Formula–E: Wehrlein a pole-ban, a címvédő már az első körben búcsúzott

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2024.01.13. 18:24
null
Pascal Wehrleiné lett a Formula–E tizedik idényének első pole pozíciója (Fotó: DPPI)
Pascal Wehrlein szerezte meg a pole pozíciót Formula–E mexikói idénynyitójának időmérőjén. A Porsche német versenyzője mellől Sébastien Buemi, míg a második sorból Maximilian Günther és Nick Cassidy rajtolhat Mexikóvárosban. A címvédő Jake Dennis már a csoportkörből sem jutott tovább.

 

Mexikó fővárosában veszi kezdetét a Formula–E tizedik idénye. Bár idén már a versenyhétvégék túlnyomó részében dupla fordulót rendeznek, a szezonnyitó hétvégén egy időmérő és egy verseny vár a mezőnyre, amelyeken először vezethetik éles körülmények között a harmadik generációs versenyautókat.

Mexikóban két szabadedzésen gyakorolhattak a pilóták a kvalifikációt megelőzően. A nyitó tréning Jake Hughes elsőségét hozta, ám a McLaren brit versenyzője miatt végül idő előtt le kellett inteni a körözést.

Hughes – aki közel négy tizedmásodperccel volt gyorsabb a második helyen végző Pascal Wehrleinnál – a kettes kanyarban törte össze az autóját, ami miatt előkerült a piros zászló, s az edzést végül nem indították újra. A nem sokkal az időmérő előtt rendezett második szabadedzésen Mitch Evans vette át a vezetést, mögötte Maximilian Günther és Robin Frijns hangolódott a folytatásra.

A kvalifikáció lebonyolítása nem változott a tavalyi idényben alkalmazott formátumhoz képest. A mezőnyt ezúttal is két csoportba osztották – az elsőben Frijns volt a leggyorsabb, rajta kívül Stoffel Vandoorne, Nick Cassidy, illetve Wehrlein jutott tovább. A B-csoportból Günther, Hughes, Buemi és Evans biztosította be részvételét a folytatásban, míg a címvédő Jake Dennis számára véget ért az időmérő.

A negyeddöntőben elsőként Cassidy és Vandoorne csapott össze a továbbjutásért, s végül előbbi autózott gyorsabb kört. Ezt követően Wehrlein Frijnst búcsúztatta, majd Buemi és Hughes közül az Envision svájci versenyzője jutott tovább. Utolsóként Evans és Günther összecsapása következett – az elődöntő mezőnyét előbbi tette teljessé.

A döntőt megelőzően Cassidy Wehrleinnal, Buemi pedig Evansszel mérkőzött meg – a pole pozíció sorsáról döntő utolsó körben Wehrlein és Buemi vehetett részt. A rajtelsőség végül a német pilótáé lett az idénynyitón. Mellőle Buemi rajtolhat Mexikóvárosban, s miután mindkét Jaguar-versenyzőt hátrasorolták egy-egy pozícióval – még az első szabadedzésen vétettek a szabályok ellen a piros zászlós félbeszakításkor –, a második sorból Günther és Cassidy várhatja a piros lámpák kialvását.

Folytatás magyar idő szerint 21 órakor a versennyel!

FORMULA–E
MEXIKÓ, IDŐMÉRŐ
1. Pascal Wehrlein (német, Porsche)
2. Sébastien Buemi (svájci, Envision)
3. Maximilian Günther (német, Maserati)
4. Nick Cassidy (új-zélandi, Jaguar)
5. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik