Vívó-vb: Dél-Korea győzött, férfi kardcsapatunk ezüstérmes lett

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2022.07.21. 19:08
null
Szilágyi Áronék ezüstérmet nyertek Kairóban (Fotó: MTI/Mohamed Hoszam)
A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád és Decsi Tamás összetételű magyar kardcsapat ezüstérmet szerzett a Kairóban zajló vívó-világbajnokságon, mivel a döntőben 45:37-es vereséget szenvedett az így sorozatban négyszeres győztes Dél-Koreával szemben.

 

VÍVÁS
VILÁGBAJNOKSÁG, KAIRÓ
FÉRFI KARD, CSAPAT
Döntő
Magyarország–Dél-Korea 37:45

KORÁBBAN
szerdán vívták
a 32 között

Magyarország–Vietnám 45:30
a 16 között
Magyarország–Spanyolország 45:33
csütörtökön
negyeddöntő

Magyarország–Törökország 45:30
Olaszország–Egyiptom 45:33
Dél-Korea–Franciaország 45:39
Németország–Kína 45:40
elődöntő
Magyarország–Olaszország 45:42
Dél-Korea–Németország 45:39

ÖSSZEFOGLALÓ

Szatmári András: Nem volt reális esélyünk a győzelemre
– Biztosan nem elégedett, ám egy világbajnoki ezüst kapcsán mégiscsak jöhet a gratuláció, nem?
– Nem mondanám, hogy boldogok vagyunk, és akkor most jövök az előző évek megszokott mondatával: idővel biztosan tudunk majd örülni ennek az ezüstéremnek, ám egyelőre még csak bosszúsak vagyunk mindannyian.

– Mi döntött a döntőben?
– Az, hogy a közepén elléptek a dél-koreaiak, mi pedig nem tudtuk tartani a tempót velük. Nincs mese, mindhármunknak extrát kell nyújtani, hogy legyen keresnivalónk ellenük, ez ezúttal nem így volt, egyedül Áron vívott jól. Haragszom magamra is, azt pedig nagyon sajnálom, hogy az utolsó két asszónkra már egyáltalán nem maradt meg az esélyünk arra, hogy esetleg fordítsunk.

– Pedig a nap folyamán nem vívtak rosszul.      
– Hoztuk a kötelezőt, eljutottunk a döntőig, de már tele a padlás az ezüstérmekkel... Úgy terveztük, hogy a fináléban már felszabadultan vívunk, ám ez sem sikerült, és az az igazán fájó, hogy reális esélyünk sem volt a győzelemre. Megint itt volt előttünk a lehetőség, hogy világbajnokságot nyerjünk, és megint nem sikerült... Tényleg nagyon szép ez az ezüst, sokaknak nem adatik meg még ez sem, de mi ennél többre vágyunk. Ettől sokkal többet kell nyújtanunk ahhoz, hogy egyszer végre legyőzzük Dél-Koreát.

Az egyéniben győztes Szilágyi Áron, valamint Szatmári András, Gémesi Csanád és Decsi Tamás alkotta együttes szerdán a vietnámiakon (45:30) és a spanyolokon (45:33) túljutva várták a csütörtöki versenynapot, amelyen a törököket (45:30) és az olaszokat (45:42) is legyőzték, így este pástra léphettek az olimpiai bajnok, sorozatban háromszoros vb-győztes, címvédő Dél-Korea ellen.

A találkozót Szilágyi kezdte Kim Dzsun Ho ellen, s nem is rosszul, hiszen előnyhöz juttatta válogatottunkat (5:4). Gémesi ellen fordított 2019 egyéni világbajnoka, Oh Szan Guk (9:10). Az olló innentől kezdve szinte végig tovább nyílt: a 33 éves Gu Bon Gil plusz egyet adott Szatmárinak (13:15), majd Gémesi 5:1-re veszített Kim Dzsun Ho ellen (14:20). Szilágyi következett, ötre módosította a differenciát (20:25), Oh Szan Guk viszont kettővel felülmúlta Szatmárit, így a 6. asszó után 23:30-at mutatott az eredményjelző. Decsi Tamás érkezett a pástra, de nem sült el jól a változtatás, tizenegy tus különbséggel, 35:24-gyel adta át a stafétabotot Szatmári Andrásnak.

Vb-aranyérmesünk ugyan megnyerte a maga csörtéjét, de a következő vívónak, Szilágyi Áronnak így is lehetetlennek tűnő, tíztusos különbséget kellett volna ledolgoznia Oh Szan Gukkal szemben. Háromszoros olimpiai bajnokunk fantasztikusan vívott, öt is volt a két csapat között, de mindhiába, 45:37-es dél-koreai sikerrel zárult az összecsapás.

„Nagyon készültünk már a világbajnokság előtt, hogy Dél-Koreával döntőt fogunk vívni. Ez volt a terv, és nyilván az volt a cél, hogy megverjük őket, de ma is erősebbek voltak, mint mi – ismerte el Gémesi Csanád az MTI-nek. – Legutóbb, a budapesti világbajnokságon nagyon kicsin múlt, most azért jobbak voltak nálunk. Dolgozunk rajta folyamatosan, hogy egyre közelebb kerüljünk hozzájuk, én azt gondolom, hogy jó úton vagyunk, de ez nem az a mérkőzés volt. Nagyon dinamikusak, olyan ruganyos, rugalmas az izomzatuk, hogy mi nem is nagyon tudjuk utánozni az ő mozgásukat, úgyhogy nekünk más fondorlatokat kell bevetni ellenük. Hát, ezeket próbáljuk kialakítani, és vannak is már fegyvereink, de mondom még egyszer, ez nem az a mérkőzés volt, amelyen ezeket sikerült jól felhasználni..."

TUSRÓL TUSRA

9. asszó: Szilágyi Áron–Oh Szan Guk 37:45 (7:5)

Négy tus itt, kettő ott (34:42). Szilágyi ötödszörre, hatodszorra, majd hetedszerre is pontos volt (37:42) – Öt a különbség. Szan Guk megtörte a jeget (37:43), majd a 44. és a 45. találatot is bevitte, ezzel Dél-Korea csapatban sorozatban a negyedik vilgábajnoki címét is megszerezte, míg a mieink az előkelő második helyen zártak.

8. asszó: Szatmári András–Kim Dzsun Ho 30:40 (6:5)

Tizenegy tus a hátrány... Tíz. KIlenc. Nyolc – három tus 2017 egyéni világbajnokától sorozatban. Dzsun Hótól is jött a tus, kettő is (27:37). Kilens, s nyolc ismét a differencia (29:37). Az eredmény 30:39-re módosult, vegül tíz tus differenciával zárják az utolsó előtti asszót (30:40).

7. asszó: Decsi Tamás–Gu Bon Gil 24:35 (1:5)

Egy-egy, marad a különbség (24:31). Aztán tovább nő, néggyel, merthogy Bon Gil négyet vágott sorozatban (24:35).

6. asszó: Szatmári András–Oh Szan Guk 23:30 (3:5)

Kettő ide, kettő oda (22:27). Szatmári gyönyörűen talált, de rögtön visszakapta (23:28). Oh Szan Guk 5:3-ra viszi el az asszót.

5. asszó: Szilágyi Áron–Gu Bon Gil 20:25 (6:5)

Szilágyié az első és a második tus (16:20). A harmadik és a negyedik is (18:20) – így kell ezt csinálni! Bon Gil háromra, négyre állította vissza a különbséget (18:22). Szilágyi ismét zárkózni kezdett (20:23), végül öt tus különbséggel zárt (20:25).

4. asszó: Gémesi Csanád–Kim Dzsun Ho 14:20 (1:5)

Sorozatban hármat vágott Kim Dzsun Ho (13:18), Gémesi szépített (14:18). Még két tust szerzett a koreai így 5:1-re viszi el a csörtét.

3. asszó: Szatmári András–Gu Bon Gil 13:15 (4:5)

Tus itt, tus ott (11:12). Az egyéniben hétszeres Ázsia-bajnok, most 33 esztendős koreai rendkívül magabiztosan mozgott, Szatmári mégis egyenlített (12:12). A fordítás azonban nem sikerült (13:14), és végül eggyel tovább nőtt a koreai előny (13:15).

2. asszó: Gémesi Csanád–Oh Szan Guk 9:10 (4:6)

Az első tus Gémesié (6:4), de 2019 egyéni világbajnoka egyenlített (6:6). Csanád ment előre, irányított, egészen 9:7-ig. Ekkor a 25 éves vetélytárs egyenlített, majd fordított (9:10).

1. asszó: Szilágyi Áron–Kim Dzsun Ho 5:4

Fej-fej mellett haladtak a vívók, az előnyt végül háromszoros olimpiai bajnokunk, újdonsült egyéni világbajnokunk szerezte meg (5:4).

ELŐZMÉNYEK

Az egyéniben győztes Szilágyi Áron, valamint Szatmári András, Gémesi Csanád és Decsi Tamás alkotta együttes szerda reggel a vb-nek otthont adó hatalmas sportkomplexum egyik oldalsó termében vívott a vietnámiakkal a 16 közé jutásért, és a várakozásnak megfelelően fölényes – 15 tusos – győzelmet aratott. Ezután átvonult a központi terembe, mert – amint azt Boczkó Gábor szövetségi kapitány megjegyezte – a negyeddöntőért már olyan páston kell lebonyolítani a mérkőzéseket, amelyen rendelkezésre áll videovisszajátszás.

A spanyolok ellen nagyobb erőbedobásra kényszerültek a mieink, a második pár után öt tus volt a hátrányunk, de az első szakasz zárultával megfordult a helyzet Szatmári 10:3-as győzelmének köszönhetően. A 2017-es év világbajnoka, 2019 vb-ezüstérmese egyébként mindkét mérkőzésen stabilan jól vívott, akárcsak Gémesi. A háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi ugyanakkor – ahogy az egyéni remeklés után általában lenni szokott – nem nagyon találta a ritmust. Szerencsére így is magabiztos győzelem született, többek között éppen az ő utolsó asszójával együtt, melyben már meggyőző teljesítményt nyújtott és 5:0-ra nyert. Az idén Európa-bajnok, a tavalyi olimpián bronzérmes, a legutóbbi vb-n második magyar csapat 12 tus különbséggel bizonyult jobbnak.

NEGYEDDÖNTŐ

A csütörtöki negyeddöntőben a nyolcas mezőny egyik leggyengébb ellenfele, a török válogatott következett, és a páston ez be is igazolódott. Az alaphangot az egyéniben győztes, háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi adta meg, aki szerdán még görcsösen vívott, ezúttal viszont 5:0-val kezdett. A kilencből csupán egy asszót vesztettek a mieink – a hetedik párban Gémesi maradt alul Muhammed Anasizzal szemben –, és fölényesen nyertek. Szatmári és Szilágyi mindhárom ellenfelét legyőzte, utóbbi kettőt 5:0-ra.

ELŐDÖNTŐ

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású válogatott tavaly, az olimpiai elődöntőben 45:43-ra kikapott az olaszoktól, és az akkorihoz hasonlóan most is szoros csatát vívott a fináléért, de kedvezőbb végkimenetellel.

Szilágyi kezdésként 5:2-re verte Luca Curatolit, majd két egytusos vereség következett: előbb Gémesi maradt alul Luigi Samelével, azután Szatmári Pietro Torrével szemben. Az első kör után azonban még így is volt egytalálatnyi előny (15:14). A következő körben Gémesi 6:3-ra kikapott Curatolitól, Szilágyi 6:5-re verte Torrét, majd Szatmári 5:3-as vereséget szenvedett Samelétől. Hat asszót követően már az olaszok vezettek három tussal (27:30). A hetedik párban Gémesinek sikerült döntetlent vívnia Torrével, Szatmári 7:5-re verte Curatolit, így Szilágyi 39:40-es állásnál ment fel a pástra Samelével szemben, akit 6:2-re megvert. Az első három tust ő adta, ez meg is határozta az asszót. Samele nem igazán hitt magában, adott ugyan egy tust, de aztán kapott megint kettőt, és hiába talált aztán ő is, Szilágyi egy egyértelmű vágással lezárta a mérkőzést.

A háromszoros olimpiai bajnok plusz nyolcas, Szatmári mínusz egyes, Gémesi mínusz négyes találati aránnyal zárt.

Eredmények:
férfi kard, csapat
szerdán vívták:
a 32 között:

Magyarország–Vietnám 45:30
a 16 között:
Magyarország–Spanyolország 45:33
csütörtökön:
negyeddöntő:

Magyarország–Törökország 45:30
Olaszország–Egyiptom 45:33
Dél-Korea–Franciaország 45:39
Németország–Kína 45:40
elődöntő:
Magyarország–Olaszország 45:42
Dél-Korea–Németország 45:39

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik