Tusványos 2023: „Mit jelentett nekem magyar válogatottnak lenni? Mindent!” – Ilyés Ferenc

Bodnár Zalán (Athén)Bodnár Zalán (Athén)
Vágólapra másolva!
2023.07.20. 16:06
null
S. Tóth János, Gergely István, Miklós Edit,Ilyés Ferenc és Dudás Hunor (Fotó: Mravik Gusztáv)
Két egymást követő csütörtöki pódiumbeszélgetésnek is a külhoni születésű magyar sportvezetők voltak a szereplői a 32. Tusványos Buzánszky Jenő Sportteraszán, a Szerencsejáték Zrt. és a Nemzeti Sport közös sátrában: külhoni születésű magyarországi sportvezetők és kárpát-medencei magyar sportvezetők vettek részt a beszélgetéseken.

Előbbi beszélgetésen Gergely Istvánnal, a Budapesti Honvéd SE ügyvezető elnökével, a Magyar Vízilabda-szövetség alelnökével, kétszeres olimpiai, valamint világbajnok vízilabdázóval, Ilyés Ferenccel, a Magyar Kézilabda-szövetség elnökével, 229-szeres válogatottal, Miklós Edittel, a Magyar Síszövetség korábbi elnökével, olimpiai hetedik helyezett alpesi síelővel, Dudás Hunorral, a The Path Sports Management tulajdonosával, sportmenedzserrel beszélgetett S. Tóth János, lapunk szerkesztője, illetve videóüzenetet küldött Rátgéber László, Euroliga-győztes, kilencszeres magyar bajnok kosárlabdaedző, a Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai és stratégiai igazgatója. Gergely István felvidéki, dunaszerdahelyi származású, Ilyés Ferenc, Miklós Edit és Dudás Hunor erdélyi, Rátgéber László pedig délvidéki.

Egyikük útja sem volt könnyű a magyarországi sportvezetői státusig. Gergely István elmondta, hogy húsz éve kapta meg a magyar állampolgárságát, ami akkoriban nagyon nem ment könnyen, a legtöbben nem kapták meg, nagyon sokat jelentett neki, hogy miután mindig magyarnak érezte magát, a magyarságát hivatalosan is elismerték.

Miklós Edit – aki jelenleg már szülővárosában, Csíkszeredában dolgozik polgármesteri szaktanácsadóként – elmondta, 2010-ben majdnem felhagyott a versenysporttal, mert nem piros-fehér-zöld színekben versenyezhetett. „A román síszövetség kiküldött Vancouverbe a téli olimpiára, ami megviselt lelkileg, abba akartam hagyta a síelést – mesélte. – Akkor kerestek meg a magyar szövetségtől, amelynek akkor jóval kevesebb pénze volt, mint a románnak, de úgy voltam vele, hogy bármit megteszek, hogy magyarként sportolhassak. Elveszítettem az addig megszerzett pontjaimat, de egy–másfél év alatt visszatornáztam magamat, és 2014-ben Szocsiban helyt tudtam állni. Az olimpiai hetedik hely révén pedig az anyagi támogatás is megnőtt.”

Miklós Edit viharos körülmények között távozott a magyar síszövetség éléről. Arra a kérdésre, megbánta-e, hogy annak idején vállalta a tisztséget, azt felelte: „Nem, mert hiszem, hogy minden okkal történik, de mai fejemmel már nem vágnék bele.”

Ilyés Ferenc Székelyudvarhelyről indult, és Romániában nem is nagyon kapott lehetőséget.

„Kaptam meghívást a román utánpótlás-válogatottba, jelöltek tornákra, de nem tettek be a csapatba. Nem nagyon bánom, hogy nem fogadtak be. Tizennyolc évesen Szegedre kerültem a Pick-Szegedhez, három év múlva megkaptam a magyar állampolgárságot is. Hogy mit jelentett számomra, hogy magyar válogatott lehettem? Mindent!”

Aktuális munkája kapcsán Ilyés Ferenc kérdésre válaszolva elmondta, hogy az olimpiai kvalifikáció szempontjából nehéz a helyzet, Európából csak nyolc csapat vehet részt a játékokon, de nagyon bízik benne, hogy a férfi és női kézisek is kivívják a kvalifikációt.

Dudás Hunor elmesélte: Romániában a Ceausescu-rendszerben volt gyerek, egy szilveszterkor vonatra szálltak a családjával, átszöktek Magyarországra. A szülei orvosok voltak, őt is annak szánták, de őt a sport vonzotta óriási erővel, és makacs székelyként ellenállt a szülői nyomásnak.

A sport nagyon sok területén dolgozik, volt a DVTK ügyvezetője, cégével az elmúlt években elhozta az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálára Mark Spitzet, Szeles Mónikát vagy Carl Lewist díszvendégnek. Legutóbb a Sport Forum Hungary 2023 megszervezése kötődött a nevéhez, de játékosügynökként például ő képviseli a ferencvárosi Pászka Lórántot. Arra a kérdésre, hogy a szerdai BL-selejtezős hatalmas blama befolyásolta-e Pászka Lóránt piaci értékét, azt felelte: „Mivel nem játszott, nem. A meccset szerencsére nem láttam, úton voltam, csak az eredményről értesültem.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik