Vívás: Kun Anna bal kézzel vív Legnanóban

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2023.11.08. 09:53
null
Az Európa-bajnoki cím és az ötödik helyezéssel záruló vb után férfi párbajtőrcsapatunk még nem dőlhet hátra, de jók az esélyei a párizsi kvótára (Fotó: MTI)
Algírban, Bernben, Legnanóban és Isztambulban folytatódik a vívók kvalifikációs sorozata – remélhetőleg a mieinkkel a főszerepben.

 

Öt fegyvernem, négy helyszín – beindul a nagyüzem a vívóknál: a hétvégén Algírban a kardozók, Bernben a férfi, Legnanóban a női párbajtőrözők, míg Isztambulban a férfi tőrözők randevúznak egymással.

Persze korántsem a kedélyes csevegés határozza meg ezeket a találkozásokat, egyfelől mert mégiscsak küzdősportról beszélünk, amelyben ráadásul a sportoló mellett a főszerepet egy fegyver játssza, másfelől mert a kvalifikációs időszakban még inkább kiélezett minden viadal.

A kardozók Algírban lépnek pástra, már csütörtökön, és rögvest a rajt előtt rögzíthetünk egy csodaszámba menő tényt: nyolc (!) világbajnokunk fog pengét ezen a világkupaversenyen, pedig egy vb-aranyérmesünk, Márton Anna nem is utazik el Afrikába…

A férfiaknál teljes a létszám, a nevezettek listáján ott szerepel Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád és Decsi Tamás is – két egyéni világbajnokunk, Szilágyi és Szatmári kiemeltként csak a szombati 64-es táblán kapcsolódik be a küzdelmekbe, ám értelemszerűen a hangsúlyt a vasárnapi csapatverseny kapja.

Noha a kvalifikációs rangsort vezető világbajnok kvartettünk már-már párizsi indulónak vallhatja magát, a kvóta matematikailag még nem biztos. De nemcsak ezért figyelnek nagyon oda a mieink vasárnap, hanem például azért is, mert a jó világranglistás pozíció az olimpián is kamatozhat.

Márton Anna, világbajnok kardvívó
„Két hete estem túl a második műtéten, egyelőre a rehabilitáció nyögvenyelős időszakát élem: fáj a lábam, be is van dagadva, még nehéz a hajlítás, a nyújtás. Körülbelül egy hónapig lesz így, de aztán szépen beindul minden. Egy viszonylag rövidebb, ám annál intenzívebb fizikai alapozással kezdek, aztán jöhetnek a vívóedzések: már az idén biztosan fogok iskolázni, vívni viszont jó eséllyel csak jövőre. Az utolsó két kvalifikációs világkupaversenyen már szeretnék ott lenni a páston. Türelemből kellene valamivel több, de azzal biztatom magam, hogy a sérülés és felépülés terén kellően tapasztalt vagyok, tudom, semmit sem szabad siettetnem.”

Szintén a kvalifikációs lista éléről rugaszkodik neki női kardcsapatunk a viadalnak, Pusztai Liza, Battai Sugár és Szűcs Luca, vagyis a kétszeres világbajnokok mellett vélhetően a kairói aranyérmes Katona Renáta alkotja majd a válogatottat – a milánói győztes csapat tagja, Márton Anna második műtétje után jelenleg itthon lábadozik (és remélhetőleg néhány hónap múlva immár ép keresztszalaggal a térdében térhet vissza).

„Jó a pozíciónk, ez igaz, ám még nem húzták meg a vonalat  – mondta Gárdos Gábor, a női csapat vezetőedzője. – Az előző két világbajnokságot mi nyertük meg, mégis azt mondom, Algírban az első lépés az, hogy jussunk be a nyolc közé. Tavaly a világkupa-viadalokon egyszer sem szereztünk érmet, nincs alacsonyabban a léc, de a különbségek kicsik a csapatok között. A nyolcas táblán aztán már bármi előfordulhat.”

A női párbajtőrözők legnanói vk-viadalán Kun Anna bal (!) kézzel fog vívni: Plásztán Attila tanítványa szeptemberben törte el a jobb kezét, szombati színre lépése leginkább mentális szempontból fontos, no meg így vasárnap a pást mellől szurkolhat társainak – női párbajtőrcsapatunknak huszáros hajrára lesz szüksége, hogy március végén kvótásnak mondhassa magát.

Hasonlóan öldöklő küzdelem várható a férfi párbajtőrözők mezőnyében is, itt a nyolc kiadó helyre nagyjából kétszer ennyien pályáznak – köztük az Európa-bajnok magyar együttes is, amely ötödik a rangsorban, vagyis az európai kvótát tartja jelenleg a kezében.

„Állhatnánk jobban is, ám a milánói világbajnokság negyeddöntőjében a ve­nezuelaiaktól elszenvedett egytusos vereség az ötödik helyre »tett« minket  – jegyezte meg Dancsházy-Nagy Tamás, a csapat vezetőedzője. – De az első és az ötödik hely között kisebb a különbség, és szerencsére a minket üldöző csehek is nagyobb hátrányban vannak mögöttünk. Persze nem szabad hátradőlnünk, és nem is esünk ebbe a hibába – nem utóvédharcokat akarunk folytatni, hanem előrenézni és támadni. Ahogy arról januárban megegyeztünk a srácokkal, az edzéseken nem téma a kvalifikáció. Tisztességesen felkészültünk, tisztában vagyunk vele, hogy elképesztő versenyfutás lesz a kvótákért, de az olimpiai ciklus ezen része már csak ilyen. Állunk elébe! Nem súlyozunk, fontos lesz nekünk az egyéni verseny is, egyébként sem lehet úgy pástra lépni, hogy az ember fél gőzzel vív.”

Jó hír, hogy kisebb náthás meghűlésektől eltekintve a válogatott keret tagjai egészségesek, így a hónapokon keresztül talpsérüléssel küzdő Siklósi Gergely is százszázalékos állapotban várja a berni vk-viadalt.

Kun Anna rosszabbik kezével, ballal versenyez Legnanóban (Fotó: Dömötör Csaba)
Kun Anna rosszabbik kezével, ballal versenyez Legnanóban (Fotó: Dömötör Csaba)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik