A rizskoch is az úticsomag része

Rác BenedekRác Benedek
Vágólapra másolva!
2019.06.07. 11:43
Június 11-én kezdődik az idei Tour de Hongrie, amely előtt az összetett győzelemre hajtó Valter Attilával beszélgettünk a táplálkozásról, edzésekről vagy éppen az általa használt bringáról.

Aki látott már kerékpárversenyt, bizonyára megfigyelte, amint a versenyzők a hátuk mögé nyúlnak, és a rajtszám mögötti zsebből előhúzzák az „űrhajóskaját”, amit aztán a bringán ülve fogyasztanak el. Na de mit is eszik egy kerékpáros?

„Szerintem a legfontosabb, hogy a verseny előtt mit eszik az ember, főleg a többnapos viadalok esetében meghatározóak a megméretés előtti napok – kezdte érdeklődésünkre Valter Attila, aki a tavalyi Tour de Hongrie-n legjobb magyarként végzett a 15. helyen. – Ilyenkor figyelni kell arra, hogy elegendő kalória kerüljön a szervezetbe. Fontos a bőséges reggeli, zab, müzlifélék, illetve tészta vagy rizs, kinek mi tetszik jobban. A táplálkozás mellett nagyon fontos a hidratáció is; mi a SiS termékeit használjuk, a most már Team Ineos néven szereplő Team Sky csapatnál is ezeket fogyasztják.

Verseny közben nagyjából igyekszünk arra figyelni, hogy óránként 60 gramm szénhidrátot fogyasszunk különböző energiagélek segítségével.

Az ízük is fontos, mert két-három napig még lehet rossz ízűt fogyasztani, de egy egész szezonban már nem. Emellett a csapat szokott készíteni rizskochszerű ételt is, amit felkockáznak, és ezt visszük magunkkal a versenyre.”

A tavalyi remek szereplése után a lengyel CCC-istállótól szerződést kapó Valter Attila hozzátette, a célba érkezést követően regenerációs italt fogyasztanak, fontos a fehérje és a szénhidrát pótlása is; a csapatbuszban rizs, tészta vagy kuszkusz várja őket, majd este jöhet egy nagyobb vacsora tésztával, hússal, zöldséggel.

„Ha edzésre indulok, mindig van nálam tartalék belső, gumileszedő, pumpa, két müzliszelet, egy energiagél, vész esetére telefon meg némi pénz – mondta a felszerelés kapcsán Valter Attila, aki a kerékpárokra is kitért. – Van egy bringa, amellyel edzek, van egy versenybringám, egy tartalék, illetve egy időfutam-kerékpár, és emellett nekem van még egy mountain bike-om is. Giant kerékpárokat használunk, például a belga Greg Van Avarmaet is olyan bringával megy, mint ami nekem is van.”

Az említett felszereléseket a versenyekre természetesen nem kell magukkal vinniük a bringásoknak, hiszen a kísérőautókból mindennel ellátják őket, akár táplálékra, akár tartalék kerékpárra van szükségük – a főmezőny mögött ott sorakoznak a csapatautók, így hamar orvosolni lehet az esetleg problémákat. De remélhetőleg nem lesz gond, és akkor Valter Attila célja is teljesülhet.

„Az nem is lehet kérdés, hogy mi a célom a Tour de Hongrie-n: az első hellyel lennék elégedett” – jelentette ki a 20 esztendős bringás.

Fotók: Vanik Zoltán

(x)


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik