Birkózás: Meg sem állok az olimpiai aranyéremig! – Losonczi Dávid

Vágólapra másolva!
2023.11.15. 16:42
null
Losonczi Dávid tudja, hogy képes megnyerni az olimpiai aranyat (Fotó: Árvai Károly)
Szerdán a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA) tartott sajtóeseményen köszöntötte a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) vezetősége a sportág újdonsült, immár 22. hazai világbajnokát, Losonczi Dávidot, akinek a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) utólag ítélte oda a címet.

Néhány szóra elcsíptük a világbajnok Losonczi Dávidot szerdán, a KIMBA csepeli bázisán az MBSZ által neki köszöntésképpen rendezett sajtóeseményen. Ebből a szempontból Belgrádban is szerencsénk volt, ahol az ominózus Ali Cengiz elleni döntőt követően beszélgethettünk vele. Akkor úgy fogalmazott:„Sajnos ilyen a sport, de én hiszek abban, hogy az élet visszaadja, amit egyszer elvett. Biztosan megteszek mindent, hogy amit itt elveszítettem, azt visszakapjam.”

– Hitte volna, hogy ilyen hamar visszaadja az élet, amit elvett?
– Az igazat megvallva kicsit sem bíztam abban, hogy ilyen döntést hoz az UWW. Elfogadtam az végeredményt, és csak a jövőre koncentráltam, nem foglalkoztam azzal, hogy a levegőben maradt a felülvizsgálat. Szóval teljesen váratlanul ért ez a helyzet, különösen azért, mert amióta az eszemet tudom, nem volt ehhez hasonlóra példa. Az elmúlt két hónapban megjártam a mennyet és poklot is – a fináléba jutással előbbibe érkeztem, az elveszített döntő utáni időszakban pedig utóbbiba. Most visszakerültem a mennybe, remélem, kis ideig itt is maradok! – magyarázta Losonczi Dávid Csepelen.

– Világbajnokként azért jobb aludni?
– Az elalvás nehezebben ment, pörögtek a gondolataim, de utána minden nagyon jó volt! Kiskorom óta álmodtam azzal, hogy átadják nekem a világbajnoki aranyérmet és övet, örülök, hogy ez végre valóra válik. Édesapám az egész család előtt közölte a hírt, nem mondom, hogy nem könnyeztem meg, elöntöttek az érzelmek. Mindenki nagyon örült a hírnek, a hozzám közel állók jobban, az ellenfeleim kevésbé. Rengeteg szeretetteljes üzenetet kaptam, és a kommenteket olvasva is meghatódtam – az emberek boldogok, hogy győzött az igazság, amit nagyon jó olvasni.

– Igazi sportemberként viselte a történteket a Stark Arénában, amiért fair play díjra is felterjesztették. Ehhez mit szól?
– A bajnoknak nemcsak akkor kell bajnokként viselkednie, amikor nyer. Ezért fogadtam teljesen higgadtan a döntő végeredményét. Biztos vagyok abban, hogy ha őrjöngök, most minden másképp alakul. Az egész birkózótársadalomnak példát mutat az UWW döntése, a fiatalok is láthatják, hogy ez megtörténhet, győzhet az igazság. Soha nem szabad elveszíteni a reményt és a motivációt, továbbá minden helyzetben sportemberként kell viselkedni.

– Hogyan érezheti magát most Ali Cengiz?
– Kétlem, hogy túl boldog. Csak az járhat a fejében, hogy nem nyert megérdemelten, ami borzalmas lehet. De nem az ő hibája volt, fordított helyzetben én sem állítottam volna meg a meccset, hogy jelezzem: elnézést, az előbb engem betusoltak. Ellenszenvet nem éreztem, és most sem érzek iránta. Majd az olimpián megbeszéljük!

– Ha már a párizsi játékoknál tartunk. Milyen célokkal készül a játékokra?
– Meg sem állok az aranyéremig! És nem azért mondom, mert mindenki ezt mondja – szimplán tudom, hogy képes vagyok rá. Az olimpia által nyújtott terhet motivációs eszköznek szeretném használni, és ha ott is ugyanúgy birkózom, mint Belgrádban az első napon, akkor nem lehet baj, hiszen kiemelkedtem a mezőnyből. Az, hogy világbajnok lettem, hatalmas pluszt ad a felkészüléshez, épp most zajlik az alapozásunk, és rengeteg extra erőt érzek magamban. Mindent megteszek az álmaimért, és azért, hogy minél tovább maradhassak a „mennyben”!

GYŐZÖTT AZ IGAZSÁG!
Tapsvihar tört ki a sajtóeseményen, amikor Losonczi Dávid belépett a terembe, majd videón felelevenítették, amikor az ESMTK 23 éves kiválósága tushelyzetben tartotta a török Ali Cengizt. Honfitársunk elárulta, hogy már akkor el akarta engedni ellenfelét, amikor a vezetőbíró először felemelte a kezét, de a szőnyegelnök nem adott engedélyt kollégájának, hogy leüsse a tust. „Amikor a bíró szétfújta az akciót, akkor ránéztem a szőnyegelnökre és azt mondtam neki, „tudod, hogy tus volt”, erre ő inkább elfordult, mert tényleg tudta, és nemcsak ő, hanem mindenki a világon” – fogalmazott Losonczi Dávid. Németh Szilárd, az MBSZ elnöke felelevenítette, hogy a 2016-os riói olimpián hasonlóan kétes bírói döntések következményeként Lőrincz Viktor vereséget szenvedett a bronzmérkőzésen, de a nemzetközi szövetség akkor nem változtatott a végeredményen. „Az számítson, ami a szőnyegen történik a két versenyző között, és ne az, amiben esetleg a bírók jól vagy rosszul tudnak dönteni! S most ez történt: győzött az igazság!” – jelentette ki Németh Szilárd. Bacsa Péter, az MBSZ alelnöke, az UWW elnökségi tagja elárulta, a döntéshozó testület múlt pénteki ülésén terjesztették fel Losonczi belgrádi fináléjának kérdését, amelyhez Nenad Lalovics, a UWW szerb elnöke érzelmileg is közelített, hiszen már a vb-n személyesen kért elnézést Losonczitól. Az elnökség tagjai végül egyhangúan szavazták meg birkózónknak is a vb-címet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik