Érdemes figyelni: a szokásosnál jóval korábban kezdődhet a kullancsszezon

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2023.02.26. 17:58
Címkék
Télen sem lehetünk százszázalékos biztonságban, a kullancsok ellenállóbbá váltak, és az enyhe időjárás miatt már az év elejétől figyelni kell rájuk.

A backpacker.com oldala arról adott hírt, az Egyesült Államokban dolgozó környezetkutató, Will Winter már februárban kullancsra bukkant a természetben. A vérszívó állat egy bokrok között végighúzott fehér ruhadarabra kapaszkodott fel, és nem a megszokott, fekete lábú fajta volt, hanem a nála jóval nagyobb barna-fehér kullancs. A kifejlett állat jellemzően nem aktív az évnek ebben a korai időszakában, megjelenése aggodalomra adhat okot.

„A kullancsok megjelenése februárban nem jellemző, mégis egyre több bejelentés érkezik róluk – idézi a backpacker.com oldala Ashley Kennedy biológust. – Amíg néhány évtizede mindössze öt faja volt jelen a kullancsnak az országban, most már tizenháromról tudunk. Ezek közül nem mindegyik terjeszti a Lyme-kórt, de érdemes vigyázni velük, minél hamarabb észrevenni és eltávolítani. Nemrég egy ismerősöm jelezte, hogy talált magában kutyasétáltatás után,

az enyébb telek miatt egyre kevésbé mondható el, hogy az év első hónapjaiban nem kell számolni a kullancsokkal.”

A szakértő azt is elárulta, hogy a kullancsok az erdők szélein fordulnak elő a legnagyobb számban, és akár 15 perc is elég nekik ahhoz, hogy megtalálják a megfelelő helyet az emberen, befúrják magukat, és elkezdjék szívni a vért. A vérszívók száma a jövőben várhatóan csak növekedni fog, a túrázók jobban teszik, ha minden egyes séta előtt használnak kullancsriasztót, utána pedig alaposan átvizsgálják magukat.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik