Magyar Parasport Napja: A többség akkor lesz erős, ha odafigyel a kisebbségre – Szabó László

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2023.02.22. 13:10
null
Megemlékezés az Olimpia Parkban (Fotó: Koncz Márton)
Koszorúzással és mécsesgyújtással kezdődött el az immár hatodik alkalommal megrendezett Magyar Parasport Napja. Szerdán délelőtt az Olimpia Parkban azokra a sportolókra emlékeztek, akik lehetővé tették, hogy sikeres legyen a hazai parasportmozgalom, de már nem lehetnek közöttünk.

 

A sport közösséget kovácsol, célokat ad, és arra ösztönöz, hogy megtanuljuk legyőzni önmagunkat – mondta köszöntőjében Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, aki a háromszoros olimpiai bajnok Kásás Tamás szavait idézve hangsúlyozta, csak úgy lesz jó életünk, ha mindenki úgy érzi, köze van a másikhoz. – A Magyar Parasport Napja példaértékű országos, sőt, határon túli mozgalom, amely évről évre több tízezer gyermeknek és fiatalnak mutatja meg, hogy fogyatékossággal is lehet aktív életet élni, versenyszerűen sportolni. Az ép és fogyatékos sportolók támogatását egyaránt fontosnak tartom, és büszke vagyok rá, hogy a Magyar Paralimpiai Bizottsággal kiváló a kapcsolatunk, szorosan együttműködünk munkánk során. Elkötelezettek vagyunk, hogy parasportolóinkat a sporttámogatás terén is megbecsüljük, ezért jelentősen megnöveltük az idei költségvetési forrást, amely így kétszázötvenmillió forinttal meghaladja az előző évi támogatás összegét. A paralimpiai kvalifikáció szempontjából kiemelten fontos az idei év, bízunk benne, hogy a forrásbővítés hatékony segítséget nyújt a Párizsba vezető kihívásokkal teli úton.”

Az Országgyűlés 2017-ben ellenszavazat nélkül jelölte ki február 22-ét a Magyar Parasport Napjának (53 éve ezen a napon alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja). A programkínálat folyamatosan bővül, a rendezvény célja azonban változatlan: a szervezők szeretnék felhívni a figyelmet a fogyatékosok sportolásának szerepére. A tömegbázis növeléséhez elengedhetetlenek a példaképek – bajnokaink közül Sákovicsné Dömölky Lídia, Krajnyák Zsuzsanna és Szekeres Pál vívó, valamint Vereczkei Zsolt és Sors Tamás úszó is tiszteletét tette az ünnepségen.

Ami napjainkban már természetes, arról annak idején még csak álmodoztunk – hangsúlyozta a paralimpiai bajnok Szekeres Pál, a Magyar Paralimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke. – Felemelő érzés, hogy az Olimpiai Parkban közösen emlékezhetünk, és hálásak lehetünk, hogy az állami sportirányítás teljes mellszélességgel kiáll a parasport mellett. Sajnálom, hogy az első bajnokaink, akik már sajnos nincsenek köztünk, ezt nem élhették meg.”

Szekeres Pál (Fotó: Koncz Márton)
Szekeres Pál (Fotó: Koncz Márton)

Szekeres Pál kiemelte Halassy Olivér és Takács Károly példáját, akik fogyatékosságuk ellenére az épek között lettek olimpiai bajnokok, míg a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, lapunk főszerkesztője, Szöllősi György a labdarúgás világából hozott példát.

A napokban világszerte ismertté váló lengyel parasportoló, az amputált lábú Marcin Oleksy is bekerült az év góljáért járó FIFA Puskás-díj három legjobb jelöltje közé – mondta Szöllősi György, aki biztosította a parasportolókat arról, hogy a magyar sportújságírókra mindig számíthatnak. – Ez a fiatalember két mankóval, fél lábbal ollózott gólt, amivel több millió szurkoló közönségszavazásán többek között Kylian Mbappé találatát is maga mögé utasította. Még a magas szinten játszó ép futballistáknak is nagy kihívás az ollózás, a magyar futballtörténet egyik legjobban fejelő játékosa, Nyilasi Tibor is azt mondta, ilyet még csak meg sem próbált volna soha, pedig világklasszis játékos volt. Oleksy példája is erőt adhat mindannyiunknak, hogy nem létezik lehetetlen, és csak magunkat kell legyőzni, amikor megcélozzuk a legmagasabb csúcsokat.”

Koszorúzással és mécsesgyújtással kezdődött a program (Fotó: Koncz Márton)
Koszorúzással és mécsesgyújtással kezdődött a program (Fotó: Koncz Márton)

 

A Magyar Parasport Napja programsorozata délután a Magyar Sportok Házában nemzetközi konferenciával folytatódik, amelyen többek között az év fogyatékos sportolókkal dolgozó edzőjének is adnak át díjat.

SZABÓ LÁSZLÓ: A TÖBBSÉG AKKOR LESZ ERŐS, HA ODAFIGYEL A KISEBBSÉGRE

A Magyar Parasport Napján, február 22-én egész napos programsorozat népszerűsíti a fogyatékosok sportját. A rendezvény ötletéről és a megvalósításról a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökét, Szabó Lászlót kérdeztük.

Szabó László (Fotó: Koncz Márton)
Szabó László (Fotó: Koncz Márton)

Immár hatodik éve rendezik meg a Magyar Parasport Napját. Hogyan vetődött fel a rendezvény ötlete?
– Hat évvel ezelőtt, kétezertizenhét februárjában döntöttünk úgy, hogy szükség lenne egy szimbolikus napra, amikor a parasportolókat ünnepeljük – mondta a Nemzeti Sportnak Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke. – Ha elhatározzuk, hogy megteremtünk valamit, csak rajtunk múlik, hogy képesek vagyunk-e megvalósítani. Tégláról téglára építkeztünk: először benyújtottunk egy indítványt, majd beszéltem a pártok képviselőivel, elmagyaráztam nekik, hogy miért tartom fontos kezdeményezésünket. Az Országgyűlés ellenszavazat nélkül szavazta meg február 22-ét a Magyar Parasport Napjának, azóta pedig évről évre egyre színesebb a rendezvény.

Milyen programokkal igyekeznek népszerűsíteni a fogyatékosok sportját?
– A lélekmozgató-program segítségével szerte az országban és immár külhonban is több tízezer diák osztályfőnökével és pedagógusaival ünnepli a Magyar Parasport Napját. Nem csupán beszélgetnek róla, hanem a testnevelésóra keretein belül ki is próbálják, hogy milyen a fogyatékos sport. Amikor délután hazamennek, elmesélik az élményeiket és a családban is hírét viszik a parasportnak. A Magyar Sport Házában nemzetközi konferenciát rendezünk, díjakat adunk át, az Olimpia Parkban pedig koszorúzással és mécsesgyújtással megemlékezünk azokról a bajnokokról is, akik már nem lehetnek köztünk.

Mi a legfontosabb üzenete a Magyar Parasport Napjának?
– Ahogy a szlogenünk is hirdeti, fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, hogy vesztesnek lenni. Azok is kiteljesedhetnek, akiknek nehezebb az életük, mint a többségnek, ha nem adják fel, mert mindenki jó valamiben. A Magyar Parasport Napja nem csupán a sportról szól, hanem a társadalmi szerepvállalásról is, hiszen a többség akkor lesz erős, ha odafigyel a kisebbségre. Szeretnénk minél szélesebb körben eljuttatni az üzenetünket, és az lenne a legjobb, ha az év minden napján kitüntetett figyelmet kapna a parasport.

– Milyen szerepük lehet a magyar paralimpikonoknak a fogyatékosok sportjának népszerűsítésben?
– Ők azok a példaképek, akikre nemcsak a fogyatékosok, hanem az épek is felnézhetnek. Az üzenetünket, hogy fogyatékosként is lehet valaki győztes, azok a parasportolók igazolják, akik a dobogón éremmel a nyakukban éneklik a magyar himnuszt. Sok fogyatékos embertársunknak a sport adja a reményt, a boldogságot és a sikert, a bajnokok pedig követendő példaként utat mutatnak nekik.

Másfél év van hátra a párizsi paralimpiai játékokig. Három kvótát már szereztünk, mennyivel lenne elégedett a végén?
– Amióta a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke vagyok, változatlan a célkitűzés: minden idők legnagyobb csapatával a valaha volt legjobb eredményt szeretnénk elérni. Az eddigi csúcs ötvennégy kvóta és a tizenhetedik hely az éremtáblázaton, ezt kellene túlszárnyalnunk. Reálisnak érzem a célkitűzésünket, a következő tizenhárom hónapban szeretnénk minél több kvótát szerezni, és tovább növelni a tömegbázist is, amelyhez a kimagasló sikerek is hozzájárulnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik