Nassar-ügy: Tudom, hogy semmi rosszat nem csináltunk – Károlyi Márta

Vágólapra másolva!
2021.09.27. 12:56
null
Károlyi Márta nagy sikereket ért el az amerikai tornászválogatott kapitányaként (Fotó: AFP, archív)
A tornasport legendás magyar edzőházaspárja, Károlyi Béla és Károlyi Márta a riói olimpia óta nem adott interjút. A 24.hu megszólaltatta az amerikai tornászválogatott éléről 2016-ban visszavonuló Károlyi Mártát, többek között az egész világot megrázó Larry Nassar-ügy is szóba került.

 

Mint ismert, az amerikai tornászválogatott orvosát, Larry Nassart 2018 januárjában ítélték 40–175 év börtönre – első büntetőtárgyalásán 60 évet kapott –, majd februárban újabb 40–125 év büntetést róttak ki rá, miután legalább 158 nőt molesztált, többségében fiatalkorút és kiskorút. Az ügyről IDE KATTINTVA olvashat.

A vallomásokból kiderült, hogy a bűntettek egy részét a texasi Károlyi-ranchen követték el. A Károlyi házaspár 1981-es disszidálása után az az 1996-os, atlantai olimpiáig edzette amerikai tornászokat. Visszavonulásuk után érkezett Larry Nassar a válogatotthoz. Három évvel később visszatértek, számos olimpiai éremhez segítve az Egyesült Államokat – Károlyi Márta 2016-ban vonult vissza az amerikai válogatott éléről.

Károlyi Bélától és feleségétől egymillió dolláros kártérítést követel a világbajnok Sabrina Vega, aki azt sérelmezi, hogy nem védték meg az azóta elítélt orvostól. A 79 esztendős Károlyi Márta erről is beszélt a portálnak adott interjújában.

„Rettentően kellemetlen ez az ügy. Van olyan lány, aki egymillió dollárra perel bennünket is. Az ügyvédünk azt mondja, nem kell félnünk, nyerni fogunk, de ettől még Bélát rettentően megviselte az elmúlt öt év. Amúgy is jellemző rá, ha tudja, hogy igaza van, nekimegy a falnak is. Az évtizedek alatt, míg a háttérben dolgoztam, kifelé rendre ő adta az arcát mindenhez. De ő is ütközött. Egész karrierje alatt mérhetetlenül elkeserítette az igazságtalanság. Ez az egykoron hatalmas, erős ember ma csak árnyéka önmagának. De mindenki mondjon, amit akar. Tudom, hogy semmi rosszat nem csináltunk. A végén úgyis kiderül az igazság.”

A székelyudvarhelyi születésű Károlyi Márta edzőként és anyaként mélységesen elítéli, amit Larry Nassar tett. A Nassar-ügyben készült dokumentumfilmekben bizonyos tornászlányok a Károlyi-módszer túlzó szigorára panaszkodtak. Szerintük a ranch elszigeteltsége és légköre tette lehetővé, hogy az orvos éveken át molesztálja őket. Nassart egyébként nem a házaspár, hanem az Amerikai Torna Szövetség és a Michigan Egyetem alkalmazta.

„Az HBO („At the heart of gold”) és a Netflix („Athlete A”) által készített dokumentumfilmek, és a megjelent milliónyi cikk is elhallgatja a tényt, a lányok, akik verbális agressziót, túlzó szigort, túl kemény edzéseket emlegetnek, azok nem a tanítványaink. 1996 után egyetlen olyan tornászlányt sem készítettünk fel edzőként, aki abban az időszakban fordult meg a Károlyi-ranchen, amikor Larry Nassart alkalmazta az amerikai szövetség. Így nem is lehettünk velük olyan közvetlen és bensőséges kapcsolatban, amilyen egy klasszikus edző-tanítvány viszony. Amikor az edző a versenyzője minden rezdüléséről, öröméről, bánatáról tud, amikor a tornász minden problémáját megosztja az edzőjével.”

Az interjú hosszasan foglalkozik a házaspár életútjával. Károlyi Márta édesanyja azt szerette volna, ha lánya orvos lesz, de ő a testnevelést választotta. Férjével egy évfolyamba járt itt, az egyetem után pedig 1963-ban összeházasodtak. Elmondta még, a sport olyan terület, ahol a legkeményebben kell dolgozni az olimpiai bajnoki címért, tornászként ez hatványozottan igaz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik