NOB: „Nagy érték lesz az olimpiai mozgalom számára” – Coe Fürjes megválasztásáról

Vágólapra másolva!
2023.10.17. 20:03
null
Fürjes Balázs (Fotó: Török Attila, archív)
Amint arról beszámoltunk, Fürjes Balázst a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjává választották. Ennek kapcsán lapunk NOB-tagok véleményét kérte ki.

 

Schmitt Pál, kétszeres olimpiai bajnok, a NOB tiszteletbeli tagja:

„A NOB-tagság szép és felelősségteljes feladat, Fürjes Balázsnak pedig megvan a tudása és a rátermettsége ahhoz, hogy jól végezze ezt a munkát is. Örömmel támogattam a pályázatát, és a következő években szívesen segítem a munkáját, amennyiben erre igényt tart.”

Gyurta Dániel, olimpiai bajnok, a sportolói bizottság tagja:

„Öröm, hogy a magyar sportdiplomácia az elmúlt években sokat fejlődött, és egyre több szervezetben képviselik magyar sportolók és diplomaták a világ sportolóit. Fürjes Balázs – aki a 2024-es olimpiai pályázatot vezette és számos sportesemény megvalósításában vett részt – megválasztása is egy ilyen ünnepi pillanat, sok sikert kívánok neki a NOB-ban!”

Szergej Bubka, olimpiai bajnok ukrán rúdugró, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség volt alelnöke:

„Azóta követem Balázs munkáját, hogy hét évvel ezelőtt vezetője lett Budapest egészen kiváló olimpiai pályázatának. Városfejlesztésben, sportlétesítmények tervezésében és megépítésében, nagy sportesemények lebonyolításában szerzett tapasztalatai rendkívül értékesek – a NOB-nak ma pontosan erre a tudásra van szüksége. Különösen hálás vagyok neki és Magyarországnak a nyári, fantasztikusan sikerült atlétikai világbajnokság megszervezéséért. A sikeres vb újabb bizonyítéka volt Balázs kitűnő vezetői képességeinek, stratégiai és innovatív gondolkodásának. Nagyon örülök, hogy mostantól a régi barátság mellett kollégák is lettünk!”

Sebastian Coe, kétszeres olimpiai bajnok brit futó, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke:

„Balázsnak a sport és az olimpiai mozgalom iránti rajongását azóta figyelem, mióta a 2024-es budapesti olimpiai pályázatot vezette. Bár a pályázatot visszavonták, az ő elkötelezettsége és lelkesedése megmaradt, és mindvégig biztos kézzel segítette többek között a 2023-as, kiugróan sikeres budapesti világbajnokságunk előkészítését és megvalósítását. Új szerepkörében, NOB-tagként is nagy érték lesz az olimpiai mozgalom számára, várom a közös munka folytatását.”

Kolinda Grabar-Kitarovic, Horvátország korábbi köztársasági elnöke:

„Magyarország horvát barátjaként, szomszédként különösen örülök Balázs megválasztásának! Az ő jelenléte egyben Közép-Európa szerepét is erősíti a NOB-ban és ezáltal az egész olimpiai mozgalomban világszerte. Balázs városépítésben és nagy sportesemények szervezésében szerzett tapasztalata rendkívül értékes, főleg az olimpiai mozgalom éppen zajló megújításának során. Megválasztása az egész magyar sport számára nagy nyereség! Végül egy személyes megjegyzés: Balázs nagyon pozitív, derűs személyiség, remek társaság, úgyhogy nagyon várom a közös munkát! Gratulálok!”

Kirsty Coventry, kétszeres olimpiai bajnok, többszörös érmes zimbabwei úszó, a NOB végrehajtó bizottságának tagja, sport-, ifjúsági és kulturális miniszter, a Brisbane 2032 Koordinációs Bizottság elnöke:

„A nyolc új tag megválasztásával tovább erősödött az olimpiai család. Balázs egyike az új tagoknak, akivel már egy éve együtt dolgozunk a Brisbane 2032 koordinációs bizottságban. Az elmúlt években láttam, ahogy több sikeres budapesti világesemény megrendezését vezette, legutóbb az atlétikai világbajnokságét. Üdvözöljük a csapatban, óriási tapasztalata nagy értéket jelent az egyetemes olimpiai mozgalomnak.”

Juan-Antonio Samaranch Jr., a NOB spanyol alelnöke, a Nemzetközi Öttusaszövetség alelnöke, a NOB egykori legendás elnökének fia:

„Fürjes Balázs megválasztásával a NOB tagjai valójában a bizalmukat fejezték ki. Mert mind Magyarország, mind Balázs nagyon is megérdemlik ezt a bizalmat. Évek óta ismerem Balázst, és csak elismeréssel szólhatok a munkájáról, az olimpiai mozgalom jövőjét illető eredeti gondolatairól, víziójáról. Elkötelezettsége, tapasztalata jelentős hozzáadott értéket jelent a NOB és az egész olimpiai közösség számára. Büszke vagyok, a közgyűlés bölcs döntést hozott, és nagyon várom, hogy ebben a minőségében is együtt dolgozhassunk.”

Gene Sykes, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának elnöke, a 2028-as Los Angeles-i olimpia szervezőbizottságának tagja, korábbi igazgatója:

„Megtiszteltetés volt számomra végignézni, ahogy Balázs a 2024-es budapesti olimpiai pályázatot vezető rettenthetetlen versenyzőből a városépítés és sportrendezvény-szervezés megkerülhetetlen figurájává válik. A 2028-as Los Angeles-i pályázat vezetőjeként figyeltem kiváló vezetői képességeit, melyeknek köszönhetően a budapesti pályázat rendkívül profi és legitim vetélytársa volt Los Angelesnek és Párizsnak. A pályázati szakasz időszakában Balázs iránti tiszteletem folyamatosan nőtt, nagy öröm számomra, hogy az évek során kiváló viszonyt sikerült kialakítanunk. Fáradhatatlan eltökéltsége, amellyel a világ sportjának jobbításán dolgozik, valóban lenyűgöző, ennek kiváló példája volt a nemrég rendezett, kiemelkedően sikeres magyarországi atlétikai világbajnokság. Szívből gratulálok Balázsnak és Magyarországnak az elmúlt hét évben elért nagyszerű eredményekért. Kétségtelen, hogy munkája felbecsülhetetlen értéket jelent majd az olimpiai mozgalomnak, és már alig várom, hogy NOB-tagként közösen dolgozzunk a 2028-as Los Angeles-i játékok sikeréért.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik