Magassági rekord: falmászás a felhők között

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2021.11.14. 10:52
Minden bizonnyal a világ legmagasabban lévő mászófalán hajtottak végre sikeres mászást, igaz, ehhez azért kellett kicsit trükközni is.

Öt éve három denveri sziklamászó, Daniel Krug, Hank Caylor és Max Fanning úgy gondolta, ideje egyet mászniuk a világ legmagasabban lévő mászófalán.

Ugyanakkor nem volt kedvük keresgélni, mégis hol lehet a legmagasabban fekvő mászófal a világon (lásd még: tű a szénakazalban…), ezért úgy döntöttek, megépítik maguknak.

Maga a fal nem sikerült túl nagyra, sem nehézre, nagy valószínűséggel egy óvodás is fel tudna mászni rajta… A trükk az volt, hogy egy hőlégballonhoz erősítve felvitték 1200 méterre Denver fölé, és így már tényleg a világ legmagasabban lévő mászófala lett.

A három srácból végül ketten is leestek róla, de nincs miért izgulni: így volt tervezve, tapasztalt ejtőernyősként szerencsésen landoltak a földön.

„Sziklát mászom, benne vagyok a bázisugrásban és az ejtőernyős ugrásban is, ezek számomra hétköznapi tevékenységek – mondta Krug. – De nagyon klassz volt kitalálni, hogyan ötvözzük ezeket, és hogyan függesszünk fel egy komplett mászófalat a hőlégballon alá.”

 

 

A világ valóban legmagasabb, nyolcvanméteres mesterséges mászófala egyébként Koppenhágában található, a CopenHill nevű zéró emissziós, azaz káros anyagot ki nem bocsátó üzem oldalában. Az erőmű egyébként hulladékot alakít át energiává, és az épületén található egy mesterséges sípálya is, amelyet már megmutattunk a Csupasporton.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik