1. Mennyi az annyi? – A kefir igencsak alakbarát élelmiszernek tekinthető, csupán 65 kcal pluszenergiát jelent 100 grammnyi mennyiség elfogyasztása. Leggyakrabban 3% zsírtartalmú változatokat találhatunk a boltok polcain – az iható kaukázusi kefir esetén is –, a házi kefir zsírtartalma azonban már elérheti a 4%-ot. Szénhidráttartalma a joghurthoz hasonlóan 5 g/100 g, amelyet szénhidrát-anyagcserezavar esetén (pl. cukorbetegség, inzulinrezisztencia, várandóssági cukorbetegség) mindenképpen bele kell számolni a napi, étkezésekre lebontott szénhidrátbevitelbe. A benne lévő laktóz (tejcukor) gyorsan felszívódó szénhidrát, azonban magas rosttartalmú élelmiszerrel együtt fogyasztva ez a gyors felszívódás lassítható, a teltségérzet könnyebben elérhető. Erre példa ha a kefir mellé korpovitkekszet, zabpehelyhet eszünk vagy valamilyen olajos magvat ropogtatunk.
2. Teljes értékű fehérjeforrás – A kefir fehérjetartalma teljes értékűnek tekinthető, az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, ráadásul megfelelő mennyiségben, arányban. 100 g kefir fehérjetartalma – a joghurthoz hasonlóan – 3.5 g, ami a túróhoz képest 4-5x alacsonyabb mennyiség. Azonban figyelembe véve, hogy könnyebb nagyobb mennyiséget enni belőle, igenis hozzájárul az ajánlott fehérjebeviteli mennyiséghez. Tehát
napi egy doboz kanalazható kefir vagy egy palack iható kaukázusi kefir elfogyasztásával, illetve az étel- és süteménykészítéshez felhasznált mennyiséggel sokat tehetünk az optimális tápanyagbevitelért.
4. Édes és sós ételek részeként – A kefir remek reggeli egy rozskifliből – vagy más magas rosttartalmú péksütemény – készült szendvics társaságában, de olajos magvakkal, korpovitkeksszel tízóraira, uzsonnára is beiktathatjuk. Főzelék habarására, töltött és rakott ételek tetejére öntve, vendégváró mártogatósok és salátaöntetek alapanyagaként szintén megállja a helyét.
A kefir – tej vagy joghurt helyett – a piskóták, muffinok, illetve egyéb kevert sütemények tésztájába is keverhető, általa a sütemény tésztája még puhább is lesz.
+1. Helye az étrendben:
Összefoglalva tehát: a szabadidő- és versenysportolók esetében a kefir fogyasztása sok előnnyel jár. A benne lévő teljes értékű fehérje, a jól feszívódó kálcium, az alacsony zsírtartalom és a könnyű emészthetőség mind mellette szól. Kisétkezésekre, illetve verseny vagy edzés után például olajos magvakkal, müzliszelettel fogyasztva remek fehérje- és kálcium-utánpótlást jelent a szervezetnek.