Golf: lehengerlő európai rajt, az USA még sosem járt így a Ryder-kupán – videók

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.09.29. 19:48
null
Így ünnepelte Justin Rose az utolsó pénteki mérkőzés döntetlenre mentését (Fotó: Getty Images)
Elsöprő európai fölényt hozott a golfozók idei Ryder-kupájának első versenynapja: az öreg kontinens válogatottja egyetlen meccset sem veszített el a pénteki nyolcból, és 6.5–1.5-re vezet az Egyesült Államok ellen az Olaszországban zajló patinás, vasárnapig tartó csapatversenyen. Ennél nagyobb különbséggel még sohasem zárult első nap az 1927 óta létező Ryder-kupán, és korábban olyan sem volt még, hogy egy versenynap egyetlen amerikai győzelmet se hozzon.

Az európai válogatott – élve a házigazda jogával – 1993 óta először döntött úgy, hogy a váltott ütéses páros mérkőzésekkel kezdődjön a Ryder-kupa. Luke Donald kapitány a statisztikák elemzése után úgy látta, ez az ideális forgatókönyv, és milyen igaza volt!

Az öreg kontinens csapata 2006 óta először vezetett az első négy meccs után, olyasmi pedig most fordult elő először, hogy az első négy meccs mindegyike európai győzelemmel érjen véget. A házigazdák fölényét jól mutatja, hogy a négy délelőtti mérkőzés egyikén sem álltak vesztésre egy pillanatig sem, 22 szakaszt nyertek meg az amerikaiak 10-ével szemben.

RORY MCILROY REMEK ELÜTÉSE UTÁN LETT MEG A NEGYEDIK DÉLELŐTTI GYŐZELEM

A délutáni négylabdás mérkőzések már jóval kiegyensúlyozottabban alakultak, egyet leszámítva: Rory McIlroy és Tommy Fleetwood az első hét lyukból hatot megnyert, és mivel a hajrához közeledve is öttel vezettek még, az utolsó három szakaszt le sem kellett játszani (5, 3).

A további három mérkőzésen az amerikaiak álltak jobban a végjátékhoz közeledve, csakhogy az európai csapat mind a hármat döntetlenre mentette. Az utolsó előtti párban Jon Rahm kétszer egyenlített a befejező három szakaszon, először egy fantasztikus eagle-vel, míg a Robert MacIntyre, Justin Rose páros – még nagyobb bravúr! – kétpontos hátrányt dolgozott le az utolsó két szakaszon, mindkét lyukat megnyerve.

JON RAHM EGYENLÍTÉSE A 16. LYUKNÁL


JON RAHM EGYENLÍTÉSE A 18. LYUKNÁL


AZ OLIMPIAI BAJNOK JUSTIN ROSE EGYENLÍTÉSE AZ UTOLSÓ LYUKNÁL


Az európaiak ötpontos előnnyel várják a folytatást; ennél nagyobb különbséget még nem regisztráltak a Ryder-kupa első napja után, ekkorát is csak kétszer: 1975-ben az Egyesült Államok, 2004-ben Európa kezdett ilyen lehengerlően – és végül mindkét válogatott győzött is.

Az amerikaiaknak – akik először zártak nyert mérkőzés nélkül egy Ryder-versenynapot – maradt két napjuk, hogy bebizonyítsák: van kivétel a „szabály” alól.

44. RYDER-KUPA, GUIDONIA MONTECELIO, OLASZORSZÁG
AZ ÁLLÁS AZ 1. NAP UTÁN: EURÓPA–EGYESÜLT ÁLLAMOK 6.5–1.5
PÉNTEKI MÉRKŐZÉSEK – elöl a győztesek, döntetlen esetén a házigazda
Váltott ütéses mérkőzések (foursomes): 4–0

Rahm, Hatton (Európa)–Scheffler, Burns (Egyesült Államok) 4, 3
Aaberg, Hovland (EU)–Homa, Harman (EÁ) 4, 3
Lowry/Straka (EU)–Fowler/Morikawa (EÁ) 2, 1
McIlroy, Fleetwood (EU)–Schauffele, Cantlay (EÁ) 2, 1
Négylabdás mérkőzések (fourballs) 2.5–1.5
McIlroy, Fitzpatrick (EU)–Morikawa/Schauffele (EÁ) 5, 3
Hovland, Hatton (EU)–Thomas, Spieth (EÁ) döntetlen
Rahm, Höjgaard (EU)–Scheffler, Koepka (EÁ) döntetlen
MacIntyre, Rose (EU)–Homa, Clark (EÁ) döntetlen

A RYDER-KUPA – RÖVIDEN
A Ryder-kupa a golf leghíresebb csapatversenye, amelyen az Egyesült Államok és Európa férfiválogatottja csap össze (1971-ig Nagy-Britannia, 1973 és 1977 között Nagy-Britannia és Írország közös csapata volt az amerikaiak ellenfele).
Az eddigi 43 viadalból 27-et az Egyesült Államok nyert meg (köztük a legutóbbit), hármat a brit/ír csapat, 11-et Európa, kettő döntetlenre végződött.
A versenyt 1927-ben rendezték meg először, és a trófeát adományozó angol üzletemberről, Samuel Ryderről nevezték el. A résztvevők– dacára annak, hogy a sportág profi versenyein mesés a díjazás– nem részesülnek pénzdíjban.
Az idei Ryder-kupát szeptember 29. és október 1. között rendezik meg, a házigazda Olaszország, közelebbről a Róma közelében található Guidonia Montecelio golfklubja, a Marco Simone Golf & Country Club.
A verseny menete: az első és a második napon nyolc-nyolc páros mérkőzést játszanak le, a harmadik napon 12 egyénit, mindegyiket a meccsjáték szabályai szerint. A mérkőzések győztese az a csapat/játékos, amely/aki több szakaszt nyer meg a 18 lyukas parti során. A győzelem egy, a döntetlen fél pontot hoz a csapat konyhájára; ha az összes mérkőzés lejátszása után döntetlen az összesített állás, akkor a címvédő válogatottat hirdetik ki győztesnek.
A páros mérkőzések két rendszerben zajlanak: nyolc mérkőzésen mindkét csapattag a saját labdájával játszik, és a jobbik eredménye számít a csapatversenybe (fourballs); nyolc mérkőzésen a pár két tagja ugyanazzal a labdával játszik, felváltva ütnek, értelemszerűen a közös eredményük számít (foursomes).
A legjobb európai és egyesült államokbeli golfozók alkotta, 12-12 tagú válogatottakba főszabály szerint kétféleképpen lehet bekerülni: egyrészt a kvalifikációs időszak során nyújtott teljesítményen alapuló ranglistákról, másrészt a kapitány meghívójával (mindkét csapatban hat kapitányi választott szerepel). Az európai csapatnál két pontlistát vesznek figyelembe – az egyiken az európai körversenyen (DP World Tour), a másikon az egyéb világversenyeken nyújtott teljesítményt összegzik –, mindkettőről a három legjobb kerül be a csapatba. Az Egyesült Államoknál egy lista létezik, a legnagyobb versenyeken nyújtott szereplés számít, és az első hat helyezett kerül a válogatottba.
Az idei csapatok (zárójelben a világranglista-helyezés)
EURÓPA: Rory McIlroy
(északír, 2.), Jon Rahm (spanyol, 3.), Viktor Hovland (norvég, 4.), Matt Fitzpatrick (angol, 8.), Tyrrell Hatton (angol, 11.), Robert MacIntyre (skót, 55.). Kapitányi választottak: Tommy Fleetwood (angol, 14.), Sepp Straka (osztrák, 22.), Shane Lowry (ír, 34.), Justin Rose (angol, 37.), Ludvig Aaberg (svéd, 80.), Nicolai Höjgaard (dán, 82.). Kapitány: Luke Donald (angol)
EGYESÜLT ÁLLAMOK: Scottie Scheffler (1.), Xander Schauffele (5.), Patrick Cantlay (6.), Max Homa (7.), Brian Harman (9.), Wyndham Clark (10.). Kapitányi választottak: Jordan Spieth (12.), Brooks Koepka (17.), Collin Morikawa (19.), Sam Burns (20.), Justin Thomas (24.), Rickie Fowler (25.). Kapitány: Zach Jonhson
A verseny hivatalos honlapja: www.rydercup.com
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik