A labdarúgás helyett a birkózást választotta, Európa-bajnok lett Takács István

Vágólapra másolva!
2023.04.26. 08:35
null
Takács István öt mérkőzést megnyerve lett Európa-bajnok Zágrábban (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)
Takács István most már egészen biztosan nem bánja, hogy 12 évesen a labdarúgás helyett a birkózás mellett döntött. Az U23-asok, valamint az U20-asok között világ- és Európa-bajnok sportoló a felnőttek között is felért a csúcsra, szombaton a kötöttfogásúak 87 kilogrammos mezőnyében Eb-aranyat nyert Zágrábban.

 

– Élete első felnőtt Európa-bajnokságán aranyérmet nyert. Néhány nap elteltével már megemésztette a sikert?
– Nagyon jó érzés, főleg reggelente, amikor felébredek, s az jut eszembe, hogy igen, tényleg megtörtént. Kimondani nem mertem, de a verseny előtt megfogalmazódott bennem, hogy képes lehetek rá, hiszen jól sikerültek a felkészülési viadalok, erős ellenfeleket győztem le. Hihetetlenül boldog vagyok, hogy összejött – mondta a Nemzeti Sportnak a kötöttfogásúak 87 kilogrammos mezőnyében Eb-győztes Takács István.

– Noha tavaly U23-as világ- és Európa-bajnok lett, mégsem úgy sikerült az év, ahogyan tervezte.
– A fő célomat, a felnőttválogatottságot nem sikerült elérnem. Január végén vírusos megbetegedéssel küzdöttem, ami miatt kilencvenkét kilóról nyolcvannégyre fogytam. Bárhogyan próbálkoztunk, nem akart megindulni felfelé a súlyom, szerencsére fél-háromnegyed évvel később megoldódott a probléma. Ráadásul a stílusomon is változtattam, állásból nagyobb iramot diktálok, ezt is nehéz volt megszokni. Az Eb- és a vb-válogató sem jött össze, csak erre az évre koncentráltam akkor, amikor az utóbbit is elbuktam.

– Zágrábban öt mérkőzést nyert meg az Eb-győzelemig vezető úton, Európa-bajnokot, Eb-ezüst- és világbajnoki bronzérmest is maga mögé utasított. Melyik volt a legnehezebb meccse?
– Az Európa-bajnok, kétszeres U23-as világbajnok bolgár Szemen Novikov elleni negyeddöntő. Két éve, Lengyelországban a Pytlasinski-emlékversenyen bosszantó vereséget szenvedtem tőle, egy eggyel kaptam ki úgy, hogy kétszer is próbálkozhattam lentről – egyszer felállt, majd jól védekezett. A Zagreb Arenában passzivitási ponttal és intéssel három nullra elhúztam, tudtam, innentől csak arra kell figyelnem, hogy ne csináljon rajtam kétpontos akciót. Egyszer kitolt, ami jól jött, mert még jobban figyeltem a folytatásban, végül nagyon kemény mérkőzésen három kettőre nyertem.

– Érdekesen alakult a vb-harmadik Ali Cengiz elleni döntő. Az összecsapás elején lábhasználat miatt két pontért megintették a törököt, challenge-et kért a stábja, ami után módosították az ítéletet és kettő egyes hátrányba került.
– Nem úgy kezdődött az aranycsata, ahogyan elterveztem, az emelésnél szétcsúszott a fogásom, belefogott az akcióba, és a hátamra kerültem. Először én is azt éreztem, hogy gáncsolt, de a videó megtekintése után már biztos voltam benne, hogy megadják neki a pontot, mert nem tudta máshova tenni a lábát, nem használta aktívan. Teljesen egyértelművé vált, hogy állásból kell akciót végrehajtanom, szerencsére sikerült.

– Gyerekkorában tényleg labdarúgó szeretett volna lenni?
– Igen, nagyon szerettem focizni, néhány évig jártam a BVSC-be, a birkózás mellett csináltam. Persze, inkább az utóbbin volt a hangsúly, édesapám egyben az edzőm is, szóval nem volt kérdés, hogy végül birkózó leszek. Nehéz megmondani, hogy jó labdarúgó vált volna-e belőlem, az biztos, hogy a birkózók között én játszom a legjobban. Európa-bajnokként elmondhatom: teljesen biztos, nem bántam meg, hogy a szőnyeget választottam.

– U23-as, valamint U20-as világ- és Európa-bajnoknak egyaránt mondhatja magát. Mi kell ahhoz, hogy a felnőttek között is duplázzon?
– Motivációt és önbizalmat ad a mostani sikerem. Nem lesz egyszerű megszerezni a válogatottságot, a tavaly világbajnoki bronzérmes Losonczi Dávid a legfőbb ellenfelem, nagyon jó birkózó. Szeptemberben Belgrádban olimpiai kvalifikációs vébét rendeznek, a kvótaszerzés mellett az a célom, hogy aranyérmet nyerjek!

EURÓPA-BAJNOKSÁG, ZÁGRÁB
Takács István mérkőzései
Selejtező:
Takács–Zarkov Dicskov (szerb) 3:1
Nyolcaddöntő: Takács–Nico Ojog (román) 7:1
Negyeddöntő: Takács–Szemen Novikov (bolgár) 3:2
Elődöntő: Takács–Damian von Euw (svájci) 5:1
Döntő: Takács–Ali Cengiz (török) 5:2

A kötöttfogású 87 kilogramm végeredménye
1. TAKÁCS ISTVÁN (MAGYARORSZÁG)
2. Ali Cengiz (Törökország)
3. Szemen Novikov (Bulgária) és Lasa Gobadze (Grúzia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik