nemzetisport.hu
2015.08.27 18:59 Frissítve: 2015.08.27 19:38

UEFA Év játékosa-díj: 2011 után ismét Messi lett a befutó

A Bajnokok Ligája csoportkörének sorsolása után megválasztották az UEFA Év játékosát is: a férfiak díját 2011 után ismét a Barcelona argentin extraklasszisa, Lionel Messi érdemelte ki. A nőknél a német Célia Sasic nyert.

Messi nyerte meg az UEFA Év játékosa-díjat (Fotók: UEFA)

 

UEFA ÉV JÁTÉKOSA

A legjobb háromba Lionel Messi (argentin, Barcelona), Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid) és Luis Suárez (uruguayi, Barcelona) került be, közülük az élő szavazáson Messit választották meg.

Messi a szóban forgó 2014–2015-ös szezonban, egészen pontosan a novemberi, Sevilla elleni találkozón megdöntötte Telmo Zarra rekordját, aki addig 251 találattal volt minden idők legjobb gólszerzője a spanyol bajnokságban. Az argentin Bajnokok Ligáját, bajnokságot és Király-kupát nyert a Barcelonával, és ő lett a BL gólkirálya is 10 találattal – holtversenyben Ronaldóval.

MESSI ÖSSZES GÓLJA A LEGUTÓBBI ÉVADBAN

A KORÁBBI GYŐZTESEK
2014: Cristiano Ronaldo
2013: Franck Ribéry
2012: Andrés Iniesta
2011: Lionel Messi

Az UEFA Év játékosa-díjat az Európai Labdarúgó-szövetség alapította a European Sports Media (ESM) sajtószervezettel karöltve, amelynek a Nemzeti Sport is tagja. Az elismerést minden év augusztusában az az Európában játszó futballista kapja meg, akit az újságírókból álló zsűri a legjobbnak lát az azt megelőző egy esztendő teljesítménye alapján.

A végső nyertest háromkörös szavazással választották meg a kijelölt újságírók. Az első fordulóban minden zsurnaliszta öt jelöltet nevezhetett a díjra, akik közül a tíz legtöbb pontot gyűjtő jutott tovább. A második körben a tíz jelöltből választották ki a három legjobbat, a döntő szavazásra pedig a Bajnokok Ligája csoportkörének sorsolása után került sor.

Az UEFA mindegyik tagállama egy újságírót delegált a zsűribe, Magyarországot a Nemzeti Sport Online vezető szerkesztője, Hegyi Dániel képviselte, aki Lionel Messit látta a legjobbnak a mögöttünk hagyott szezonban.

A nőknél Célia Sasic (balra) végzett az élen, középen a magyar származású Marozsán Dzsenifer

 

UEFA ÉV NŐI JÁTÉKOSA

A legjobb három közé Marozsán Dzsenifer (német, Frankfurt), Célia Sasic (német, Frankfurt) és Amandine Henry (francia, Olympique Lyon) került be, az élő szavazáson Sasic végzett az élen.

Sasic a világbajnokság gólkirálynője, mivel kevesebb játékperc alatt szerzett annyi találatot, mint a szintén hat gólig jutó amerikai Carli Lloyd. Az előző idényben a Bajnokok Ligájában és a Bundesligában sem volt eredményesebb játékos a német támadónál.

2022.11.09 00:24:33

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Sikertelenség esetén a kedvenceket mindenféle úton-módon felmenteni kész praktikák között a különböző sorsolások tisztaságának megkérdőjelezése is felvetődött már, főleg, ha a hasonló szóbeszédeket hivatalos személyek is hevítették.

2022.11.07 21:24:31

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Münchenben sem gyújtanak örömtüzeket...

 

2022.11.07 10:05:40

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A három magyar válogatott játékost is foglalkoztató RB Leipzig a Manchester Cityvel küzd meg.

2022.11.07 08:56:59

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Hétfőn kiderül az is, hogyan alakul a rájátszás párosítása az Európa-konferencialigában.