Vívó-vb: negyeddöntős a férfi párbajtőrcsapat

Vágólapra másolva!
2022.07.21. 14:31
null
Szilágyi Áronék ott lesznek az döntőben (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
Ezüstérmet nyert a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású kardcsapat a kairói vívó-világbajnokságon. Két győzelemmel negyeddöntőbe jutott a magyar férfi párbajtőrcsapat. A 16 között vereséget szenvedett a spanyoloktól, így nem került a legjobb nyolc közé a magyar női tőrválogatott – írja az MTI.


FÉRFI KARD

NEGYEDDÖNTŐ

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású együttes a szerdai nyitányon a vietnámiak és a spanyolok ellen is fölényesen nyert, így készülhetett a csütörtöki folytatásra.

A negyeddöntőben a nyolcas mezőny egyik leggyengébb ellenfele, a török válogatott következett, és a páston ez be is igazolódott. Az alaphangot az egyéniben győztes, háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi adta meg, aki szerdán még görcsösen vívott, ezúttal viszont 5:0-val kezdett. A kilencből csupán egy asszót vesztettek a mieink – a hetedik párban Gémesi maradt alul Muhammed Anasizzal szemben –, és fölényesen nyertek. Szatmári és Szilágyi mindhárom ellenfelét legyőzte, utóbbi kettőt 5:0-ra.

ELŐDÖNTŐ

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású válogatott tavaly, az olimpiai elődöntőben 45:43-ra kikapott az olaszoktól, és az akkorihoz hasonlóan most is szoros csatát vívott a fináléért, de kedvezőbb végkimenetellel.

Szilágyi kezdésként 5:2-re verte Luca Curatolit, majd két egytusos vereség következett: előbb Gémesi maradt alul Luigi Samelével, azután Szatmári Pietro Torrével szemben. Az első kör után azonban még így is volt egytalálatnyi előny (15:14). A következő körben Gémesi 6:3-ra kikapott Curatolitól, Szilágyi 6:5-re verte Torrét, majd Szatmári 5:3-as vereséget szenvedett Samelétől. Hat asszót követően már az olaszok vezettek három tussal (27:30). A hetedik párban Gémesinek sikerült döntetlent vívnia Torrével, Szatmári 7:5-re verte Curatolit, így Szilágyi 39:40-es állásnál ment fel a pástra Samelével szemben, akit 6:2-re megvert. Az első három tust ő adta, ez meg is határozta az asszót. Samele nem igazán hitt magában, adott ugyan egy tust, de aztán kapott megint kettőt, és hiába talált aztán ő is, Szilágyi egy egyértelmű vágással lezárta a mérkőzést.

A háromszoros olimpiai bajnok plusz nyolcas, Szatmári mínusz egyes, Gémesi mínusz négyes találati aránnyal zárt.

A döntőben, amely a kiírás szerint 18.30-kor kezdődik, az olimpiai bajnok és a legutóbbi három világbajnokságon győztes dél-koreaiakkal kell megvívniuk a mieinknek az aranyéremért.

A DÖNTŐRŐL BŐVEBBEN ITT!

FÉRFI PÁRBAJTŐR

A Siklósi Gergely, Koch Máté, Nagy Dávid, Andrásfi Tibor összeállítású együttes az első körben nem vívott, majd a másodikban – a legjobb 32 között – az észt, egy fordulóval később pedig a portugál válogatottat győzte le magabiztosan, hasonló forgatókönyvet követve.

A mieink mindkét mérkőzésen fokozatosan léptek el ellenfelüktől, türelmesen, de aktívan vívtak, apránként növelték a különbséget akkorára, hogy a végén már nem volt reális esélye sem az észt, sem a portugál csapatnak a felzárkózásra. Az első mérkőzésen Koch és Andrásfi építette ki az előnyt, a másodikon a Siklósi helyére beállt Nagy vívott kiemelkedően.

A pénteki negyeddöntőben a mieink a dél-koreaiakkal mérkőznek meg.

NŐI TŐR

A harmadik helyért rendezett mérkőzésen az idén Európa-bajnok franciáknak a végén bő tíz másodperc alatt dolgozott le háromtalálatnyi hátrányt a lengyelekkel szemben Auriane Mallo, de aztán a ráadásban alulmaradt. Ugyanő az elődöntőben szintén nem tudta bevinni a győzelmet érő találatot a hosszabbításban az olaszok ellen.
A mieink – Kun Anna, Muhari Eszter, Büki Lili, Nagy Kinga összeállításban – szerdán egy sima győzelem után egyetlen tussal kikaptak a franciáktól, így nem jutottak negyeddöntőbe. A még aznapi folytatásban vereséget szenvedtek az olimpiai bajnok észtektől, majd a vb-címvédő kínaiaktól, végül legyőzték az izraelieket, ezzel a 15. helyen végeztek.

Eredmények:
férfi kard, csapat
szerdán vívták:
a 32 között:

Magyarország–Vietnám 45:30
a 16 között:
Magyarország–Spanyolország 45:33
csütörtökön:
negyeddöntő:

Magyarország–Törökország 45:30
Olaszország–Egyiptom 45:33
Dél-Korea–Franciaország 45:39
Németország–Kína 45:40
elődöntő:
Magyarország–Olaszország 45:42
Dél-Korea–Németország 45:39

döntő:
Dél-Korea–Magyarország 45:37

A végeredmény: 1. Dél-Korea (Oh Szang Uk, Gu Bon Gil, Kim Jun Ho, Kim Jung Hvan), 2. Magyarország (Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás), 3. Olaszország (Luca Curatoli, Luigi Samele, Pietro Torre, Michele Gallo)

Férfi kardban 32 válogatott indult.

férfi párbajtőr, csapat
a 32 között:

Magyarország–Észtország 35:27
a 16 között:
Magyarország–Portugália 34:20

Férfi párbajtőrben 45 csapat indult.

NŐI TŐR, CSAPAT
SZERDA
A 32 KÖZÖTT

Magyarország–Brazília 45:20
A 16 KÖZÖTT
Franciaország–Magyarország 35:34
A 9-16. HELYÉRT
Észtország–Magyarország 45:36
A 13-16. HELYÉRT
Kína–Magyarország 45:43
A 15. HELYÉRT
Magyarország–Izrael 45:39

CSÜTÖRTÖKÖN
NEGYEDDÖNTŐ

Dél-Korea–Hongkong 45:37
Lengyelország–Egyesült Államok 45:35
Franciaország–Ukrajna 45:39
Olaszország–Svájc 45:33
ELŐDÖNTŐ
Dél-Korea–Lengyelország 45:28
Olaszország–Franciaország 30:29
A 3. HELYÉRT
Lengyelország–Franciaország 34:33
DÖNTŐ
Dél-Korea–Olaszország 45:37

A VÉGEREDMÉNY
1. Dél-Korea (Csoj In Dzsong, Kang Jung Mi, Li Hje In, Szong Sze Ra), 2. Olaszország (Rossella Fiamingo, Federica Isola, Mara Navarria, Alberta Santuccio), 3. Lengyelország (Renata Knapik-Miazga, Magdalena Pawlowska, Kamila Pytka, Martyna Swatowska-Wenglarczyk), ... 15. Magyarország (Kun Anna, Muhari Eszter, Büki Lili, Nagy Kinga)

Női párbajtőrben 33 csapat indult.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik