Formula–E: Sébastien Buemi rekordot döntött Németországban

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2023.04.22. 12:11
null
Bueminél egyetlen pilóta sem szerzett több pole-t a sorozatban (Fotó: DPPI)
Sébastien Buemi szerezte meg a pole pozíciót a 2023-as Formula–E-bajnokság első németországi fordulójának időmérőjén. Mögötte Sam Bird és Stoffel Vandoorne zárt, míg az első ötöst Dan Ticktum és Jake Dennis tette teljessé.

 

 

A Formula–E mezőnye három szabad hétvége után Németország felé vette az irányt, ahol Stoffel Vandoorne elsőségével zárult az első szabadedzés. A belga 1:05.803-as körrel bizonyult a leggyorsabbnak, előnye 85 ezred volt a második Jake Dennis előtt, míg a harmadik Maximilian Günther további három ezreddel maradt el.

A Maserati hazai pályán versenyző pilótája a második gyakorláson aztán 1:05.301-es idővel az élre tört, őt Nyck de Vries és Jean-Éric Vergne követte három tizeden belül. Az egyéni összetettet 24 ponttal vezető Pascal Wehrlein számára nem alakult jól a kezdés, 17. és 15. hellyel hangolt az időmérőre, ahol tovább folytatódott a rossz szereplése, hiszen már a csoportkörben búcsúzott.

Wehrlein ugyanis több mint öt tizeddel elmaradt a leggyorsabb Vandoornétól, és a nyolcadik helyen zárt az A-csoportban, amelyből a belga mellett Sébastien Buemi, Nick Cassidy és Sérgio Sette Camara jutott tovább. A B-csoportban Bird végzett az élen, előnye 8 század volt Günther előtt, míg Dan Ticktum és Dennis hátránya közel két tized volt.

A negyeddöntőben először Cassidy és Buemi csapott össze, közülük a svájci bizonyult jobbnak 78 ezreddel, majd Sette Camara és Vandoorne vette birtokba a pályáta brazilbelga párharcból az utóbbi menetelt tovább. Harmadikként Ticktum és Günther, míg végül Dennis és Bird harcolt meg a továbbjutásért. Előbbi csatából a brit, míg utóbbiból a Jaguar-pilóta került ki győztesen, vagyis egyetlen német sem kvalifikálta magát az elődöntőbe.

Először Buemi és Vandoorne, majd Bird és Ticktum harcolt meg egymással azért, hogy bekerüljön a döntőbe, az előbbi párharcban a svájci, míg a két brit csatájában a Jaguar versenyzője kerekedett felül. A pole pozíciót végül Buemi szerezte meg 137 ezredes előnnyel, így a svájci a rekordot jelentő 16. alkalommal várhatja az élről a piros lámpák kialvását az első versenyen. Mellőle tehát Bird rugaszkodhat el, míg a második sorban Vandoorne és Ticktum foglalhat helyet.

Az ötödik Dennis lett, míg az első tízes sorát Cassidy, Sette Camara, Günther, Mitch Evans és Vergne tette teljessé. A vb-éllovas Wehrlein a tizenötödik helyre kvalifikálta magát.

Folytatás 15 órakor a versennyel.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik