Megtartotta az előző tanévre vonatkozó díjátadóját a Magyar Diáksport Szövetség

Cz. Á.Cz. Á.
Vágólapra másolva!
2024.01.19. 13:47
Fotó: Dömötör Csaba
A legeredményesebb tanárokat és iskolákat tüntette ki az MDSZ, amely nem áll meg, tovább igyekszik fejleszteni a sport közoktatásban elfoglalt szerepét a Belügyminisztériummal karöltve.

Magyar Tudományos Akadémia adott otthont péntek reggel, hogy a diáksportot és az abban elért legjobb eredményeket ünnepeljék az összegyűlt tanárok és intézményi vezetők a 2022/2023-as tanévvel kapcsolatban. Az eseményen részt vett dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, Hajnal Gabriella, a Klebersberg Központ elnöke, Krizsán Xénia, világbajnoki negyedik helyezett atléta és Balogh Gábor, az Magyar Diáksport Szövetség elnöke.

„Sajnos az a tapasztalat, hogy a fiatalok többsége már csak az iskolai testnevelés miatt hagyja ott az otthoni Wi-Fi-t, hogy mozogjon a társaival” – fogalmazott Maruzsa Zoltán.
Hajnal Gabriella az amatőr és a profi sportolók szétválasztását hangsúlyozta, amely egyébként több sportban már megtörtént, de mint említette például az atlétikában – amely húzó sportág a fiatalok körében – még nem. „Bízom benne, hogy még több gyerek fog sportolni és még több iskola bővítheti a sportolási lehetőségeket, amiket a kis diákok kipróbálhatnak. Körülbelül négyezer iskola vesz részt a Diákolimpián, amelynek nagyjából fele tagja a Klebersberg Központnak. Fontos, hogy minden iskola tudja, hogy ez létezik és minél több gyermek meg tudja mutatni, hogy miben tehetséges” – mondta a Klebelsberg Központ elnöke.

Ezt követően a diákjaik által elért eredmények ismertetésének kíséretében a legsikeresebb testnevelő tanárokat díjazták vármegyénként, így összesen Budapesttel együtt 20 tanárt szólítottak. A kitüntetések kiosztása viszont nem ért véget, hiszen a legaktívabb és legeredményesebb iskolák kategóriája volt a soros. Utóbbit az általános iskolák között a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda nyerte, míg a középiskolák versenyében a Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium végzett az élen. A kisiskolák is külön kategóriát képeztek, ahol a budapesti Szárcsa Általános Iskola érte el a legjobb eredményt.

A Nemzeti Sport ügyvezetője, Molnár Irina különdíjat adott át az ország legsikeresebb testnevelő tanárainak

Lapunknak is kiemelt szerepe volt az eseményen, hiszen Molnár Irina ügyvezető különdíjjal is kedveskedett a győzteseknek, amely egy éves Nemzeti Sport előfizetést, illetve egy példányt jelentett a 120 év – 120 címlap nevű kiadványból.

Végezetül Krizsán Xénia is díjat adott át, hiszen a legaktívabb iskola kategóriája még hátra volt, amelyet az iskola létszámához arányosan vizsgáltak. A 2022/2023-as tanév legaktívabbja a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Csobaji Általános Iskola, illetve a Tatabányai Kultsár István Technikum és Szakgimnázium volt.
A legjobb rendező címét Komárom-Esztergom Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület (V-VI. korcsoportos A-kategóriás kézilabda országos döntő), a Hajdú-Bihar Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület (B-kategóriás röplabda országos döntő), illetve a Somogy Megyei Diáksport Szövetség (III. korcsoportos labdarúgó országos döntő) nyerte el.

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik