Magyar Fair Play Díj: Bárcsak ne lennék itt - Gyurta

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2013.04.09. 14:03
null
„Bárcsak élne a barátom” – mondta a mai díjátadón Gyurta, aki ezen a képen még Alexander Dale Oennel pózolt a dobogón <br />(Fotó: NS-archív)
Tizenegy díjazott vehette át kedden a Magyar Fair Play Bizottság díjait.


Kamuti Jenő, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy ötven évvel ezelőtt, amikor Párizsban megalakult a Nemzetközi Fair Play Bizottság, elkezdődött egy csodálatos hagyomány, a sportszerűen viselkedő versenyzők kitüntetése. Büszkén tette hozzá, hogy egy évre rá Magyarországon is létrehozták a Fair Play Bizottságot.

„Manapság, amikor gazdasági, erkölcsi és etikai válsággal küzd a világ, a sport az a terület, amely még kapaszkodót jelent az életünkben" – mondta Kamuti Jenő.

A díjazottak közül Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok tőrvívó azt üzente a fiataloknak, hogy a sporttól csak kaphatnak: a győzelmeken és az egészségen túl sok-sok barátot, és ezért érdemes csinálni.

Simicskó István, sportot felügyelő államtitkár, aki az egyik díjazottnak, Kunszt Gábornak adta át az elismerést, kiemelte: „A nemzet szereti a sportolóit, nem csak felnéz rájuk, és értékeli teljesítményüket."

Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó édesapjának és családjának köszönte meg, hogy őt és testvérét a szerénység, a tisztelet és az alázat szellemében nevelték.

„Bárcsak ne lennék itt, és ne foghatnám a díjat, hanem a barátom élne. A legnagyobb örömöm az volt, hogy Alexander Dale Oen családjának elvihettem és átadhattam az olimpiai aranyérem másolatát" – mondta Gyurta, akinek norvég vetélytársa, egyben barátja egy évvel ezelőtt hunyt el 26 esztendősen.

Az esemény végén Kamuti Jenő bejelentette, hogy két új kategóriával bővítik a Magyar Fair Play Díjat. Jövőre az ifjúságiak (20 éves korig) és az amatőrök között is értékelik a sportszerű cselekedeteket.

A MOM Kulturális Központban tartott díjátadón megjelent Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is.

A DÍJAZOTTAK
FAIR PLAY CSELEKEDET
Trófea:
Gyurta Dániel (úszó)
Diploma: Liszka Eszter (tájfutó), Baji Balázs (atléta), Sipos Péter (vitorlázó)
A FAIR PLAY NÉPSZERŰSÍTÉSE
Trófea: Sákovicsné Dömölky Lídia (vívó)
Diploma: Ferencvárosi Torna Club, George F. Hemingway (a Budapest Honvéd tulajdonosa)
FAIR PLAY ÉLETMŰ KATEGÓRIA
Trófea:
Fináczy György (vitorlázó)
Diploma: Kunszt Gábor (a Budapesti Honvéd korábbi elnöke), Radulovics Bojana (kézilabdázó), Zsigmond Tibor (tájfutó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik