Érem reményében utazik Moszkvába a magyar csapat

Vágólapra másolva!
2010.09.04. 11:19
null
Bácsi Pétertől (balra) nem lenne meglepetés az érmes helyezés (Fotó: Action Images)
A tavalyi világbajnok Kiss Balázs nélkül, mégis az éremszerzés reményében utazik a hétfőn kezdődő moszkvai vb-re a magyar birkózóválogatott. A 11 fős csapat nagy részét a kötöttfogású szakág képviselői teszik ki. A világbajnokság éppen ennek a szakágnak a küzdelmeivel indul hétfőn.

Struhács György szövetségi kapitány a doppingvétsége miatt egyéves eltiltását töltő Kiss mellett az olimpiai ezüstérmes Fodor Zoltánra sem számíthat, ennek ellenére maradtak olyanok a csapatában, akik képesek az elvárt dobogós hely megszerzésére.

„Módos Péter, Lőrincz Tamás és Bácsi Péter az a három versenyző, akikben nagyon bízom, különösen utóbbi birkózott nagyszerűen az elmúlt időszakban – nyilatkozta az MTI-nek a szövetségi kapitány. – Ők hárman még nehezebb sorsolással is messzire juthatnak, de persze azért nem mindegy, hogy milyen ágra kerülnek, ám mostanra mindannyian tapasztalt versenyzőkké váltak, s hiszem, hogy ki tudják magukból hozni, ami bennük van."

Az idei Európa-bajnokságon mindhárman bronzéremig jutottak, a júliusi bakui Golden Grand Prix-döntőben pedig Módos és Bácsi is „végigverte a világot", így a kapitány bizakodása nem megalapozatlan. Struhács ugyanakkor a másik három birkózójában is bízik:

„Deák Bárdos Misi elnyűhetetlen, s ugyan már nem képes mindenkit legyőzni, azért mindig hozza magát, Bakuban is bronzérmes volt, s egy jó sorsolással most is sokra viheti. Németh Iván szintén nagyon jó formában van. Ő még fiatal, s korábban egy nagyon súlyos sérülésen is átesett, ennek ellenére jó lehet, igaz, egy kicsit féltem még a sorozatterheléstől. Dajka Zsolt beugróként utazik, és nem is készült velünk végig, de azért nem fog szégyent vallani."

A nőknél immár „hagyományosan" kis létszámú magyar együttes utazik, ugyanakkor Vatai László szakvezető szerint a két vb-szereplő lány igazán ütőképes csapatot alkot. Sastin Marianna évről évre szinte minden világversenyen jó eredményt ér el, és – tavalyi Eb-ezüstjével – Szabó Emese is bizonyított már.

„Mariannának eltört a füle a svédországi edzőtáborozás végén, de egyébként mindkét lány jó állapotban várja a világbajnokságot – mondta Vatai László. – Sastin közepes sorsolással is dobogóra érhet, és Emesétől is jó szereplést remélek."

Sastin és Szabó egyaránt csütörtökön lép szőnyegre.

A világbajnokságot a szabadfogásúak zárják, s a mezőnyben három magyar lesz érdekelt, az egyaránt szombathelyi Hatos Gábor, Veréb István és Ligeti Dániel.

Közülük egyértelműen a tapasztalt Hatostól remélhető a legjobb szereplés, amely legalább egy pontszerző hely elérését jelentené, ugyanakkor akár a dobogós produkció sem okozna meglepetést.

„A három fiú közül egyértelműen Hatos az, aki a mezőny elején végezhet, s ezt nemcsak kincstári optimizmus mondatja velem, hanem az elmúlt időszak viadalain tapasztaltak is. Négy nagyon nívós tornán szerepelt, ezeken 17 meccséből 14-et megnyert, s közben kiváló versenyzőket is legyőzött – nyilatkozta Gulyás István, a szabadfogásúak kapitánya. – A másik két fiú még nagyon fiatal, ám ők is egyre jobb formát mutatnak, s azt várom most tőlük, hogy tovább bontogassák szárnyaikat a világbajnokságon. Ám egyáltalán nem lepődnék meg, ha pontszerző helyen tudnának végezni."

Veréb István (84 kiló) jövő szombaton, Hatos Gábor (74) és Ligeti Dániel (120) pedig vasárnap lesz érdekelt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik