Vívás: Siklósi Gergely és társai „nyitják” az Eb-t

Vágólapra másolva!
2023.06.15. 17:07
null
Siklósi Gergely és társai „nyitják” a plovdivi vívó Eb-t (Fotó: Nemzeti Sport)
A férfi párbajtőrözők és a női tőrözők küzdelmeivel kezdődik meg pénteken Plovdivban az egyéni kontinensviadal.

 

Két olyan csapatunk van – már persze az elmúlt években minden világversenyen érmet szerző férfi kardválogatotton kívül – amelyik úgy vágott neki a kvalifikációs időszaknak, hogy egyértelműen a csapatkvóta megszerzése a cél (mint ismert, a sikeres kvartettből Szilágyi Áron nem lép pástra Plovdivban, mert háromszoros olimpiai bajnokunk úgy vélte, a párizsi kvalifikáció szempontjából az Európai Játékok csapatversenye a legfontosabb, és ő inkább arra koncentrál).

Egyik közülük tavaly sporttörténelmet írt, hiszen megszerezte a fegyvernem első világbajnoki aranyérmét, mégis ez az a gárda, amelyik nagyobb gondokkal küzd, amelyiknek korántsem tűnik egyenesnek az útja az esetleges párizsi indulás kapcsán…

„Márton Annának ugyanúgy kijár a térde, mint Tokió előtt – erősítette meg a korábbiakat Gárdos Gábor, a női kardcsapat vezetőedzője, aki egyben Márton Anna mestere is. – Panka azt mondta, egy helyben is megmutatja, hogyan kell vívni, és azt kérte, ne idegeskedjek. Ő nagyon elszánt, de azért ez nem jó helyzet. Ugyanígy nem voltunk boldogok amiatt sem, hogy bekerült hirtelenjében a versenynaptárba ez a plovdivi egyéni Európa-bajnokság: érthetetlen, de menni kell, nincs mese. Pankának lett volna leginkább esélye ezen az Eb-n, ám a térde miatt inkább a csapatra koncentrál, vagyis június végén a krakkói Európai Játékokon kell igazán jó formát mutatnunk.”     

Ugyanakkor az is igaz, hogy jelenleg Márton a 15., míg Battai Sugár a 17. a világranglistán, vagyis előbbi éppen benne van a kiemeltek között, utóbbi pedig éppen nincs. A júliusi milánói világbajnokságon az első 16 vívónak nem kell pástra lépnie a selejtezőben.

„Nagyon jó lenne megúszni a darálót, Panka emiatt is indul az Európa-bajnokságon. Tavaly szült, így nincsen védeni való pontja, vagyis van arra esély, hogy ott marad a kiemeltek között, abban pedig nagyon bízom, hogy Sugár előrelép. De pusztán emiatt nem idegeskedünk, ha selejtezőt kell vívni a vébén, selejtezőt vívunk” – nyilatkozta Gárdos Gábor.

A női kardozók – a férfi tőrözőkkel együtt – pénteken ülnek kisbuszba, hogy jó tízórányi utazás után megérkezzenek Plovdivba, a férfi kardozók és a női párbajtőrözők csütörtökön, a férfi párbajtőrözők és a női tőrözők pedig már szerdán útnak keltek – utóbbi két fegyvernem küzdelmeire kerül sor az Eb első napján, vagyis pénteken.

És itt az a bizonyos, fentebb már emlegetett másik olyan gárda, amelyiknél a csapatkvóta megszerzése a cél, ettől függetlenül persze Plovdivban mindent megtesznek azért férfi párbajtőrözőink, hogy egyéniben is bizonyítsanak.

„Az elmúlt hetek bizonytalansága szerencsére nem zavarta meg a fiúkat, ők már átéltek ennél nehezebbet Tokió előtt, mondtam is nekik, jó lenne végre egy nyugodt kvalifikációs időszak…  – kezdte Dancsházy-Nagy Tamás, a férfi párbajtőr-válogatott fegyvernemi vezetőedzője. – Ezek a srácok imádnak vívni, már csak emiatt sem bánkódnak a plusz verseny miatt. Néha ugyan elfáradnak, olyankor adni kell nekik egy kis pihenőt, de szeretik a sportágukat, és szeretik egymást, úgyhogy nagy elánnal mennek előre. Az Európa-bajnokság, az Európai Játékok és a világbajnokság között nem teszünk különbséget, ütünk-vágunk, csípünk-harapunk mindenütt. Arra figyelek már jó ideje, s ezt még január elején kérték is a fiúk, hogy ne féljenek semmitől. Hogy bár tudják, mi a tét, ne »pörögjenek« bele túlságosan abba, hogy a kvalifikáció időszakát éljük. Ők maguk mondták: figyeljünk a technikai elemekre, arra, hogy jól sikerüljenek az edzések, a hátizsákra, benne a terhekkel, nincs szükségük.”     

Férfi párbajtőrözőinknél Siklósi Gergely a második, Koch Máté a 10. a világranglistán, e tekintetben tehát nyugodtabbak lehetünk, ám olimpiai ezüstérmesünk saroksérülése azért okozott némi riadalmat az elmúlt hónapokban, szerencsére már ő is hadra fogható.

„Ha van némi zavar az éterben, akkor az Gergő sérülése, hiszen a négy hét lábadozásból tizenkettő lett, és azért ő a vezérbika a csapatunkban” – jegyezte meg Dancsházy-Nagy Tamás.

Az Európa-bajnokság programja
Június 16., péntek

8.00: férfi párbajtőr (Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely)
12.00: női tőr (Kreiss Fanni, Kondricz Kata, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra)
Június 17., szombat
8.00: női párbajtőr (Büki Lili, Kun Anna, Muhari Eszter, Tóth Jázmin)
10.00: férfi kard (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Iliász Nikolász, Szatmári András)
Június 18., vasárnap     
8.00:
férfi tőr (Dósa Dániel, Németh András, Szemes Gergő, Tóth Gergely)
12.00: női kard (Battai Sugár Katinka, Pusztai Liza, Katona Renáta, Márton Anna)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik