Európai Játékok: Weninger Virág megtalálta számítását a 3x3-as szakágban

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2023.06.18. 09:59
null
Weninger Virág (fehérben) szerint a csehek és a lettek elleni is jó esélyünk van a győzelemre (Fotó: fiba.com)
A Győrből Pécsre szerződő bedobó, Weninger Virág néhány hónapja csöppent bele a 3x3-as kosárlabda vérkeringésébe, de hamar felvette a ritmust, az Európai Játékokon pedig továbbjutna a csoportkörből a női válogatottal.

 

A grundokról az olimpiára – a 3x3-as kosárlabda alig egy évtized alatt elérte küldetését, népszerűsége pedig töretlen, a „nagypályás” játékosok közül egyre többen ismerkednek meg a szakággal. Weninger Virág május óta készül a női válogatottal, amellyel már több nemzetközi tornán is járt, és hamar belejött a játékba.

Weninger Virág
Weninger Virág

„A győri másodedző, Földi Attila a 3x3-as válogatott szövetségi kapitánya, ő ajánlotta, hogy próbáljam ki a szakágat – mondta lapunknak a 25 éves Weninger Virág. Kevés játéklehetőséget kaptam az idényben, ezért szerettem volna visszaszerezni az önbizalmamat és fejlődni a nyáron, amire jó lehetőség a 3x3-as kosárlabda. Sok szempontból különbözik az öt az öt elleni változattól, nagyobb intenzitással zajlik a játék, több a fizikai kontaktus, ezért nagyon fontos a megfelelő erőnlét. A labda mérete és súlya is más, de már kezdem megszokni. Nincsenek kőbe vésett posztok, mind a három pályán lévő játékosnak változatos a szerepköre, támadásban és védekezésben is sokat kell egy egyezni.”

Weninger Virág szerint fényes jövő előtt áll a 3x3-as kosárlabda, amely rendkívül dinamikusan fejlődik, Tokióban az olimpia műsorán is bemutatkozott. A bedobót meglepte, hogy a women’s series versenyein olyan klasszisok pattogtatnak, akik az Euroliga szintjét is megütik, az azerbajdzsáni tornán erős mezőnyben a harmadik helyen végzett női válogatottunk.

„Nekünk, újoncoknak még össze kell szoknunk, de jó úton járunk – hangsúlyozta a soproni nevelésű játékos. – Erőltetett menetben vagyunk, egy héttel a klubidény után már Vuhanba, majd Astarába utaztunk tornára. A felkészülés állomásaként Franciaországban játszottunk meccseket, majd a múlt hétvégén a susai versenyen szereztünk bronzérmet. Az elődöntőben egypontos vereséget szenvedtünk a későbbi győztes Neftcitől, a teljesítményünkre lehet építeni, ezért bizakodó vagyok az Európai Játékok előtt.”

A Bach Boglárka, Jáhni Zsófia, Szabó Fanni, Weninger Virág összeállítású magyar csapat június 21-én a csehekkel és a franciákkal, két nappal később a lettekkel találkozik a krakkói torna csoportkörében. A négy kvartettből az első két együttes jut a negyeddöntőbe, az egyenes kieséses szakasz összes mérkőzését 24-én rendezik.

„Szeretnénk továbbjutni a csoportból – jelentette ki határozottan Weninger. – A franciák a favoritok közé tartoznak, szinte minden tornán más összetételben játszanak, de mindegyik csapatuk nagyon erős. A csehek és a lettek ellen jó esélyünk van a győzelemre, de egyelőre nem foglalkozunk az erőviszonyokkal, az első mérkőzés a legfontosabb. A tapasztalat sokat számít, olykor Medgyessy Dóra is csatlakozik az edzésünkhöz, aki régóta űzi a 3x3-at, rengeteget lehet tőle tanulni. Úgy érzem, a külső dobásaimra építhetek, a kettő a kettő elleni játékhelyzeteket egyre jobban oldom meg, ugyanakkor védekezésben még sokat kell javulnom. Sokat várok magamtól, szeretnék bizonyítani.”

Weninger Virág maga mögött hagyta nehéz klubidényét, a nyáron a válogatottra koncentrál, augusztustól pedig elszántan áll edzésbe Pécsen. Noha a pihenésre csak júliusban jut ideje, cseppet sem bánja, mert nagyon élvezi a 3x3-as kosárlabdát, amely segítheti abban, hogy új klubjában vezérré lépjen elő.

A MAGYAR 3X3-AS NŐI KOSÁRLABDA-VÁLOGATOTT PROGRAMJA AZ EURÓPAI JÁTÉKOKON
Június 21., szerda
14.55:
Magyarország–Csehország
16.45: Magyarország–Franciaország
Június 23., péntek
20.20:
Magyarország–Lettország
Június 24., szombat
13.30:
negyeddöntő
18.30:  elődöntő
20.20:  a 3. helyért
21.10:  döntő

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik