Szabadfogású nagyágyúja nélkül vág neki a birkózó Eb-nek a válogatott

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2023.04.16. 09:48
null
Muszukajev Iszmailnak ki kell hagynia a zágrábi Európa-bajnokságot (Fotó: Földi Imre)
A tavalyi bravúrt nehéz lesz felülmúlni, ettől függetlenül is szép eredmények várhatók birkózóválogatottunktól a Zágrábban hétfőn kezdődő Európa-bajnokságon. Bánkuti Zsolt szabad-, Módos Péter kötöttfogású szövetségi kapitánnyal, valamint a női csapat edzőjével, Martin Gáborral beszélgettünk.

 

Két-két arany- és ezüst-, valamint öt bronzérem – fantasztikus eredménysor állt a hazai csapat neve mellett a tavalyi, budapesti Európa-bajnokság után. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter természetesen örülne annak, ha sportolóink Zágrábban megismételnék a 2022-es bravúrt, ám a realitás talaján marad, öt-hat dobogós helyezést remél.

A kontinensviadalt a szabadfogásúak nyitják, szerdától a női válogatott bizonyíthat, míg a kötöttfogásúak péntektől vasárnapig küzdenek.

Utóbbi csapatunk nagymértékben átalakult, a vb-harmadik Losonczi Dávid (87 kg) és az olimpiai ötödik, vb-ezüstérmes Szőke Alex (97 kg) az Eb erejéig biztosan elbúcsúzott a címeres meztől, előbbit az U23-as világ- és Európa-bajnok Takács István, utóbbit a tavaly még 82 kilóban világ- és Európa-bajnoki bronzérmet szerző Lévai Tamás utasította maga mögé a három állomásból álló hazai válogató időszakban.

„A hazai rivalizálás miatt mindig kialakul bennünk némi negatív érzés, hiszen kiváló birkózókat kell itthon hagynunk. Alex és Dávid klasszis, kiemelkedő képességű sportoló, de a történet pozitív oldalát nézzük, a nagy versengésnek hála világszinten is egyedülálló minőséget képviselhetünk ezekben a kategóriákban” – véli Módos Péter kötöttfogású szövetségi kapitány.

„Érvágás” a Budapesten ezüstérmes Váncza István sérülés okozta kiesése, helyette Pohilec Ádám lép szőnyegre 67 kilóban.

„Reméljük, István az Eb után már gőzerővel készülhet a szeptemberi olimpiai kvalifikációs vébére – folytatja Módos. – Hosszú, komplex időszakon vagyunk túl, az év elejétől nemzetközi edzőpartnerekkel dolgozhattunk együtt, ami nagyban segítette a felkészülésünket. A válogatott nagy része bizonyított már világversenyen. Van elképzelésem arról, milyen összteljesítménnyel lennék elégedett, ezt a fiúkkal tisztáztam, de nyilvánosan nem szeretnék számokról beszélni, bízom abban, hogy az általam várt eredményeket túlszárnyalja a csapat.”

Lévai Tamás nagyot dobna Zágrábban (Fotó: Török Attila)
Lévai Tamás nagyot dobna Zágrábban (Fotó: Török Attila)

Nagy hiányzónk van szabadfogásban, a világbajnoki bronzérmes, Eb-győztes Muszukajev Iszmail (65 kg) vírusos megbetegedés miatt nem utazhatott el a horvát fővárosba.

„Rajta kívül is vannak olyan sportolóink, akik jól szerepelhetnek – így Bánkuti Zsolt szövetségi kapitány. – A srácoknak el kell hinniük magukról, hogy bárki ellen van esélyük. Ha ez megtörténik, a kiélezett meccseken felénk billenhet a mérleg nyelve. Mindenkitől azt várom, hogy a szőnyegről lefele jövet az járjon a fejében, mindent kiadtam magamból, ebben nem volt több. Ha ez megtörténik, elégedett leszek. A tavalyi Eb-n egy-egy arany-, ezüst- és bronzéremmel magasra tettük a lécet, ezúttal egy-két dobogós helyezést remélek a csapattól.”

A hatfős női válogatott javarészt U23-as versenyzőkből áll, a nemrégiben honosított háromszoros Európa-bajnok Orsós Sztálvira (53 kg) a legrutinosabb, pályafutása során most szerepel először magyar színekben világversenyen.

„A tokiói olimpia óta nem birkózott világeseményen, ha a tudása hetven-nyolcvan százalékát kihozza magából, akkor nagy baj nem lehet – állapítja meg Martin Gábor, a női válogatott edzője. – Három hete rendezték az U23-as Eb-t, mondhatnám, hogy ennek a fiatal csapatnak az volt a fő versenye, de ez nem teljesen igaz, a lányok már a felnőttmezőnybe készülnek. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy szükségünk van a jó sorsolásra, ha két-három versenyzőnk viszonylag könnyebb ágra kerül, és élni tud ennek a lehetőségével, akkor biztosan nem jövünk szomorúan haza Zágrábból.”

A zágrábi birkózó Európa-bajnokságról egész héten, napi több alkalommal a helyszínről adunk részletes tudósítást, a magyar vonatkozású döntőket élőben követheti az NSO-n!

EURÓPA-BAJNOKÁG, ZÁGRÁB, Arena Zagreb
A verseny és a magyarok programja
Szabadfogás
Hétfő-kedd. 57-65 kg:
nincs magyar induló. 70 kg: Antal Dániel (UTE), 79 kg: Vida Csaba (Kecskeméti TE), 97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC).
Kedd-szerda. 61 kg: Halidov Gamzatgadzsi (ESMTK), 74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabányai SC), 86 kg: Püspöki Patrik (Bajai BC), 92 kg: nincs magyar induló. 125 kg: Ligeti Dániel (Haladás).

Női birkózás
Szerda-csütörtök. 50 kg:
Szekér Szimonetta (BHSE), 55 kg: Bognár Erika (BHSE), 59 kg: Szabó Nikolett (FTC-KIMBA), 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA), 76 kg: nincs magyar induló.
Csütörtök-péntek. 53 kg: Orsós Sztálvira (Csepel TC), 57 kg: Szél Anna (Orosházi BSK), 62-65-72 kg: nincs magyar induló.

Kötöttfogás
Péntek-szombat. 55 kg:
nincs magyar induló. 63 kg: Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE), 77 kg: Lévai Zoltán (BHSE), 87 kg: Takács István (BHSE), 130 kg: Vitek Dárius (BHSE).
Szombat-vasárnap. 60 kg: Torba Erik (BHSE), 67 kg: Pohilec Ádám (BHSE), 72 kg: Fritsch Róbert (BHSE), 82 kg: Szilvássy Erik (Csepeli BC), 97 kg: Lévai Tamás (BHSE).

A magyar bírókat Palásti Tibor és Pál Szabolcs képviseli az Európa-bajnokságon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik