Európai Játékok: 200 fős is lehet a magyar létszám

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.03.04. 13:55
null
Az asztaliteniszező Póta Georgina akár olimpiai kvótához is juthat Bakiban (Fotó: Szabó Miklós)
A pesszimista számítások szerint is 180-190 magyar versenyző vesz majd részt a száz nap múlva kezdődő baki I. Európai Játékokon. A Magyar Olimpiai Bizottság szerdai sajtótájékoztatóján Fábián László sportigazgató, a baki magyar delegáció vezetője elmondta, 200 fős is lehet a sportolói létszám.

Hozzátette, a magyarok a húsz sportágból 16-ban lesznek érdekeltek, s az első számú csapat szereplése várható többek között sportlövészetben, ökölvívásban, vívásban, kajak-kenuban és birkózásban is. A sportigazgató megemlítette, hogy nem elvárás, mégis a MOB szeretné a legjobbak sorában látni a magyarokat az eredményesség terén.

MÁJUSBAN NEVEZIK MEG A 2019-ES RENDEZŐT
Az európai olimpiai bizottságok szervezetének (EOC) májusi rendkívüli közgyűlésén nevezik meg a 2019-es, második Európai Játékok
házigazdáját.
William Louis-Marie, az idei első játékok kommunikációs igazgatója a baki seregszemle rajtja elõtt száz nappal arról beszélt a sajtó képviselőinek, hogy az EOC hat érdeklődő várossal folytatott egyeztetéseket a négy év múlva sorra kerülő esemény megrendezéséről, Patrick Hickey elnök pedig annyit tett ehhez hozzá, hogy mostanra három város maradt versenyben. Jelezte ugyanakkor, a listát nem hozzák nyilvánosságra, annyit azonban elárult, hogy Amszterdam az egyik jelölt. A győztest a beleki közgyűlésen hirdetik ki május 18-án.

Cselgáncsban különlegesen fontos lesz a baki megméretés, mivel az Európai Játékok keretében bonyolítják le az idei Európa-bajnokságot azután, hogy az eredeti házigazdától, Skóciától elvették a rendezés jogát. Csernoviczki Éva Eb-címvédő a szerdai eseményen kiemelte, örül, hogy április helyett júniusban kerül sor az Európa-bajnokságra. Nehézséget csak az okoz, hogy a baki viadal előtt másfél héttel rendezik Budapesten a Grand Prix-viadalt.

A cselgáncs Eb és a magyarországi GP megköveteli a versenyzőktől, hogy rövid időn belül kétszer legyenek csúcsformában, ám Csernoviczki szerint ez megoldható. A két esemény közül a GP százszázalékos pontokkal számít a rangsorba, míg az Eb ötvenszázalékos, utóbbi ugyanis áprilisra volt kiírva, ami így a kvalifikáció első évéhez tartozik, a budapesti verseny viszont a másodikhoz. A két verseny időpontja között a versenynaptár szerint mindössze négy nap van, ám a nemzetközi szövetség a torlódás miatt minden bizonnyal engedélyezi, hogy a Grand Prix-ra június 20–21. helyett egy héttel korábban kerüljön sor.

A jövő évi riói olimpia szempontjából nem csupán a cselgáncs miatt fontos a baki multisport esemény, mivel további tíz sportágban számít bele közvetett vagy közvetlen módon a kvalifikációba az Európai Játékok. Asztaliteniszben és triatlonban a győztesek kvótához jutnak, míg sportlövészetben minden számban egy-egy hely jár a legjobb, addig nem kvótásnak.

Fábián László néhány hete tett látogatást Azerbajdzsán fővárosában, ahol pozitív tapasztalatokat gyűjtött, szerinte szinte olimpia körülményeket varázsoltak az azeri szervezők.

Simicskó István sportért felelős államtitkár szintén elismerően beszélt az azeri szervezők teljesítményéről, az Európai Játékok kapcsán pedig örömét fejezte ki, amiért Európa is felismerte az ilyen jellegű rendezvény fontosságát. Szerinte külön pozitívum, hogy nem csupán olimpiai sportágak kaptak helyet a programban, mert úgy véli, nyitni kell más sportok felé is. Egyúttal jelezte, a kormány és a MOB minden támogatást megad a magyar versenyzőknek a sikeres szerepléshez.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik