Birkózás: Losonczi Dávid mégis megkapja a világbajnoki aranyérmet!

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.11.13. 20:18
null
Losonczi Dávid végül mégis világbajnok lett (Fotó: Róth Tamás)
Hétfőn Nenad Lalovics, a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) szerb elnöke hivatalos levélben értesítette Németh Szilárdot, a Magyar Birkózók Szövetségének (MBSZ) elnökét arról, hogy Losonczi Dávid mégis megkapja a világbajnoki aranyérmet – tájékoztatta szerkesztőségünket az MBSZ.

 

Mint ismert, a szeptemberi belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokság kötöttfogású 87 kilós döntőjében Losonczi Dávid (ESMTK-KIMBA) súlyos bírói hiba következtében kapott ki 8:7-re a török Ali Cengiztől, hiszen egyértelmű tusgyőzelemtől fosztották meg. A Magyar Birkózók Szövetségének (MBSZ) vezetősége ezért úgy határozott, hogy minden lehetséges sportdiplomáciai lépést megtesz, mivel határozott vélemény, hogy a szőnyegen a rivális két vállra került. Az MBSZ hivatalos felülvizsgálati kérelemmel folyamodott a nemzetközi szövetség (UWW) illetékes testülete felé, hogy szakmailag állapítsa meg, súlyosan hibás bírói döntés született. A sportág jelenlegi szabályrendszerében nem létezik az óvás fogalma, így az eredmény megváltoztatására kevés esély mutatkozott, ennek ellenére az MBSZ mindent megtett a maximális jogorvoslat érdekében.

Ennek aztán hétfőn meglett a gyümölcse, Nenad Lalovics, az UWW szerb elnöke hivatalos levélben értesítette Németh Szilárdot, az MBSZ elnökét: Losonczi Dávid világbajnok!

„Az elnökség elismerte, hogy súlyos bírói hiba történt, és megváltoztatta a mérkőzés eredményét. Az alapos szakértői elemzés megállapította, hogy a birkózás jelenlegi szabályai szerint a vezetőbíró által jelzett tust a szőnyegelnöknek meg kellett volna erősítenie. Tekintettel a fentiekre, az UWW elnökségekivételes és egyedi döntés alapján ebben a kategóriában két aranyérmet ítél meg, így Losonczi Dávid is világbajnok 2023-ban kötöttfogásban a 87 kg súlycsoportban. Mivel ebben a kategóriában a végső helyezés módosul, ennek megfelelően a vonatkozó világranglista-pontokat Losonczi Dávid is megkapja.

A szenzációs hírt maga az érintett, Losonczi Dávid érthetően boldogan kommentálta: „Pár órája tudom csak a hírt édesapámtól, de őszintén bevallom, megkönnyeztem, igazán szép pillanat volt. Elégtételnek érzem a döntést, mérhetetlenül boldog vagyok, hogy az igazság utat tört magának. Akkor még nem mondhattam senkinek, örülök, hogy végre beszélhetek róla. Az igazság az, nehéz felfogni, ami történt, hihetetlen kimondani, hogy világbajnok vagyok. Persze, teljesen más így, mintha a szőnyegen lettem volna, és körbe futhatok a magyar zászlóval a győzelmemet ünnepelve... A himnuszról nem is beszélve, de sebaj, majd az olimpián!”

Losonczi Dávid célja, hogy az olimpián hallgassa a himnuszt (Fotó: Róth Tamás)
Losonczi Dávid célja, hogy az olimpián hallgassa a himnuszt (Fotó: Róth Tamás)

Németh Szilárd, az MBSZ elnöke így nyilatkozott a döntés kézhez vétele után: „Hatalmas öröm ez a döntés az egész magyar birkózócsalád és a magyar sport számára is, ami unikum szeretett sportágunkban, a jelenleg érvényben lévő szabályok ugyanis nem adnak lehetőséget a szőnyegen született eredmény megváltoztatására. Az UWW azonban mégis a fair play szempontját tartotta előbbre valónak, így Losonczi Dávid megérdemelten állhat fel a képzeletbeli dobogó legfelső fokára a 87 kilogrammosok mezőnyében a belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságot követően. Hiszem, hogy a legjobb helyre kerül az aranyérem, hiszen Losonczi Dávid az ezüstérem átvételekor is megmutatta: emelt fővel lehet veszíteni úgy is, ha tudjuk, valójában mi győztünk. Tehetséges fiatal birkózónk azóta is csak arra készül, hogy 2024-ben a párizsi olimpián felálljon a dobogó legfelső fokára, és a helyszínen hallgassa meg a magyar himnuszt.”

Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, az UWW elnökségi tagja, aki rengeteget dolgozott a háttérben a sikerért, így értékelt:Kivételes döntés születettpénteken, az UWW elnöksége bebizonyította, hogy a sportolók érdeke és a tisztességes verseny fontosabb a hibák rejtegetésénél és a felelősség elhárításánál. Salamoni döntés született Dávid aranyéremmel történő díjazásával, hiszen a teremben és a világon is mindenki látta, hogy győzelmet aratott a vb-döntőben. Ám ennek nagyon nehéz érvényt szerezni, hiszen a szabályok szerint nincs hivatalos mód és eszköz a szőnyegen született eredmény megváltoztatására. Ez a döntés újabb bizonyítéka a sportág végleges megtisztulásának, annak a hosszú és rögös útnak, amelyet a 2013-as időszak óta a sportág Nenad Lalovics vezetésével megtett.”

A sportág történetében elenyészően kevés hasonló példát találunk, az óvás intézményének 1997-es megszüntetése óta ez az első ilyen eset. Előtte két magyar vonatkozásút emelünk ki. 1979-ben San Diegóban Kocsis Ferenc 3:2-re legyőzte a bolgár Janko Sopovot a kötöttfogású 74 kilogrammosok vb-döntőjében. A díjátadás megtörtént a helyszínen, Kocsis egyedül állt a dobogó tetején, és elhangzott a Himnusz. Később a világszövetség Sopovot is világbajnoknak nyilvánította, és máig két vb-győztest rögzít az adattára.1986-ban a Budapest Sportcsarnokban kötöttfogású 82 kilogrammban Komáromi Tibor és a lengyel Bogdan Daras összecsapása kettős leléptetéssel ért véget. A szabályok szerint mindketten ezüstérmesek lettek, aranyat nem osztottak (volna) ki. A vezérkar az éjszakai tanácskozása során úgy döntött, hogy mindkét versenyző világbajnok.

Maradjunk annyiban, szinte páratlan magyar sportdiplomáciai siker született, amelyhez természetesen elengedhetetlen volt Losonczi kiemelkedő teljesítménye, majd utána sportszerű, példaértékű magatartása.

Az eseményről az MBSZ rendkívüli sajtótájékoztató keretében is beszámol szerdán 11.30-kor a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia épületében, ahol egyéni interjúk készítésére is alkalom nyílik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik