Siketlimpia: húsz magyar hallássérült sportoló próbál szerencsét Brazíliában

Vágólapra másolva!
2022.04.30. 14:12
null
A magyar siketlimpiai csapat áprilisi 25-én a ferihegyi repülőtéren (Fotó: Magyar Hallássérültek Sportszövetsége Facebook-oldala)
A dél-brazíliai Caxias do Sulban vasárnap kezdődik a XXIV. nyári siketlimpia, amelyen nyolc sportágban húsz versenyző képviseli színeinket. Legutóbb 2013-ban Szófiában született magyar győzelem.

 

Mondani sem kell, a koronavírus-járvány a hallássérült sportolók versenyzésére is rányomta a bélyegét: a XXIV. nyári siketlimpiára 2021 decemberében került volna sor a brazíliai Caxias do Sulban, de a szervezőbizottság a vírushelyzetre való tekintettel elhalasztotta, így 2022. május 1–15. között rendezik meg.

A Magyar Sport Házában – többek között Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság és Tapolczai Gergely, a Magyar Hallássérültek Sportszövetsége elnökének jelenlétében – április 22-én tett esküt az a húsz hallássérült sportoló, aki vasárnaptól a dél-brazíliai Caxias do Sulban rendezendő játékokon nyolc sportágban képviseli a magyar színeket. Az eskütétel szövegét Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó olvasta fel. A Seres-Kormány Anita vezette csapat április 25-én utazott el a verseny színhelyére, a Sao Pauló-i repülőtéren az utazási előkészületekben rengeteget segítő László Zsuzsanna főkonzul és József Balázs külgazdasági attasé fogadta a sportolókat, akik előbb Porto Allegrébe repültek, majd busszal jutottak el Caxias do Sulba.

Érdekesség, hogy az első két siketlimpia még nem távolodott el az olimpiától, 1924-ben és 1928-ban is néhány nappal az ötkarikás játékok után Párizsban, illetve Amsterdamban rendezték meg. A holland városban indult először magyar sportoló: az úszó Kraszner Vilma 200 méter gyorson és 50 háton arany-, 100 mellen ezüstérmet szerzett (nem is volt több szám), vagyis ő az első győztesünk, egyúttal dobogósunk.

Éremesélyeinket évek óta csökkenti, hogy a vízilabda 2009 után kikerült a programból, holott addig hat arany- és három ezüstérmet szerzett Magyarország. A 2017-es samsuni játékokon csak a harmadik helyen végző sportlövő, Biatovszki Míra állhatott a dobogón, legutóbb ő és a teniszező Máthé Gábor szerzett aranyérmet, mindketten 2013-ban Szófiában ünnepelhettek – és mindketten szerencsét próbálnak Caxias do Sulban is, ahol összesen 19 sportágban teszik próbára magukat a világ legjobb hallássérült versenyzői.

Hiányozni fognak az ukrajnai háborút kezdeményező Oroszország és az őt segítő Fehéroroszország sportolói, akik a Nagyothallók Nemzetközi Sportszövetsége (ICSD) döntése értelmében nem vehetnek részt a versenyeken.

XXIV. SIKETLIMPIA, CAXIAS DO SUL (BRAZÍLIA)
A MAGYAR CSAPAT
Asztalitenisz: Bencsik Gergely, Budavári Attila, Makai Ákos, Fekete Zsuzsanna, Iola Pamela, Szécsi Krisztina. Atlétika: Bojtor László, Horváth László, Tulcsik Marcell, Gál Nikolett, Mihály Réka. Cselgáncs: Ötvös Patrik. Kerékpár: Csontó Ádám, Földi Bence. Sportlövészet: Biatovszki Míra. Tájfutás: Bojtor Szabolcs, Boros Imre, Mihályi Ferenc. Tenisz: Máthé Gábor. Úszás: Zsilinszki Orsolya

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik