Létrával a 700 méter mély szakadék felett

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2020.09.29. 10:16
Az Ausztria Salzkammergut tájegységében található 2054 méter magas Donnerkogel meghódítása emberpróbáló feladat. Az út kizárólag via ferratában és hegymászásban tapasztaltaknak ajánlott.

Budapesttől nagyjából 550 kilométerre, Ausztria Salzkammergut tájegységében olyan túraútvonal várja a kalandvágyókat, amely különlegességével világszinten is megállja a helyét. A Donnerkogel 2054 méter magas hegycsúcsának meghódítására csak a legbátrabbak vállalkoznak, az útvonalon ugyanis nemcsak via ferratás és hegymászói tapasztalatokra lesz szükség, hanem teljes tériszony-immunitásra is. Egy szakaszon ugyanis a sziklás út megszűnik, és

ahhoz, hogy folytathassuk utunkat, egy 43 méter hosszú, égbe nyúló létrán kell felmásznunk, miközben alattunk 700 méteres mélység tátong.

A döbbenetes létrát, és a sikeres átkelést az alábbi videón lehet megnézni:


„Felfelé nézni nem jó ötlet mászás közben. Lefele még annyira sem. Fogalmam sincs, hova nézzek”


– mondja a túrán először részt vevő videokészítő, akit az útvonal ötletgazdája és kiépítője kísér fel a csúcsra.

A biztonságot karabinerek biztosítják, ezeket kell folyamatosan hozzácsatolni az acélkötelekhez, ahogy halad előre az ember. Az útvonal a sikeres „létrázás” után sem lesz sokkal könnyebb, sziklás, meredek részen kell felmászni egészen a csúcsig, ahol egy keresztnél lehet pihenőt tartani, valamint gyönyörködni a tájban. Visszafelé más út vezet, lankásabb, kellemesebb, ott már nincs szükség a bukósisakra vagy a hegymászó-felszerelésre.

„A létra megépítésekor az vezérelt, hogy valami különlegeset alkossak – meséli Heli Putz a videóban. – Lehetett volna nehezíteni az útvonalon, de éppen az egyszerűségében rejlik a varázsa. A létrán egyszerű végigsétálni, a kihívást az alatta elterülő hajmeresztő, de egyben gyönyörű mélység pszichikai elviselése jelenti.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik