Hogyan válasszunk megfelelő túracipőt?

Vágólapra másolva!
2019.09.16. 08:24
A megfelelő túracipő kiválasztása olyan, mintha társat keresnénk magunk mellé: feledhetetlenné teheti vagy teljesen elronthatja a kirándulást. A Decathlon tanácsai, mire érdemes figyelni.

Az álomtúracipő tökéletesen megfelel neked, illik az általad tervezett túratípushoz is – ezt az alapelvet használd útmutatóként a megfelelő cipő kiválasztásánál.

Mielőtt végleg elköteleződnél, ajánlatos ellenőrizni, hogy a cipő ideális-e. Számos különböző típusú túracipő kapható, így nehéz eldönteni, melyik stílus a legmegfelelőbb neked. A termékek széles skálája áll rendelkezésedre a gyors túrákhoz ajánlott rendkívül könnyű cipőktől a nehezebb, sziklamászásra alkalmas bakancsokig.

Végtelennek tűnő választási lehetőség áll előtted: alacsony vagy magas szárú, bokatámaszos vagy támasz nélküli, vízhatlan vagy nem vízhatlan… Az alábbi tanácsok segítenek a megfelelő modell kiválasztásában.

A túracipőt érdemes az alábbi 4 kritérium alapján kiválasztani:

1. A túrázás helyszíne


Ha sík terepen gyalogolsz, kényelemre és szabad mozgásra, míg hegyi kirándulás esetén stabil bokatámasztásra van szükséged.

Nem mindegy, milyen terepen szeretnél túrázni, ettől függően kell túracipőt választanod!

A három óránál hosszabb ideig tartó kirándulásokhoz viszont teljes párnázottságra van szükség, hiszen ilyenkor előfordulhat, hogy egész nap viselni fogod a bakancsot a teljesítménytúra során.

3. Bokatámasz


Attól függően, hogy mennyire érzékeny a bokád, választhatsz jobb bokatámasztást biztosító magas szárú cipőt vagy szabad mozgást nyújtó alacsony szárú cipőt.

Ha jobb bokatámasztást szeretnél, válassz magas szárú túracipőt!

Hóban vagy esőben feltétlenül viselj vízhatlan cipőt, így kisebb annak a veszélye, hogy a kirándulás közepén átázik a lábad.

Ha kellemes időjárási körülmények között túrázol (napos, meleg idő, derült ég), ügyelj arra, hogy a cipőd légáteresztő legyen.

Ha minden időjárási viszonyok között kirándulsz, keress vízhatlan cipőt!

(x)


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik