Teszteljük le, mennyire vagyunk fittek: nem is olyan egyszerű felállni a földről!

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.06.12. 18:32
A török felállás Ázsiából származik, a lábujjtól a fejünkig minden porcikánkat átmozgatja. Juhász Benjamin edző segít, miként hajtsuk végre helyesen a feladatot.

 

Juhász Benjamin

Sokan vagyunk úgy, hogy az edzőteremben másokat figyelünk, miféle gyakorlatokat csinálnak. Van, aki egy lábon egyensúlyozik, más a hasizmát fejleszti külső szemlélő számára különös módon, a török felállás pedig az egyik legizgalmasabb feladatsor, amit egyre többen végeznek a konditeremben.

„A török felállás egy olyan összetett gyakorlat, amelyben statikus és dinamikus gyakorlatelemek váltják egymást – adott betekintést a részletekbe Juhász Benjamin, a Life1 edzője. – Egy speciális felállási mód a földről, és bátran mondhatjuk, hogy teljes testet átmozgató gyakorlatról beszélünk, hiszen a boka-, térd-, csípő- és vállízületet egyaránt nagy mozgástartományban vesszük igénybe.”

A török felállás egy pszeudo-izometrikus gyakorlat, ami annyit jelent, hogy az izmaink egy része se nem rövidül, se nem nyúlik, viszont más ízületekben történik elmozdulás.

Kevesen tudják, de Közép-Ázsia azon kultúrájából származik, ahol a földharcnak nagy szerepe volt, a gyógytornászok egy része pedig ma már úgy tartja, a török felállás olyan, mint a jóga súlyzóval.

„A váll stabil helyzetének megtalálásban a kifelé rotáció, azaz kifelé forgatás kulcsfontosságú – folytatta Juhász Benjamin. – A súllyal végzett verziójában pedig pontosan ez történik. Megfelelő helyre kerül a vállunk, ami aztán jó hatással lehet a testtartásra, a fej, illetve a nyaki diszfunkciókra. De nem is szükséges a teljes felállást elvégezni. A kiinduló helyzetben elvégzett csípő- és vállrotációk, fejfordítások, légzőgyakorlatok mind-mind igen hasznosak.”

Fontos, hogy ezeket a gyakorlatokat (is) szakemberrel tanuljuk meg, aki biztosít arról, hogy helyesen tanuljuk meg a mozgás pontos kivitelezését. Ha ugyanis jól elsajátítjuk a mozdulatokat, később önállóan is tudjuk alkalmazni, akár otthon, akár üzleti út során a hotelszobában. Érdemes ezekre a gyakorlatokra testkarbantartó gyakorlatként tekinteni, ami azt jelenti, hogy akár naponta el lehet végezni őket, és nem tartanak tizenöt percnél hosszabb ideig.

 

Legutóbb Charlie Hunnamról írtunk a Csupasporton, aki Jax Tellert alakítja a Sons Of Anarchy, azaz a Kemény motorosok című sorozatban, és saját testsúlyos gyakorlatokkal alaposan kigyúrta magát a szerep kedvéért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik