Egy túrakés rengeteg helyzetben hasznos lehet. Vágáshoz, szúráshoz, szeleteléshez, az étel előkészítéséhez, de kritikus helyzetben akár az életünket is megmentheti. Lássuk, általánosságban mivel kell tisztában lennünk, mielőtt életünk első kését megvásárolnánk.
A kés típusa
– összecsukható kés: könnyű, nem foglal sok helyet, így ideális túrázáshoz és a mindennapi dolgokhoz. Mivel összecsukható, az éle folyamatosan védve van a markolatban. Negatívuma, hogy – különösen kisebb méretben – nem stabil, a markolata sem mindig ideális kialakítású, és ha nincs rajta gomb, amely lezárja a nyitott pengét, véletlenül az ujjunkra csukódhat. Az összecsukható kések pengéin jellemzően található egy mélyedés, amely a könnyebb kinyitást segíti, némelyiket egy kézzel is kezelhetjük.
– fix pengéjű kés: súlyra nehezebb, ezzel együtt sokkal stabilabb, és jobban kézre áll a fogása. Könnyebb tisztítani, de több helyet foglal el, és mindenképp szükség van egy tokra, hogy biztonságban lehessen szállítani.
A penge anyaga
Általánosságban olyan pengéjű késeket érdemes keresni, amelyek ellenállnak a rozsdásodásnak, sokáig megtartják élességüket, és könnyen élesíthetőek. Ez a három tulajdonság azonban együtt nem jellemző. A keményebb acélból készült pengék élesebbek, de kevésbé állnak ellen a rozsdának, és nehezen élesíthetőek. A puhább acélból készült pengék ezzel szemben jobban ellenállnak a rozsdának, könnyebb is élesíteni őket, de az élüket nem tartják meg olyan sokáig.
– rozsdamentes acél: A legtöbb kés pengéje ebből készül, ahogy a nevében is benne van, ellenáll a rozsdának. Három gyakran használt jelölést érdemes ismerni, ha mi is ebben gondolkodunk:
–> 420HC: Ez a legolcsóbb, tömeggyártásra alkalmas rozsdamentes acél, amely ellenáll a rozsdának, könnyen élezhető, és viszonylag jól tartja az élét.
–> 154CM: Jobb minőségű rozsdamentes acél, nagyobb mennyiségű szén felhasználásával készül, ami megnöveli az anyag keménységét, és még jobban tartja az élét.
–> S30V: Prémium rozsdamentes acél, nagy mennyiségben tartalmaz vanádiumot. Ez egy ezüst-fehér színű, igen kemény fém, amely rozsdamentességén kívül ahhoz is hozzájárul, hogy a penge erőteljesebb legyen, ráadásul az éle is sokkal tovább tart.
– nem rozsdamentes acél: Nagyon kemény acélból készül, az élét is kiválóan őrzi, azonban nagyon érzékeny a rozsdára, ezért távol kell tartani a víztől, elmosni sem szabad. Különösen évtizedekkel ezelőtt készült sok ilyen pengéjű kés. A nagy öregek mindig azt mondták, állagukat zsírozással lehet megőrizni, amihez tökéletesen megfelelt egy kis szalonnázás.
A markolat anyaga
A markolat általában sűrűn mintázott, ami a jobb tapadást segíti, illetve a kialakítása is ergonomikus, hogy fogáskor szinte belesimuljon a kézbe. A markolat leggyakrabban az alábbi négy anyag valamelyikéből készül.
– fa: kinézetre gyönyörű, jó a fogása, de érzékeny a vízzel való érintkezésre
– műanyag: olcsó, ellenáll a víznek, de nagyon csúszós lehet
– gumi: remek a fogása, a víz sem hat rá különösebben, de nem tartós
– rozsdamentes acél vagy alumínium: tartós, de kézbe véve hidegnek hathat, és csúszós