Golf: hol van már a 0–4?! Európa hősiesen talpra állt a Solheim-kupán – videók

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.09.23. 21:47
null
Carlota Ciganda, a helyi közönség kedvence megint nagyszerűen játszott (Fotó: Getty Images)
Az európai válogatott ötöt megnyert a nyolc szombati páros mérkőzésből a női golfozók legnagyobb presztízsű csapatversenyén, a Solheim-kupán, ezzel ledolgozta az az Egyesült Államok pénteken szerzett előnyét. A vasárnapi 12 egyéni meccsnek 8–8-ról vág neki a két csapat a spanyolországi viadalon.

A nagyon rossz pénteki délelőtti kezdés után – négy egymást követő vereség – az európai válogatott magára talált, a hátrányt már péntek délután megfelezte, majd szombaton le is dolgozta.

Az európai csapatban a hazaiak kedvence, Carlota Ciganda még mindig hibátlan: pénteki egy győzelme mellé újabb kettőt tett. A spanyol klasszis és a svéd Linn Grant nagyszerű mérkőzést vívott Danielle Kang és Lilia Vu ellen – az első öt szakasz birdie-kkel lett döntetlen –, és az európai csapat ezzel a szombat esti szürkületben kivívott diadallal érte utol az amerikaiakat.

Az utolsó nap 12 pontjából (a győzelem egy, a döntetlen fél pontot ér) az európaiaknak elég hatot megszerezni ahhoz, hogy címvédőként megtartsák a trófeát.

SZOMBAT DÉLUTÁNI ÖSSZEFOGLALÓ

DÉLELŐTTI ÖSSZEFOGLALÓ EURÓPAI SZEMMEL

DÉLELŐTTI ÖSSZEFOGLALÓ AMERIKAI SZEMMEL

SOLHEIM-KUPA, CASARES
AZ ÁLLÁS A 2. NAP UTÁN
EURÓPA–EGYESÜLT ÁLLAMOK 8–8

• Váltott ütéses mérkőzések (foursomes) – elöl a győztesek
Pedersen, Ciganda (Európa)–Vu, Kupcho (Egyesült Államok) 2, 1
Thompson, Khang (EÁ)–Nordqvist, Maguire (EU) 1, 0
Korda, Corpuz (EÁ)–Hall, Boutier (EU) 5, 3
Stark, Grant (EU)–Kang, Lee (EÁ) 1, 0
• Négylabdás mérkőzések (fourballs)
– elöl a győztesek
Hull, Maguire (EU)–Korda, Ewing (EÁ) 4, 3
Knight, Yin (EÁ)–Nordqvist, Hedwall (EU) 2, 0
Sagström, Pedersen (EU)–Zhang, Lee (EÁ) 2, 1
Ciganda, Grant (EU)–Kang, Vu (EÁ) 2, 1

A SOLHEIM-KUPA– RÖVIDEN
A Solheim-kupa a női golf leghíresebb csapatversenye, amelyen az Egyesült Államok és Európa válogatottja csap össze. A férfi Ryder-kupa mintájára létrehozott háromnapos versenyt kétévente rendezik meg, felváltva az Egyesült Államokban és Európában. (Kivételesen 2024-ben is lesz; a Covid-járvány miatti kényszerű változtatás után a Solheim-kupa visszakerül a páros évekre.)
Az eddigi 17 viadalból tízet az Egyesült Államok nyert meg, hetet (köztük a legutóbbit) Európa.
A Solheim-kupát 1990-ben rendezték meg először. Nevét a norvég-amerikai golffelszerelés-gyártó, Karsten Solheim és felesége, Louise Solheim után kapta; annak idején az ő támogatásukkal jött létre a ma már nagy presztízsű viadal. A résztvevők– dacára annak, hogy a sportág profi versenyein mesés a díjazás– nem részesülnek pénzdíjban.
Az idei Solheim-kupát szeptember 22. és 24. között rendezik meg, a házigazda Spanyolország, közelebbről az andalúziai Casares golfklubja, a Finca Cortesín.
A verseny menete: az első és a második napon nyolc-nyolc páros mérkőzést játszanak le, a harmadik napon 12 egyénit, mindegyiket a meccsjáték szabályai szerint. A mérkőzések győztese az a csapat/játékos, amely/aki több szakaszt nyer meg a 18 lyukas parti során. A győzelem egy, a döntetlen fél pontot hoz a csapat konyhájára; ha az összes mérkőzés lejátszása után döntetlen az összesített állás, akkor a címvédő válogatottat hirdetik ki győztesnek.
A páros mérkőzések két rendszerben zajlanak: nyolc mérkőzésen mindkét csapattag a saját labdájával játszik, és a jobbik eredménye számít a csapatversenybe (fourballs); nyolc mérkőzésen a pár két tagja ugyanazzal a labdával játszik, felváltva ütnek, értelemszerűen a közös eredményük számít (foursomes).
A legjobb európai és egyesült államokbeli golfozók alkotta, 12-12 tagú válogatottakba főszabályként háromféleképpen lehet bekerülni: a kvalifikációs időszak során nyújtott teljesítményen alapuló ranglistáról; a világranglistáról; valamint a kapitány meghívójával (az európai válogatottnál négy, az Egyesült Államok csapatában három meghívott játszhat).
Az idei csapatok (zárójelben a világranglista-helyezés)
EURÓPA: Céline Boutier (francia, 5.), Maja Stark (svéd, 40.), Linn Grant (svéd, 15.), Charley Hull (angol, 8.), Carlota Ciganda (spanyol, 28.), Georgia Hall (angol, 17.), Anna Nordqvist (svéd, 42.), Leona Maguire (ír, 18.). Kapitányi meghívott: Caroline Hedwall (svéd, 121.), Madelene Sagström (svéd, 46.), Gemma Dryburgh (skót, 55.), Emily Kristine Pedersen (dán, 122.). Kapitány: Suzann Pettersen (norvég)
EGYESÜLT ÁLLAMOK: Lilia Vu (2.), Nelly Korda (3.), Allisen Corpuz (9.), Megan Khang (14.), Jennifer Kupcho (29.), Danielle Kang (34.), Andrea Lee (38.), Lexi Thompson (26.), Rose Zhang (32.). Kapitányi meghívott: Ally Ewing (31.), Cheyenne Knight (49.), Angel Yin (33.). Kapitány: Stacy Lewis
A verseny hivatalos honlapja: www.solheimcup.com
AZ ELSŐ NAP EREDMÉNYEI ITT!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik