Nemzeti Sport: 120! – Szöllősi György jegyzete

SZÖLLŐSI GYÖRGYSZÖLLŐSI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2023.03.13. 23:04

1998-ban lettem a Nemzeti Sport belső munkatársa (három hónap próbaidőre…), amikor minden nap azt hirdette az újság a címlapon, hogy 75 esztendős. Az akkori lapvezetők ugyanis az 1923-as esztendőt vették kezdő dátumnak, mert akkortól jelent meg hetente ötször, azaz tulajdonképpen napilapként a Nemzeti Sport. Csakhogy már 1919 őszétől (újra) kiadta a tulajdonos-főszerkesztő, Vadas Gyula, aki a háború és a kommün traumája után fantasztikus érzékkel és tenni akarással diktálta a magyar sport talpra állásának ütemét, nagyszerű szellemi műhellyé és gazdasági vállalkozássá fejlődő lapja révén. Néhány lapszám akkor még Képes Sport címmel jelent meg (ezt a brandet is éltetjük tovább a hétvégi mellékletünkkel), de a lapvezér fontosnak tartotta, hogy visszanyúljon a már a világháború előtt is létező újság, a Nemzeti Sport hagyományaihoz és nevéhez. Amint sikerült tisztázni a névhasználati jogot, Nemzeti Sport lett – a kék papíron megjelenő Sporthírlap miatt egyáltalán nem monopolhelyzetben lévő – sportújság címe. Vagyis tudatosan elevenítették fel és vitték tovább a Nemzeti Sport nevet Vadasék, erőfeszítéseket is vállalva ennek érdekében. Ezt ugyan még nem tudtam akkor, de boldogan csodálkoztam rá a Visegrádi utcai szerkesztőség Füle Gábor által őrzött és rendezett archívumában a múlt század végén arra az újságkötegre, amelynek a legfelső lapján ez állt: „Nemzeti Sport, A vívással és minden egyéb testedző sporttal foglalkozó hetilap, 1903. márczius 15., I. évfolyam, 1. szám”. Erre a felismerésre alapozva rendezett aztán nagyszabású ünnepséget a közben svájci tulajdonba került Nemzeti Sport a centenárium, 2003. március 15. alkalmából. Külön büszkeség, hogy a nemzeti ünnepen, a magyar sajtószabadság napján ünnepeljük azóta az NS-t is – teljes joggal.

Csaknem 28 éve jelent meg az első cikkem a Nemzeti Sportban, azóta jószerével teljesen megváltozott a „tartalomelőállításnak” és az információk olvasókhoz (felhasználókhoz) történő eljuttatásának a technológiája, sokszor gazdát cserélt, míg valóban nemzeti tulajdonba került a lap. Volt közben nyomtatott vetélytársunk (A Színes Sport) és van egyre több, internetes felület, adattár, sportrovat, sőt immár nemzeti sporttelevízió is, a magyar sport eseményei soha ennyi csatornán keresztül nem jutottak el a szurkolókhoz. Ami azonban nem változott: továbbra is a Nemzeti Sport a hazai sportélet első számú hírforrása és fóruma, a mi feladatunk pedig, hogy az is maradjon.

Március 15-én, szerdán a Sportrádió tart tematikus NS-napot, szombaton pedig a Képes Sport mellékletünk 12 oldala szól majd kizárólag a lap történetéről. A jubileumi évben 120 év – 120 címlap címmel az újság és a magyar sport történetéről jelentetünk meg albumot, de nagyszabású tervekkel vágunk neki a következő 120 esztendőnek is, amelyekről igyekszünk minél előbb beszámolni…

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik