Dopping: vb- és Eb-aranyakat vettek el az orosz súlyemelőnőtől

V. J./MTIV. J./MTI
Vágólapra másolva!
2023.09.10. 11:46
null
Illusztráció: Getty Images
A doppingvétség miatt nyolc évre eltiltott orosz súlyemelő, Tatyjana Kasirina a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) friss határozata értelmében három világbajnoki, három Európa-bajnoki címétől és számos további győzelmétől kénytelen örökre búcsút venni, amelyeket 2013 és 2017 között szerzett.


A CAS ítélete – amelyről az insidethegamnes.biz szakportál számolt be – azt is jelenti, hogy Kasirinát megfosztották a 2014-es kazahsztáni világbajnokságon női ólomsúlyban felállított valamennyi világcsúcsától is.

A független sportjogi testület az után határozott az ügyben, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fellebbezést nyújtott be az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) fegyelmi bizottságának döntése ellen, amely Kasirinát minden doppingvétség alól felmentette.

A hosszú időn át a világ legerősebb női súlyemelőjeként számon tartott sportolót 2020 novemberében ideiglenesen felfüggesztették „tiltott anyag vagy tiltott módszer használata vagy használatának kísérlete miatt”. Nyolc hónappal később a RUSADA-testület viszont rehabilitálta őt, ám már túl késő volt ahhoz, hogy kvalifikálja magát a tokiói olimpiára. A WADA tavaly ősszel benyújtott fellebbezése nyomán született meg a mostani CAS-döntés és lépett életbe Kasirina nyolcéves eltiltása, amely augusztus utolsó hetében kezdődött, és az orosz sportoló 40 éves korában ér véget.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik