Parasport: egy olyan ügy, amiben mindenki egyetért

Vágólapra másolva!
2021.02.09. 12:52
null
Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke (Fotó: Micheller Szilvia)
A február 22-i Magyar Parasport Napja alkalmából lélekmozgató programmal készül a Magyar Paralimpiai Bizottság – Győrnek kiemelt szerepe lesz az eseményen.


Kedd délelőtt tartotta meg a sajtótájékoztatót az MPB és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) a február 22-i Magyar Parasport Napjával kapcsolatban.

,,Kevés olyan dolog van, ami mindenkit összeköt a magyar politikában, közéletben és örülök, hogy a parasportolóké egy olyan ügy, amiben mindenki egyetért. Immáron negyedik alkalommal rendezzük meg a Magyar Parasport Napját, bár idén nehezebb körülmények között. Ennek ellenére nem adtuk fel, sőt még nagyobb erőfeszítéseket tettünk ez ügyben, ugyanis hiszünk abban, hogy a testi élmény hozza közelebb a parasportolók életét a többi emberéhez. Az idei évben rajzversenyeket, vetélkedőket és fotóversenyt hirdetünk meg iskolások számára, amiken keresztül üzenhetnek a fiatalok. A parasportolók pedig nyakukba veszik az országot és ahova tudnak, ellátogatnak majd. Ez a lélekmozgató program lényege – ismertette röviden Szabó László, az MPB és a FODISZ elnöke a „Lélekmozgató” programot, majd hozzátette: A járványhelyzet miatt A és B tervet vázoltunk fel, amiből most az utóbbi valósul majd meg. 2020 tavasza óta van egy nagyszerű programunk (NO PARA – PARA ON) aminek keretében iskolásoknak tartunk órákat, ahol mindig vendégként szerepel egy parasportoló, aki elmeséli a személyes történetét, ezáltal a diákok jobban meg tudnak ismerkedni ezzel a világgal. A járványhelyzetre mi új lehetőségként tekintünk, hiszen így online térben tudunk a témával foglalkozni.”

Beszédet mondott Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is, aki többek között kiemelte a parasport és azok résztvevőinek szerepét a társadalomban: ,,A parasportolók példát mutatnak mindannyiunknak. A kormánynak is fontos a helyzetük, sohasem volt még ilyen jellegű támogatás, mint amiben most részesülhetnek. A parasportolók pedig joggal lehetnek a mai világban a példaképeink. A sport rehabilitációs értékébe vetett hitünk is azt igazolja, hogy a parasport egyre szélesebb körben tud terjedni.”

A sajtótájékoztatón jelen volt Póta Georgina Európa-bajnok asztaliteniszező és Szvitacs Alexa, Európa-bajnok para-asztaliteniszező is, mindketten az MPN2021 nagyköveteként. Előbbi az összetartásra hívta fel a figyelmet, míg utóbbi kiemelte, hogy az érzékenyítés nagyon fontos, és az a célja nagykövetként, hogy a parasportolók a teljesítményük, ne pedig a fogyatékosságuk miatt kapjanak figyelmet: ,,Örülök a felkérésnek, mert szerintem hitelesen tudok közvetíteni a két világ között, mivel sportoltam az épekkel is.”

Radnóti Ákos, Győr alpolgármestere (Fotó: Huszár Gábor/Kisalföld)
Radnóti Ákos, Győr alpolgármestere (Fotó: Huszár Gábor/Kisalföld)

Szvitacs Alexa a jeles nap alkalmával ellátogat majd a győri Radnóti Miklós Általános Iskolába, ahol egy asztalitenisz-bemutatót fog tartani a diákoknak, ha a körülmények lehetővé teszik. Ezáltal Győr idén kiemelt szerepet kap a Magyar Parasport Napján.

Nagy öröm volt az elsők között csatlakozni ehhez a programhoz. Bízom benne, hogy a városban is egyre többen ismerik meg a parasportot. Győrben kiemelt sporttámogatás van a parasportolók számára is, a jövőben is szeretnénk őket képviselni” – mondta Radnóti Ákos, Győr alpolgármestere.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik