Sportlövészet: a légpuskások versenyével kezdődik a kairói vb

P. G.P. G.
Vágólapra másolva!
2022.10.14. 09:41
null
Pekler Zalánnak ismerős volt a helyszín, világkupaversenyen már lőállásba állt Kairóban (Fotó: Nemzeti Sport)
Megérkezett a magyar küldöttség a sportlövő-világbajnokság helyszínére, Kairóba, ahol a csütörtöki megnyitóünnepség után pénteken hat honfitársunk is lőállásba lép.

A kéthetes viadal programja két részre különül el: hétfőig a légfegyvereseké a főszerep, majd három napon át csak a juniorok versenyeznek, hogy aztán jövő péntektől a 25 és 50 méteres, majd a vb zárásaként a 300 méteres számokban is érmeket osszanak.

S ha már juniorok: Török Ferenc jóvoltából már a „nulladik napon” megszületett az első érem, a Csepel LE 19 éves puskása 50 méter fekvőben 618 körrel végzett a harmadik helyen, míg Dénes András 615.3 körrel ötödik lett.

Ha pénteken is dobogóra állna magyar versenyző, az első olimpiai kvóta is megszületne, 10 méter légpuskában ugyanis mindkét nemben négy párizsi repülőjegy talál gazdára.

A hölgyeknél Mészáros Eszter a világranglista második helyéről várja a versenyt, így jó eséllyel pályázik a nyolcas döntőbe jutásra, ahol már bármi, de tényleg bármi megtörténhet. Az UTE két fiatal tehetsége, Dénes Eszter és Tarr Vivien is szerezhet meglepetést, mind a ketten kitűnő formában érkeztek meg az egyiptomi fővárosba.

A férfiaknál is három légpuskásunk képviseli a magyar színeket, a rutinos Somogyi Péter mellett a kétszeres Európa-bajnok Péni István (10. a világranglistán) és Pekler Zalán   (12.) is lőállásba lép.

A mieinknek nincs könnyű dolguk, ugyanis a teljes európai elit mellett az olimpiai bajnok amerikai William Shaner, valamint a Tokióban dobogós két kínai sportlövő, Seng Li-hao és Jang Hao-zsan is ott van a mezőnyben, de így sem tűnik teljesíthetetlen küldetésnek a kvótaszerzés.

„Csütörtökön két edzésre is volt lehetőségünk a lőtéren, kimondottan jók a körülmények  – adott helyzetjelentést a 22 éves Pekler Zalán, aki 50 méter fekvőben és összetettben is indul a világbajnokságon. – Szerencsére nem ismeretlen a helyszín, ugyanis tavasszal már versenyeztem itt, akkor a világkupa egyik állomásának adott otthont Kairó. A tíz- és az ötvenméteres pálya is nagyon tetszik, alig várom, hogy elkezdődjön a verseny. Jó formában, felkészülten érkeztem a világbajnokságra, minden szempontból bizakodó vagyok.”

A férfiak már péntek reggel lőállásba lépnek, az alapverseny két csoportjának eredményeit összesítik, ahonnan a legjobb nyolc kerül a döntőbe. A hölgyek délben kezdenek az alapversennyel, a lebonyolítás hasonló, az érmek sorsáról délután döntenek.

SPORTLÖVŐ-VILÁGBAJNOKSÁG, KAIRÓ
PÉNTEK

Férfiak: 10 m. Légpuska

Alapverseny, 8, döntő, 12.15

Nők. 10 m. Légpuska

Alapverseny, 12, döntő, 16.15

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik