EJ, vívás: kikapott az elődöntőben, a bronzért küzdhet a férfi kardcsapat

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2023.06.28. 14:47
null
Magabiztos teljesítménnyel kezdett a kardcsapat (Fotó: Földi Imre – archív)
Férfi kardválogatottunk az azeriek után a grúzokat is legyőzte a krakkói központú Európa Játékokon, amelyen így a bejutott az elődöntőbe, ott viszont kikapott a franciáktól, így a bronzéremért küzdhet.

 

A negyeddöntőbe jutásért az azeriekkel mérkőztek meg és bár az első kör asszói még viszonylag szorosan alakultak, folyamatosan nőtt a különbség, ami a végére húsztusnyi lett. Szatmári András plusz nyolcas, Gémesi Csanád plusz hetes, az egyéniben bronzérmes Szilágyi Áron pedig plusz ötös találati mutatóval zárt. Decsi Tamás nem vívott.

A magyarok a nyolc között a grúzokkal csaptak össze, akik igyekeztek megnehezíteni az Eb-címvédő magyarok dolgát – ott volt az egyéni verseny győztese, a világranglistát vezető Szandro Bazadze is a csapatban.

Az első asszókban minden tus után hevesen vitatkoztak a grúzok – a vívók és az edzők egyaránt –, megpróbálták nyomás alá helyezni a mérkőzésvezetőt. Az egyéniben Krakkóban bronzérmes, a nemzetközi rangsorban második, háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron 3:0-ra vezetett ugyan, de Beka Bazadze, Szandro bátyja fordított a rendkívül feszült első asszó végére. A következőt Gémesi Csanád döntetlenre hozta Szandro Bazadzével, majd Szatmári 6:1-re verte Goga Kakauridzét, az első kör így 15:11-gyel zárult. Ezután sorozatban jöttek a magyar győzelmek, az ellenfél pedig egyre kevésbé „harciaskodott”, bele kellett törődnie, hogy nem sikerült megfélemlítenie, megtörnie a magyar csapatot, melynek tagjai egyértelmű tusokat adtak, nem ritkán hátrálva, pontos közbevágásokkal. A végére 17 tusos különbség alakult ki, és az utolsó találat után már sportszerűen gratuláltak a grúzok.

Szatmári plusz tízes, Gémesi plusz hetes találati mutatóval fejezte be az ütközetet, Szilágyi pedig ugyanannyi tust adott, mint amennyit kapott.

Az elődöntőben aztán izgalmas, látványos ütközetben kerekedtek felül a franciák a magyarokon, és hogy milyen érteke van a győzelmüknek, azt jól érzékeltette, hogy az utolsó tus után őrjöngve ünnepelték a sikerüket.

A mérkőzés nagy részében a franciák vezettek, akiket a magyarok a tavalyi Eb elődöntőjében legyőztek. Szatmári András 5:1-re kikapott Sébastien Patrice-tól, innentől pedig folyamatosan kapaszkodni kellett. Sok tust vitatott mindkét fél, sok volt a videózás, érződött, hogy nagy a tét, mivel az EJ csapatversenyei egyben Európa-bajnoki küzdelmek is, és az ezen szerzett pontok értékesek lehetnek az olimpiai kvalifikációs összesítésben.

A franciák több alkalommal is jelentős előnyre tettek szert, de előbb Gémesi egyenlített a Maxime Pianfetti elleni hetedik asszóban 30:30-ra, majd 35:40-ről Szilágyi Áron a Patrice elleni utolsó párban 41:41-nél. Innen viszont 41:44 lett az állás, majd 42:45-vel ért véget az ütközet.

Gémesi plusz négyes, Szilágyi plusz kettes, Szatmári mínusz kilences találati mutatóval zárt.

Az Eb-címvédő magyar együttes a bronzérmet a németekkel szemben harcolhatja ki 17.10-től.

EURÓPAI JÁTÉKOK
FÉRFI KARDVÍVÁS
CSAPATVERSENY
NYOLCADDÖNTŐ

Magyarország–Azerbajdzsán 45:25

NEGYEDDÖNTŐ
Magyarország–Georgia 45:28
Franciaország–Ukrajna 45:34
Németország–Spanyolország 45:38
Olaszország–Románia 45:44

ELŐDÖNTŐ
Franciaország–Magyarország 45:42
Olaszország–Németország 45:34

A vívás csapatversenyei Európa-bajnoki érmekért, helyezésekért is zajlanak, illetve az olimpiai kvalifikációs sorozatba is beleszámítanak az eredmények. A csapatküzdelmek minden szakág számára fontosabbak az egyénieknél, mivel csapatkvóta megszerzése esetén – ez jövő év áprilisában derül ki – az együttesek tagjai automatikusan indulhatnak egyéniben is Párizsban. Ha viszont egy válogatott lemarad a játékokról, egyéniben legfeljebb egy vívó lehet ott az adott szakág olimpiai mezőnyében.

A Nemzeti Sportot az Európai Játékok helyszíneiről Patai Gergely tudósítja.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik