Oroszország: ritkult a sportolók állampolgárság-váltása

Vágólapra másolva!
2022.09.03. 10:09
null
Sztanyiszlav Pozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke (Fotó: AFP, archív)
Sztanyiszlav Pozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság (OKR) elnöke szerint az orosz sportolók egyre ritkábban változtatnak állampolgárságot azért, hogy más országok válogatottjában szerepelhessenek – közölte a TASZSZ Orosz Hírügynökség nyomán az MTI.

 


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) február 28-án – négy nappal az ukrajnai háború kezdete után – azt javasolta a nemzetközi sportszövetségeknek, hogy akadályozzák meg Oroszország sportolóinak nemzetközi versenyeken való részvételét, aminek egyik következményeként több orosz versenyző is országváltással, más nemzet színeiben igyekezett biztosítani pályafutása folytatását.

„Sok sportágban ez a folyamat lelassult. A sportolókat a hazaszeretet jellemzi, számukra a szülőföld és a haza iránti szeretet nem üres lózung” –
nyilatkozta a TASZSZ-nak Sztanyiszlav Pozdnyakov. Kitért arra, hogy az OKR változatlanul párbeszédet folytat a NOB-bal.

„Nem árulhatok el mindent, de február 24-e óta tartjuk a kapcsolatot, a párbeszéd nem szűnt meg” – fogalmazott az olimpiai bajnok kardvívóból lett elnök, aki leszögezte: az OKR ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz sportolók teljeskörűen ott legyenek a 2024-es párizsi olimpiára kvalifikáló versenyeken.

„Ragaszkodni fogunk minden sportolónk teljes részvételéhez a selejtezőtornákon, diplomáciai erőfeszítéseink erre irányulnak. A diplomácia szereti a csendet, így a közeljövőben nem lesznek hangos kijelentések részünkről” – tette hozzá.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik