Sportlövészet: Hét lövéssel a vége előtt eszembe jutott, hogy nyerhetek – Pekler Zalán

LUTER MÁRKLUTER MÁRK
Vágólapra másolva!
2023.11.24. 11:06
null
A világkupagyőztes Pekler Zalán 50 méteren is érmet szerezne a dohai világkupadöntőn (Fotó: hunshooting.hu)
Rendkívül izgalmas és színvonalas döntő végén Pekler Zalán győzött szerdán a férfi légpuskások 10 méteres számában a dohai világkupadöntőn. A kisebb megfázással küszködő aranyérmessel egy nappal a finálé után hosszabban is beszélgettünk.

Egy nap alatt nagyot fordult a világ Pekler Zalánnal, aki óriási izgalmak után pályafutása során először iadalmaskodott a világkupadöntőn, a légpuskások 10 méteres számában győzött Dohában (tavaly 50 méteren, a három testhelyzetű versenyszámban bronzérmes lett Kairóban a világkupadöntőt helyettesítő Elnök-kupán). Eddig úgy alakult az év Pekler számára, ahogy eltervezte, hiszen a nyári főversenyéül szolgáló krakkói központú Európai Játékokat egyedülálló módon négy aranyéremmel zárta, és ami még fontosabb egy ötkarikás kvalifikációs idényben: olimpiai kvóta birtokában érkezett haza Lengyelországból.

A „másik” formaidőzítést pedig Dohára tartalékolta…

„Az alapversenyben elért 630.3 körös eredményemmel nagyon elégedett voltam, ezzel a harmadikként jutottam a döntőbe. A legutóbbi néhány versenyemen nem sikerült hatszázharminc kör felett lőnöm, igazából az volt a cél, hogy újra átszakadjon ez a mentális gát. Elégedetten és boldogan állhattam ki a lőállásból, akkor már biztos voltam benne, hogy döntőt ér, mint ahogy majdnem minden férfiversenyen. Amint végeztem a rangsorolóval, igyekeztem csak a döntőre összpontosítani, arra, hogy a lehető legjobb tudatállapotba kerüljek. Sok időm nem volt pihenni, hiszen alig egy óra múlva már kezdődött is a finálé” – kezdte értékelését Pekler.

A 23 éves puskás a 24 lövésből álló nyolcas döntőt 251.2 körös teljesítménnyel fejezte be, négy 10.8-assal „sokkolta a mezőnyt”, de az utolsó előtti lövése csupán 9.6-os lett. Elmondása szerint mindvégig figyelte a többiek eredményét a nagyon magas színvonalú viadalon.

„Annyira sok kijelző volt körülöttünk, hogy nem tudta elkerülni a figyelmem, miként állok a többiekhez képest. Tudtam jól, nagy tízeseket kell lőnöm ahhoz, hogy bent maradjak a döntőben. Már hét lövéssel előtte is megfordult a fejemben, hogy ez a döntő sikerülhet, ám a huszonharmadik lövést elrontottam. A többivel szerencsére kijavítottam ezt a hibát!” – összegzett Pekler.

A Mészáros Eszterrel és Major Veronikával kiegészülő háromtagú csapat pénteken érkezett meg a katari fővárosba, ahol a viadal szervezői minden világkupadöntőst meghívtak a vasárnapi MotoGP-futamra.

„Doha gyönyörű város, nagyon megtetszett – dicsérte a helyszínt Pekler. – Eddig az eredményeim is elég jók, de még hátravan egy verseny, úgyhogy remélem, péntek délután már kimondhatom: Doha ugyanolyan különleges helyet foglal el a szívemben, mint Wroclaw.” (Az Európai Játékok sportlövőhelyszíne – a szerk.) Az újdonsült világkupagyőztes lapunknak elmondta, kisebb megfázással küzd, miután a helyiek túlságosan is nyomatják a légkondit.

Pekler nem pihenhetett sokat, hiszen a csütörtök esti díjátadó után 35 perces buszút várt rá, péntek reggel ismét jelenése lesz a sivatagban található, minden igényt kielégítő, ultramodern loszaíli lőtéren. A komáromi születésű klasszis éremesélyesként lép lőállásba az 50 méteres, három testhelyzetű versenyszámban a dohai világkupadöntőn.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik