Sakk: Rapport csoportgyőztes a belgrádi Grand Prix-tornán

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2022.03.07. 20:06
null
Rapport remek formában (Fotó: FIDE)
Hat játszmából szerzett négy ponttal Rapport Richárd megnyerte a csoportját a sakk Grand Prix-sorozat második, belgrádi állomásán, és ezzel bejutott az elődöntőbe.


Rapport Richárd a 6. fordulóban egy remivel már biztosíthatta a csoportelsőségét. A spanyol (korábban szovjet, majd lett) Alexei Shirov ellen világossal el is érte ezt, így bejutott a legjobb négy közé, ahol a D-kvartettet megnyerő francia Maxime Vachier-Lagrave-val meccsel szerdától.

A Grand Prix-sorozat három tornából áll, Berlinben kettőt, Belgrádban egyet rendeznek, de mindenki a teljes 24 fős mezőnyből csak kettőn szerepelhet. A záró versenynek március 21-től április 4-ig lesz a német főváros a házigazdája.

Az egyes tornák végeredménye alapján az alábbi pontokat osztják ki:

Győztes: 13 pont
A döntő vesztese: 10
Elődöntő vesztese: 7
Csoportmásodik: 4
Csoportharmadik: 2
Csoportutolsó: 0

Összesítésben a GP-sorozat két legjobbja helyet kap a világbajnokjelöltek nyári tornáján, melynek győztese kihívhatja a világbajnok norvég Magnus Carlsent. Minden egyes GP-viadal összdíjazása 150 ezer euró (mintegy 53 millió forint), a győztest 24 ezer euró illeti meg.

Jelenleg az előző tornán is az elődöntőig jutó Rapport vezeti a rangsort összesítésben – előnye még nőhet, ha Vachier-Lagrave-én is túljut –, de a mögötte lévő riválisok berlini eredményeitől is függ – ezen a tornán Rapport nem játszik –, hogy megszerzi-e az első két hely valamelyikét. Az első tornát megnyerő Hikaru Nakamura, a második Levon Aronjan és az első versenyen szintén a négy közé jutó Leinier Domínguez (mind a hárman amerikaiak) is játszanak a harmadik tornán.

SAKK, GRAND PRIX-SOROZAT
2. ÁLLOMÁS, BELGRÁD
C-csoport, végeredmény:

1. Rapport Richárd 4 pont
2. Vidit (indiai) 3
3. Shirov (spanyol) 2.5
3. Fedoszejev (orosz) 2.5

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik