Légfegyveres Eb: Péniék is lemaradtak a döntőről, nincs magyar kvóta Tallinnban

PATAI GERGELY (Tallinn)PATAI GERGELY (Tallinn)
Vágólapra másolva!
2023.03.11. 14:30
null
Péni István legjobb magyarként 22. lett puskában a tallinni sportlövő Eb-n (Fotó: Nemzeti Sport)
A női és a férfi légpuskásoknál sem jutott döntőbe magyar sportlövő az olimpiai kvalifikációs 10 méteres Európa-bajnokságon, ezzel a kvótaszerzés esélye is elúszott.
Nagy reményekkel, bizakodva vártuk a tallinni 10 méteres sportlövő Európa-bajnokság szombati versenynapját, amelyen az érmek mellett a női és a férfi légpuskásoknak is két-két olimpiai kvótát osztottak ki, a magyar indulók pedig mindkét nemnél eséllyel pályáztak a nyolcas döntőbe kerülésre.

Elsőként a hölgyek léptek lőállásba, a magyar színeket öten képviselték, de Lovász Dorina és Nagybányai-Nagy Anna csak ranglistapontokért küzdött, mert a szabályok értelmében egy nemzetből csak hárman juthattak tovább az alapversenyből. Mészáros Eszter, Dénes Eszter és Bajos Gitta érmekért és kvótákért harcolt, és mivel a közelmúltban mindhárman lőttek olyan eredményt, amely erős mezőnyben is elég a döntőhöz, az előjelek biztatóak voltak.

A mieink közül Dénes Eszter kezdett a legjobban, az első öt lövését követően 53 körrel állt, s bár a folytatásban kisebb tízeseket is lőtt, kiegyensúlyozott versenyzéssel közel került a döntőbe jutáshoz. Az újpestiek puskása a negyedik és az ötödik sorozatban is 105 kör fölé jutott, ám a hatodikban voltak apró hibái, így 628.3 körrel a 17. helyen végzett – alig egy körrel lemaradva a fináléról.

Mészáros Eszter a tőle megszokott gyors ritmusban lőtt, ám ezúttal nem jöttek úgy a belső tízesek, ahogy a válogatókon. A gödöllői versenyző harmadik sorozata ragyogóan sikerült (106.1 kör), de a folytatásban visszaesett a teljesítménye, és csalódottan lépett ki a lőállásból. Érdekesség, hogy a teljes mezőnyből Mészáros végzett először a hat sorozattal, amikor letette a puskát, még 47 perc hátravolt a lövőidőből. A vk-győztes sportlövő ekkor a 20. helyen állt, végül a 27. lett 627.3 körös eredményével.

Ami a női alapverseny további magyar indulóit illeti, Bajos Gitta 102.8 körös első sorozata után javított, 625.7 körrel a 36. helyen zárt, míg a ranglistapontokért versenyzők közül Lovász Dorina (627.9) a 23., Nagybányai-Nagy Anna (625.6) a 37. helyen fejezte be a tallinni kontinensviadalt.

A férfiaknál nyolc döntős helyért 72 induló csatázott, az oroszok és a fehéroroszok kivételével a teljes európai elit ott volt Tallinnban. Péni István, Pekler Zalán és Hammerl Soma éremért és kvótáért, Somogyi Péter ranglistapontokért lépett lőállásba, sajnos ezúttal egyikük sem tudta kihozni magából, amire valójában képes.

Pedig Pekler első sorozata még nagyon jól sikerült, és a folytatásban is csupán kisebb megingásai voltak a komáromi sportlövőnek, ám a 627.3 körös eredmény ebben a mezőnyben csak a 23. helyre volt elegendő. Hammerl Soma sokáig stabilan lőtt, de a végén sokat hibázott, így 625.4 körrel a 36. helyen végzett, Somogyi Péter pedig a rossz kezdés után magára talált, és végül 626.3 körrel a 29. lett.

A versenyszám kétszeres Európa-bajnoka, Péni István jól lőtt, de a pénteki vegyes párossal ellentétben nem kimagaslóan: az első négy sorozatban egyaránt 104 kör fölé jutott, ugyanakkor 105 alatt maradt. Aztán jött az ötödik széria, amelyet elképesztően kezdett az újpesti puskás, ugyanis öt lövéssel 53.5 kört ért el. Felcsillant a remény a döntőbe jutásra, a honi szövetség elnöke, Nagy György mellett Péni edzője, Kissné Oroszi Edit is árgus szemekkel figyelte a kijelzőt, hiszen tanítványa az élő tabellán a hetedik helyre lépett fel. Az utolsó sorozatban azonban becsúszott egy 9.9-es lövés is, a 627.5 körös eredmény pedig nem ért döntőt, Péni István a 22. helyen végzett.

Ezzel az is biztossá vált, hogy a magyar küldöttség nem szerez olimpiai kvótát a tallinni Európa-bajnokságon, amely szombat este a légpuskás számok döntőjével, vasárnap pedig a csapatversenyekkel folytatódik.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik