkarikás szereplés jogát. Első olimpiáján, Tokióban az ötödik helyen zárt.

A kvalifikációs szabályok szerint a kvóta a nemzetnek szól, a MOB csak olyan versenyzőt nevezhet be az olimpiára az 58 kg-os súlycsoportban, aki 2022. június 1. és 2024. május 1. között a WTF olimpiai ranglistáján a legjobb 20 közé került. Kevéssel maradt le az automatikus kvalifikációról Márton Luana (57 kg, 7. helyezett) és Józsa Levente (68 kg, 8. helyezett). Ők a márciusi 9-10-i kvalifikációs tornán szerezhetnek kvótát Szófiában.

A magyar tékvandós a 64. sportoló, aki a Team Hungary csapatában megszerezte az olimpiai kvótát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik