Párizs 2024: a szervezőbizottság egyelőre tartja a 4.4 milliárd eurós költségvetést

Vágólapra másolva!
2023.12.11. 21:02
null
A COJO egyelőre tartja a költségvetést (Fotó: AFP)
A jövő nyári párizsi olimpia szervezőbizottsága (COJO) egyelőre tartja az előirányzott, mintegy 4.4 milliárd eurós (1686 milliárd forintos) költségvetést.

A COJO hétfői beszámolójából kiderült, hogy a tavalyi év végén előre jelzett költségekhez képest minimálisan, 17 millió euróval nőtt csak az összeg.

„A költségvetés törékeny, a játékok végéig nagyon oda kell figyelnünk” – áll a COJO közlésében.

Hozzátették: az eredetileg 275 millió eurós tartalékból 154-et már elhasználtak, így jelenleg 121 millió euró áll még készenlétben. Ebből kell fedezni az ideiglenes infrastrukturális kiadásokat, az esetleg építendő pluszlelátók költségét, de ez szolgál fedezetül akkor is, ha például az energiaárak növekednek.

„A következő három-négy hónap az utolsó veszélyes időszak, meglátjuk, a rendelkezésre álló tartalék elég lesz-e, vagy a vártnál gyorsabban elfogy” – jelentették ki a szervezők, akiknek 2022 végén az infláció miatt tíz százalékkal, 400 millió euróval kellett megemelniük a tervezett költségvetést. Ezt a szponzori szerződések mellett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, az állam, valamint a megyék adták össze.

A beszámoló arra is kitért, hogy tervezett 1.2 milliárd eurós szponzori bevétel 97 százaléka már beérkezett a COJO-hoz.

A párizsi olimpia július 26. és augusztus 11. között lesz, míg a paralimpiát augusztus 28. és szeptember 4. között rendezik a francia fővárosban.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik